Air-Fryer-Ksiega-Przepisow.pdf
(
1850 KB
)
Pobierz
K S I Ą Ż K A
Air Fryer
Z
P R Z E P I S A M I
Informacje na temat urządzenia AIR FRYER
Delimano Air Fryer – rewolucyjne urządzenie, które zamienia smażenie na oleju w smażenie wyłącznie
powietrzem! W rezultacie otrzymujemy beztłuszczowe, ale wciąż chrupiące i doskonałe potrawy!
Chociaż jest to naprawdę wyjątkowe urządzenie, sprawdź, jak proste jest jego użycie.
MUFFINY
I INNE
SŁODKIE
PYSZNOŚCI
FRYTKI
NUGGETSY Z KURCZAKA
OWOCE MORZA
Przy pomocy urządzenia
Air Fryer przygotuj wszystko,
a nawet jeszcze więcej:
CAŁY KURCZAK
STEKI
URZĄDZENIE AIR FRYER W YKORZYSTUJE WENT YLATOR KONWEKCYJNY, KTÓRY
ROZPROWADZA GORĄCE POWIETRZE WOKÓŁ ŻY WNOŚCI I POZWALA UZYSKAĆ CHRUPIĄCE
POTRAW Y PRZY POMOCY POWIETRZA.
OPIEKANE ZIEMNIACZKI
SMAŻONE SKRZYDEŁKA
LUB PAŁKI KURCZAKA
Czemu smażyć POWIETRZEM, a nie w GŁĘBOKIM TŁUSZCZU?
Obsługa urządzenia za
pomocą 2 przycisków
Możliwość mycia
poszczególnych
elementów w zmywarce
Smażenie w głębokim
tłuszczu to powszechnie
stosowana na całym świe-
cie metoda gotowania.
Restauracje i sieci ba-
rów fast food często wy-
korzystują je jako szybki
i niedrogi sposób przygo-
towywania potraw. Popu-
larnymi smażonymi w ten
sposób potrawami są
ryby, frytki, paluszki z kur-
czaka i paluszki serowe,
chociaż można smażyć
prawie wszystko. Wielu lu-
dzi lubi smak smażonych
potraw. Jednak potrawy te
charakteryzują się zazwy-
czaj wysoką zawartością
kalorii i tłuszczów trans,
więc jedzenie ich może
mieć negatywny wpływ na
Twoje zdrowie.
POTRAWY SMAŻONE SĄ WYSOKOKALORYCZNE
Głębokie smażenie dodaje dużo kalorii, ponieważ potrawy
zazwyczaj pokryte są tradycyjną panierką, a ponadto
podczas smażenia w głębokim tłuszczu, żywność traci
wodę, ale chłonie tłuszcz.
Na przykład:
1 mały pieczony
ziemniak (100 g):
93 kcal
0 g tłuszczu
Nienagrzewający się
uchwyt
Ogromny 2,5-litrowy kosz
z nieprzywierającą powłoką
Mała porcja frytek
(100 g):
319 kcal
17 g tłuszczu
SMAŻENIE
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU
Smażone produkty są zazwyczaj bogate w tłuszcze
trans –
Producenci żywności często uwodorniają tłuszcze
za pomocą gazu pod wysokim ciśnieniem i wodoru, aby
zwiększyć ich trwałość i stabilność. Niestety uwodornienie
występuje również, gdy oleje są podgrzewane do bardzo
wysokich temperatur podczas gotowania. Proces ten zmienia
strukturę chemiczną tłuszczów, co utrudnia ich rozkład i co
ostatecznie może prowadzić do negatywnych skutków dla
zdrowia. W rzeczywistości, tłuszcze trans są związane ze
zwiększonym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca,
nowotworów, cukrzycy i otyłości.
Jedzenie smażonych potraw może zwiększać ryzyko
chorób.
Mówiąc ogólnie, jedzenie większej ilości smażonych
potraw wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na
cukrzycę typu 2, choroby serca i otyłość. Jedzenie smażonych
potraw może przyczyniać się do wysokiego ciśnienia krwi,
niskiego poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i otyłości,
które są znaczącymi czynnikami ryzyka chorób serca.
SZNYCEL WIEDEŃSKI
12,9 g tłuszczu / 100 g
264 kcal
SMAŻENIE PRZY
POMOCY POWIETRZA
tłuszczu
3,4 g tłuszczu / 100 g
192 kcal
4x
mniej
!
“Ponieważ smażone potrawy są przygotowywane
w oleju w bardzo wysokich temperaturach,
prawdopodobnie zawierają tłuszcze trans.“
Dlatego warto korzystać
z urządzenia AIR FRYER!
Dzięki urządzeniu Delimano Air Fryer możesz jeść wszystkie
ulubione smażone potrawy, ale z mniejszą zawartością
kalorii, tłuszczów i tłuszczów trans, w porównaniu do potraw
przygotowywanych tradycyjnie na oleju. Masz więc możliwość
żyć zgodnie za zdrowymi trendami, ale nadal jeść smażone
i smaczne potrawy.
Nadal nie masz pewności co do zalet smażenia przy
pomocy powietrza?
Przetestowaliśmy* różnicę pomiędzy najpopularniejszymi
potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu i smażonymi
przy pomocy powietrza. Spójrzmy!
* – testy przeprowadzono w Słoweńskim Narodowym Instytucie Zdrowia,
Środowiska i Żywności*
OWOCE MORZA
14,06 g tłuszczu / 100 g
288 kcal
40%
mniej
tłuszczu
9,1 g tłuszczu /100 g
243 kcal
Tłuszcze trans stanowią naprawdę duży problem.
I to na całym świecie. Światowa Organizacja Zdrowia
niedawno przedstawiła szczegółowy plan działań
i wytyczne w zakresie eliminacji wytwarzanych
przemysłowo kwasów tłuszczowych trans przez
producentów żywności na całym świecie.
CZY WIESZ, ŻE:
PAŁKI KURCZAKA
15,5 g tłuszczu / 100 g
261 kcal
45%
mniej
tłuszczu
8,4 g tłuszczu /100 g
198 kcal
FRYTKI
7,4 g tłuszczu /100 g
186 kcal
95%
mniej
tłuszczu
<0,3 g tłuszczu /100g
145 kcal
C H I P S Y
Z
B U R A K A
PRZEKĄSKA
POTRAWA
VEGE
SKŁADNIKI
x
2 średniej wielkości buraki
x
Kropla oleju (w razie potrzeby)
x
Sól do smaku
x
Pieprz (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj buraki i obierz ze skóry. Pokrój je cienko na krajalnicy. Ewentualnie, jeśli nie masz
krajalnicy, pokrój je na cienkie plasterki za pomocą noża.
Rozłóż plasterki buraków na arkuszu papieru do pieczenia i przykryj je drugim arkuszem.
Odstaw na bok na 10 minut. Nadmiar wilgoci wyparuje z plasterków buraków.
Posyp buraki solą.
Rozgrzej urządzenie Air Fryer do 150°C przez 4 minuty. Wyciągnij kosz z urządzenia i umieść
w nim chipsy. Wsuń z powrotem kosz do urządzenia i smaż przez 15 minut. Pamiętaj, aby
potrząsnąć koszem co 5 minut. Gdy chipsy będą chrupiące na zewnętrznych krawędziach
i miękkie w środku, odstaw je do ostygnięcia na chwilę.
Ponownie wsuń kosz z chipsami i podgrzewaj w temperaturze 180°C przez kolejne 3 minuty.
Całe chipsy powinny być chrupkie i gotowe do spożycia.
Jeśli chcesz, dopraw przekąskę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, lub po prostu
przegryzaj je bez przypraw. Obie wersje smakują znakomicie.
Plik z chomika:
Tralala14
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia Śródziemnomorska.pdf
(103983 KB)
Air-Fryer-Ksiega-Przepisow.pdf
(1850 KB)
101 rzeczy, które możesz zrobić swojej kobiecie.doc
(52 KB)
Calendar MD 2010.pdf
(9155 KB)
Sekrety uwodzenia.pdf
(741 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 01.06.2025
Pliki dostępne do 16.11.2022
Pliki dostępne do 19.01.2025
# Prasa
Ada
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin