Co dzisiay gotować czyli Sposób sporządzenia smakowitych potraw (1922).pdf
(
110414 KB
)
Pobierz
Co d z i s i a y gotować*
>
\V'f- v
/•
-£ S .
’
c z y l i
Sposób sporządzenia smakowitych po
traw z mięsiwa, r y b , iarzyny i ciasta,
przyprawiania rozmaitey podlewy, czyli
sosów, tudzież robienia przednich ga-
leret, tortów i pasztetów.
W e Lwowie,
Nakfadem i drukiem Józefa Jana Pillera.
1 8 2 2
.
1
»
.kSli'€5
Biblioteka Narodowa
Warszawa
30001017642260
V
WVO
'< \G3 Ą I1
M
I
Pierwsze Danie.
R o s o ł y , Z u p y i s z t u k a mięsa.
P i e r w s z ć m daniem iest sztuka mięsa ;
lecz ponieważ rosół obiadu początkiem,
w ię c od rosołu zaczynam. —
C ały obiad z a n ic , ieżeli ro só ł iest
s ła b y , m ę tn y , albo niesm aczny; a luboć
w ieló m zdaw ać się m o że, iż nieustrzeże-
nie się od zepsucia ro s o łu , zbyt rzadko
się w y d a r z a , gdy ugotow anie iego bez
tru d u i bez wszelkiey sztuki się dzicie,
iednakże zbyt często z w y k ło się to przy-
trafiać. P rzeciw n ie zaś w yborna zupa,
uprzedzaiąc biesiaduiących o dobrym gu
ście i zdolności kucharza, każe się spo-
dzićw,ać w yśm ienitego obiadu.
Chceszli m ieć d o bry , tęgi i smaczny
ro só ł, bierz kruchego m ięsa; takie bo
w ie m łacniey żuć i snadnićy tra w ić się
daie. Dla tego dobrze iest m ieć zapas
m ięsa na dni kilka , w k tó ry m przeciągu
A 2
Plik z chomika:
bajtek46
Inne pliki z tego folderu:
365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę Ćwierczakiewicz.rar
(46758 KB)
200 potraw z ziemniaków (1919).pdf
(23986 KB)
Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą (1833).pdf
(34128 KB)
365_obiadów.pdf
(19852 KB)
Agnieszka Jeż - Kuchnia dwudziestolecia.rar
(9540 KB)
Inne foldery tego chomika:
_KSIAZKI KUCHARSKIE
_KSIAZKI KUCHARSKIE (ISO-BIN-EXE)
_KUCHNIE NARODOWE
_KUCHNIE POLSKIE REGIONALNE
_PRZYPRAWY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin