Grillowanie_dla_bystrzakow_Wydanie_II_grilby.pdf

(379 KB) Pobierz
Spis treści
Przykładowy rozdział
Grillowanie dla bystrzaków.
Wydanie II
Autor: John Mariani, Marie Rama
ISBN: 978-83-246-2506-2
Tytuł oryginału:
Grilling for Dummies 2/e
Format: 180
×
235, stron: 328
Katalog online
Zamów drukowany
katalog
CENNIK I INFORMACJE:
Zamów informacje
o nowościach
Zamów cennik
Dowiedz się, jak:
• zainstalować i konserwować grill
• rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
• grillować różne rodzaje potraw — od mięsa i drobiu, przez owoce morza
i warzywa, aż po owoce i desery
• przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania
Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu — wzniesiesz się na wyżyny
kulinarnego kunsztu, będziesz się œwietnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz!
Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właœnie grill
coraz częœciej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie
œwietnie smakują, są proste do przyrządzenia i — jak twierdzą dietetycy — zdrowsze,
bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa
i ryby, warzywa, a nawet owoce.
Zapewne niejeden raz wrzucałeœ kiełbaskę na grilla lub opiekałeœ ją nad ogniskiem.
Jeœli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże „G”, ta książka uczyni
z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla
bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.
• Przygotuj się do grillowania — poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill
i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
• Żyj ze smakiem — zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy,
nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
• Stare, ale jare, czyli klasyka grilla — zacznij od kiełbasek, hamburgerów,
szaszłyków oraz żeberek i zachwyć goœci ich wspaniałym, oryginalnym
smakiem.
• Rozwiń swoje umiejętnoœci — osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych
wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny,
ryb, warzyw i... owoców.
Œwietna lektura przy œniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie
CZYTELNIA:
Fragmenty książek
online
do przechowalni
do koszyka
Wydawnictwo Helion
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. 032 230 98 63
e-mail:
helion@helion.pl
e-mail:
septem@septem.pl
redakcja:
redakcjawww@septem.pl
informacje:
o księgarni septem.pl
Spis tre ci
O autorach .............................................................................................................................. 15
PodziÚkowania od autorów ..................................................................................................... 17
WstÚp ...................................................................................................................................... 19
O ksiÈ ce ..................................................................................................................................................... 20
Konwencje zastosowane w ksiÈ ce .................................................................................................................. 20
Czego nie czytaÊ ........................................................................................................................................... 21
Naiwne zaïo enia .......................................................................................................................................... 21
Jak podzielona jest ksiÈ ka ............................................................................................................................. 21
CzÚ Ê I: Zapanuj nad grillem .................................................................................................................... 22
CzÚ Ê II: ¿ycie ze smakiem ....................................................................................................................... 22
CzÚ Ê III: Co dla miïo ników klasyki ......................................................................................................... 22
CzÚ Ê IV: Upiec mo na wszystko .............................................................................................................. 22
CzÚ Ê V: Dekalog ..................................................................................................................................... 22
Ikony u yte w ksiÈ ce ..................................................................................................................................... 23
Co dalej ....................................................................................................................................................... 23
CzÚ Ê I: Zapanuj nad grillem .........................................25
Rozdziaï 1: Opanuj grillowy argon .......................................................................................... 27
Podstawowe pojÚcia: grillowanie bezpo rednie i po rednie ............................................................................... 27
Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu ....................................................................................................... 28
Z dala od ognia: grillowanie po rednie ....................................................................................................... 29
Powolne pieczenie w du ej ilo ci dymu: udane barbecue .................................................................................. 30
Jeszcze wolniejszy proces: wÚdzenie ................................................................................................................ 31
WÚdzenie na sucho ................................................................................................................................... 32
WÚdzenie na mokro .................................................................................................................................. 32
Z grillowego na nasze: minisïowniczek mistrza rusztu ...................................................................................... 33
Kilka wskazówek na poczÈtek ........................................................................................................................ 35
Rozdziaï 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria ................................................ 37
Wybierz odpowiedni typ grilla ....................................................................................................................... 37
Poznaj wszystkie opcje .............................................................................................................................. 38
WÚglowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów ............................................................................ 40
Co masz do wyboru? PrzeglÈd cech grillów ..................................................................................................... 42
10
Grillowanie dla bystrzaków
NarzÚdzia i zabawki ...................................................................................................................................... 43
Dziecko w sklepie z zabawkami — podstawowe akcesoria ........................................................................... 43
PrzeglÈd narzÚdzi i zabawek dla mistrza grilla ............................................................................................ 47
Jak dbaÊ o grilla? .......................................................................................................................................... 52
Smarowanie rusztu ................................................................................................................................... 52
Czyszczenie grilla w rodku i na zewnÈtrz ................................................................................................... 52
Przechowywanie grilla .............................................................................................................................. 53
Rozdziaï 3: Rozpalanie ognia ................................................................................................... 55
Przygotowywanie grilla do u ytku .................................................................................................................. 55
Czym karmiÊ ogieñ? ...................................................................................................................................... 56
Propan-butan z butli ................................................................................................................................. 56
Po staremu, czyli brykiety wÚglowe ............................................................................................................ 56
Grilluj jak profesjonalista na naturalnym wÚglu drzewnym ........................................................................... 57
Dodawanie wiórów lub kawaïków drewna .................................................................................................. 58
Rozkïadanie wÚgla na palenisku ..................................................................................................................... 59
Niech stanie siÚ ogieñ: rozpalanie grilla .......................................................................................................... 60
Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna .................................................................................................... 61
Drugie miejsce: rozpalarka kominowa ........................................................................................................ 62
Stara szkoïa: zapalniczka gazowa ............................................................................................................... 63
Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia .......................................................................................................... 64
CzÚ Ê II: ¿ycie ze smakiem ............................................ 67
Rozdziaï 4: Co siÚ kryje w spi arni mistrza grilla? .................................................................. 69
Mali pomocnicy w puszkach i butelkach .......................................................................................................... 69
Przyprawy stoïowe ........................................................................................................................................ 71
Olej jako przyprawa ...................................................................................................................................... 72
Odrobina octu do smaku ............................................................................................................................... 73
Sïodkie dodatki do sosów i marynat ................................................................................................................ 74
Alkohol jako skïadnik marynat i sosów ............................................................................................................ 75
Grillowy zielnik ............................................................................................................................................. 75
Wzbogacanie smaku za pomocÈ owoców i warzyw ........................................................................................... 79
Rozdziaï 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki ..................................................... 81
Parada marynat ............................................................................................................................................ 82
Wybór skïadników .................................................................................................................................... 82
Przygotowania do marynowania ................................................................................................................ 83
Czas marynowania .................................................................................................................................... 84
U ywanie marynat do pÚdzlowania i wykañczania ...................................................................................... 84
Aromatyzowane oleje .................................................................................................................................... 90
Suche nacierki .............................................................................................................................................. 91
Spis tre ci
Rozdziaï 6: W wiecie sosów .................................................................................................. 97
Ciepïe sosy ................................................................................................................................................... 97
Zimne sosy ................................................................................................................................................. 102
Przyprawy stoïowe ...................................................................................................................................... 104
Salsy ...................................................................................................................................................... 104
Majonez ................................................................................................................................................ 107
Chutneye ................................................................................................................................................ 107
Inne dodatki ........................................................................................................................................... 110
Wspaniaïy dodatek do potraw: masïo zioïowe ............................................................................................... 112
11
CzÚ Ê III: Co dla miïo ników klasyki ...........................115
Rozdziaï 7: Hamburgery, kieïbaski, hot dogi ......................................................................... 117
Wszyscy lubimy hamburgery ........................................................................................................................ 117
Wybór miÚsa na hamburgery ................................................................................................................... 118
Odpowiedni dobór skïadników ................................................................................................................ 118
Przygotowywanie kotlecików ................................................................................................................... 119
Co jeszcze wïo yÊ do buïki? ..................................................................................................................... 122
Kieïbasy i kieïbaski ...................................................................................................................................... 123
Czas grillowania ..................................................................................................................................... 124
Dodatki do hot dogów ............................................................................................................................ 125
Rozdziaï 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszïyki i sataje ..................................................... 129
Wybór odpowiedniej „broni” ....................................................................................................................... 130
Zostañ mistrzem szaszïyków ........................................................................................................................ 130
Warzywa na patyku — wietna zabawa ........................................................................................................ 131
