Ale_pyszne_Tata_gotuje_tatgot.pdf

(2021 KB) Pobierz
Ale pyszne! Tata gotuje
Autor: Bob Sloan
T³umaczenie: Anna Owsiak
ISBN: 978-83-246-1450-9
Tytu³ orygina³u:
Dads Own Cookbook
Format: 180x235, stron: 304
Wszystko, co ka¿dy ojciec powinien wiedzieæ o kuchni
Trening sprawnoœciowy z piekarnikiem, mikrofalówk¹, blenderem, mikserem
i innymi tajemniczymi sprzêtami
Witaminy, w których drzemie moc
Œniadania z jajem, do ³ó¿ka i na jednej nó¿ce
Kurczaki uciekaj¹ce, sma¿one, pieczone i na zimno
Wielkie Grillowanie
Dania prawdziwie mistrzowskie
Uzbrojony w chochlê te¿ mo¿esz byæ mêski!
„Nadzwyczajna
ksi¹¿ka kucharska. Sloan porusza wszystkie podstawowe kwestie,
przedstawiaj¹c wspania³e przepisy na dania, których jedzenie sprawia prawdziw¹
przyjemnoœæ. Gdybym mia³ tê ksi¹¿kê dwadzieœcia lat temu, zaoszczêdzi³bym sobie
mnóstwo frustracji w kuchni”
JIM HARRISON,
„ESQUIRE”
Poka¿ w kuchni, kto tu rz¹dzi
WyobraŸ sobie nastêpuj¹cy scenariusz – Twoja ¿ona lub dziewczyna przez ca³y tydzieñ
jest nieobecna, zbyt zajêta albo po prostu nie ma ochoty na gotowanie. Oœwiadcza:
„Teraz
Ty zajmiesz siê organizowaniem posi³ków” albo
„Ciekawe,
czy z Tob¹ nasze
dzieci nie umar³yby z g³odu?”. To wystarczy, by ambicja wziê³a górê nad obaw¹
przed patelni¹. Pierwszego wieczoru coœ zamawiasz – wraz z dzieæmi siedzicie
przed telewizorem, zajadacie pizzê i ogl¹dacie Killera. Maluchy s¹ wniebowziête,
ale Ty czujesz pewien niesmak. Wszak¿e powinieneœ byæ w stanie coœ samodzielnie
przyrz¹dziæ! Przecie¿ musi istnieæ jakieœ danie, które potrafi³byœ ugotowaæ; danie,
które móg³byœ zaserwowaæ na obiad, nie licz¹c sa³atki z tuñczykiem czy przystawki
z mro¿onki; coœ, co uchroni³oby Twoj¹ rodzinê przed
„œmieciowym
jedzeniem”.
Nic jednak nie przychodzi Ci do g³owy.
Nadszed³ czas, byœ porz¹dnie nakarmi³ swoj¹ rodzinê!
KSI¥¯KA NIE TYLKO DLA OJCÓW!
Spis treści
Przedmowa
Mario Batali
17
Wstęp 
19
Na dobry
początek 
21
Zakupy
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
22
Zakupy przez internet
. . . . . . . . . . . .
23
Zdrowa żywność
. . . . . . . . . . . . . . . .
24
Etykiety
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
24
Składniki
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
25
...............................................................................................
Jak długo można
to przechowywać?
. . . . . . . . . . . .
37
Prawdziwi mężczyźni dozują
. . . . . .
38
Jak czytać przepis
. . . . . . . . . . . . . . . .
39
Demistyfikacja 
patelni sauté
. . . . . . . . . . . . . . . .
40
...............................................................................................
Sprzątanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
42
Śniadanie 
43
Jajka gotowane
Jajecznica
Jajka smażone
Jajka w koszulkach
Omlety
...............................................................................................
...............................................................................................
Zioła i przyprawy 
dla początkujących
. . . . . . . .
26
...............................................................................................
Śniadanie z
jajem
. . . . . . . . .
44
...............................................................................................
...............................................................................................
Podstawowy sprzęt
kuchenny Taty
. . . . . . . . . . . . . . . .
28
...............................................................................................
Robot kuchenny
. . . . . . . . . . .
32
...............................................................................................
Kuchenka mikrofalowa
. .
34
...............................................................................................
Bezpieczne przechowywanie
produktów żywnościowych
. . . .
36
Zamrażanie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
36
...............................................................................................
Naleśniki
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
48
Francuskie tosty
. . . . . . . . . . . . . . . . .
49
Delikatna jajecznica z wędzonym
łososiem, kwaśną śmietanką
i kawiorem
Mimoza
Café au lait
Śniadanie do łóżka
. . . . . . . .
50
...............................................................................................
SPIS TREŚCI
Porządna filiżanka 
kawy i filiżanka 
dobrej herbaty
. . . . . . . . . . . . . .
56
...............................................................................................
Śniadanie z jogurtem i owocami
. . .
58
...............................................................................................
Gorąca owsianka
. . . . . . . . . . . . . . . .
52
Puszysty naleśnik
. . . . . . . . . . . . . . . .
52
Frittata
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
53
Najlepsze smażone ziemniaczki
. . .
54
Mufinki
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
55
...............................................................................................
Pojemnik na drugie 
śniadanie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
68
...............................................................................................
Szybkie drugie śniadania 
bez przepisu
. . . . . . . . . . . . . . . . .
69
Pizza z angielskich mufinek
Jogurtowy bufet
Paszteciki z tuńczyka
Makaron z serem
Ekspresowe burritos
Wykorzystywanie 
resztek
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
70
Ekspresowe Lo Mein z resztek
. . . . . .
70
Chilaquiles z kurczakiem,
pomidorami i serem
. . . . . . . . . . .
71
Minestrone delux
. . . . . . . . . . . . . . . . .
72
Drugie śniadanie
59
Sześć kanapek, 
które Twoje dzieci 
naprawdę będą jadły
. . . . .
60
Masło orzechowe i dżem
. . . . . . . . . .
Kanapka z sałatką z tuńczyka
. . . . .
BLT
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kanapka z grillowanym serem
. . . .
Kanapka klubowa z indykiem
. . . . .
Sloppy Joe
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Obiad
73
...............................................................................................
60
60
61
62
62
63
Kurczak od A
do Z
. . . . . . . .
76
Kawałki i części
Porcje
Przechowywanie
Kurczak pieczony
Kurczak opiekany
Kurczak smażony
Kurczak podsmażany
Cztery tradycyjne 
amerykańskie 
drugie śniadania
. . . . . . . . . . .
64
Hamburgery
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Hot dogi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Makaron z serem na szybko
. . . . . . .
Sałatka szefa kuchni
. . . . . . . . . . . . . .
...............................................................................................
64
65
66
67
Doskonały kurczak pieczony
. . . . . .
Bliskowschodni „smażony”
kurczak z piekarnika
. . . . . . . . . . .
Pierś z kurczaka piccata
. . . . . . . . . . .
Kurczak z pomidorami
i kiełbaską
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
78
79
80
81
SPIS TREŚCI
...............................................................................................
Wołowina od A
do Z
. . . . . . .
82
Kawałki
Porcje
Przechowywanie
Wołowina
z rusztu
Duszenie wołowiny
na potrawkę
lub gulasz
Duszona wołowina
Rostbef
Wołowina i burgery
smażone na patelni
100-procen
krowa towa
...............................................................................................
Jagnięcina od A
do Z
. . . . .
98
Porcje
Jagnięcina z patelni
Pieczeń jagnięca
Jagnięcina z rusztu
żeberka
rostbef
ka r k
polędwica
ówk
a
-
rumk
szty
udz
iec
...............................................................................................
szpon-
der
goleń
tylna
...............................................................................................
Kotlety z polędwicy jagnięcej
w sosie z czerwonego wina
. . . . .
100
Kotlety z łopatki
jagnięcej z czosnkiem
i rozmarynem
. . . . . . . . . . . . . . . .