Szaszïyki z woïowiny ................................................................................................................................... 133
Szaszïyki wieprzowe .................................................................................................................................... 136
Szaszïyki z jagniÚciny — co dla koneserów .................................................................................................. 138
Szaszïyki z kurczaka .................................................................................................................................... 140
Szaszïyki z owoców morza ........................................................................................................................... 141
Sataje ......................................................................................................................................................... 144
Rozdziaï 9: Mo e i brudzÈ, ale sÈ pyszne — eberka na wiele sposobów ............................ 147
Ró ne sposoby grillowania eberek wieprzowych ........................................................................................... 147
Spróbuj eberek woïowych ........................................................................................................................... 155
Rozdziaï 10: Ro en na grillu? Tak, to mo liwe! ..................................................................... 157
Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na ro nie ............................................................................................ 157
Wybór najlepszego miÚsa na ro en ........................................................................................................... 158
Wskazówki ogólne .................................................................................................................................. 158
Wskazówki dotyczÈce konkretnych rodzajów miÚsa ........................................................................................ 159
Zaczynamy zabawÚ z ro nem! ..................................................................................................................... 161
12
Grillowanie dla bystrzaków
CzÚ Ê IV: Upiec mo na wszystko .................................. 169
Rozdziaï 11: Woïowina — stworzona do pieczenia na ruszcie ............................................. 171
Wszystko, co musisz wiedzieÊ, eby upiec woïowinÚ na ruszcie ....................................................................... 171
Ró ne rodzaje miÚsa woïowego ................................................................................................................ 172
Grillowanie steków ...................................................................................................................................... 173
Delikatno Ê nade wszystko: marynowanie miÚsa ........................................................................................ 173
Na ruszt z nimi! ..................................................................................................................................... 174
Czas na pieczeñ woïowÈ .............................................................................................................................. 179
Rozdziaï 12: Wieprzowina — królowa grilla ......................................................................... 183
To, co najlepsze w wieprzowinie .................................................................................................................. 183
Nacierki do wieprzowiny ............................................................................................................................. 185
Czas pieczenia wieprzowiny ......................................................................................................................... 185
Kotlety .................................................................................................................................................. 187
Marynowanie w solance .......................................................................................................................... 191
Najdelikatniejsza z delikatnych — polÚdwica wieprzowa ........................................................................... 192
Rozdziaï 13: JagniÚcina — bliskowschodni rarytas ............................................................. 197
Podstawowe informacje o jagniÚcinie ............................................................................................................ 197
Elementy tuszy jagniÚcej .......................................................................................................................... 198
Przyprawy do jagniÚciny ......................................................................................................................... 198
JagniÚcina wymaga czuïo ci ..................................................................................................................... 199
Kotlety jagniÚce .......................................................................................................................................... 199
Kilka sïów o ïopatce jagniÚcej ....................................................................................................................... 201
Udziec jagniÚcy .......................................................................................................................................... 202
Pieczenie ud ca jagniÚcego na ruszcie ...................................................................................................... 202
Grillowanie steków z ud ca ..................................................................................................................... 203
Najlepszy sposób na udziec: rozciÈÊ, zamarynowaÊ, upiec ......................................................................... 204
¿eberka jagniÚce ......................................................................................................................................... 206
Rozdziaï 14: Dania z drobiu — grilluj z polotem ................................................................... 209
Kurczak palce lizaÊ ..................................................................................................................................... 209
PostÚpowanie z miÚsem drobiowym ......................................................................................................... 210
Grillowanie piersi kurczaka ..................................................................................................................... 211
Skrzydeïka ............................................................................................................................................. 213
Smakowite Êwiartki kurczaka ................................................................................................................... 216
Czas na udka i podudzia ......................................................................................................................... 220
Grillowanie kurczaka w caïo ci ................................................................................................................ 221
Indyk na ró ne sposoby ............................................................................................................................... 224
Dzikie ptactwo — smaczne i zdrowe ............................................................................................................ 227
Ptaki ïowne a hodowlane ........................................................................................................................ 227
Gatunki ptaków ...................................................................................................................................... 228
Zgłoś jeśli naruszono regulamin