101
mostek
przgoleń
edn
ia
pona
prze
łata
...............................................................................................
...............................................................................................
Wieprzowina 
od A
do Z
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
102
Kawałki
Porcje
Przechowywanie
Pieczeń wieprzowa
Wieprzowina z patelni
Pieczona szynka
Kotlety wieprzowe z rusztu
Jak kroić cebulę
. . . . . . . . . . .
86
...............................................................................................
Oficjalny mięsny
bochen Taty
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rostbef
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pieczeń z garnka
. . . . . . . . . . . . . . . . .
Faszerowana rolada
z łaty
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
London broil
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Smażona wołowina
i brokuły
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
87
88
88
89
90
91
...............................................................................................
...............................................................................................
...............................................................................................
Meksykańska uczta
. . . . . . . .
92
Przygotowywanie uczty
. . . . . . . . . . . . .
94
Fajitas ze stekiem
. . . . . . . . . . . . . . . . .
Burritos z kurczakiem
. . . . . . . . . . . . .
Tacos wegetariańskie
. . . . . . . . . . . . .
Brudny ryż
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ciasto lodowo-lemoniadowe
. . . . . .
...............................................................................................
Pieczona polędwica
wieprzowa w sosie
pomarańczowo-imbirowym
z prowincji Hunan
. . . . . . . . . . . .
104
Kotlety wieprzowe w panierce
. . . .
104
Zapiekanka z ziemniaków
i wieprzowiny
. . . . . . . . . . . . . . . .
105
Jak kupować ryby
Porcje
Przechowywanie
Ryba pieczona
na ruszcie
95
95
96
97
97
Ryby od A
do Z
. . . . . . . . . . . .
107
SPIS TREŚCI
...............................................................................................
...............................................................................................
Ryba smażona na patelni
Ryba pieczona
Ryba pieczona w folii
Ryba duszona
...............................................................................................
Ziemniak 
to podstawa
. . . . . . . . . . . . . . . . .
124
Ziemniaki gotowane
Ziemniaki pieczone
Ziemniaki opiekane na ruszcie
w piekarniku
Tłuczone ziemniaki
Ryby dla
początkujących
. . . . . . . . . . . .
110
...............................................................................................
Czerwony snapper pieczony
w folii
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
112
Filet z soli z szafranem w sosie
pomidorowo-śmietanowym
. . . .
113
Łosoś pieczony po cajuńsku
. . . . . .
113
Pieczona makrela
z suszonymi na słońcu
pomidorami i ziołami
. . . . . . . . .
114
Flądra z patelni
. . . . . . . . . . . . . . . . .
115
...............................................................................................
...............................................................................................
Frytki
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
127
Frytki z piekarnika
. . . . . . . . . . . . . . .
127
Pieczony ziemniak 
jako posiłek
. . . . . . . . . . . . . . . .
128
...............................................................................................
Faszerowane ziemniaki
z boczkiem i serem
. . . . . . . . . . . .
129
Młode ziemniaki pieczone
na patelni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
130
...............................................................................................
Skorupiaki 
dla początkujących
. . . . . . .
116
...............................................................................................
Krewetki barbecue
po cajuńsku
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
117
Smażone przegrzebki
z ziarnkami czerwonego
pieprzu i kukurydzą mini
. . . . . .
118
Warzywa
131
...............................................................................................
Przyrządzanie 
podstawowych warzyw
. . . .
132
Gotowanie
Gotowanie na parze
Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Smażenie z ciągłym mieszaniem
Ryż 
i
ziemniaki 
119
...............................................................................................
Gotowany biały ryż
. . . . . . . . . . . . . .
120
Pilaw podstawowy
. . . . . . . . . . . . . .
120
Podstawowy brązowy ryż
. . . . . . . .
121
Zapiekany dziki ryż
. . . . . . . . . . . . . .
122
Kasza gryczana
. . . . . . . . . . . . . . . . .
123
Karczochy
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
134
Szparagi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
135
Buraki
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
135
Brokuły
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
136
Zgłoś jeśli naruszono regulamin