Fotografia_kulinarna_Od_zdjecia_do_arcydziela_fotzyw.pdf

(878 KB) Pobierz
Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots
Tłumaczenie: Marek Kania
ISBN: 978-83-246-3859-8
Authorized translation from the English language edition, entitled: FOOD PHOTOGRAPHY: FROM SNAPSHOTS TO GREAT
SHOTS; ISBN 0321784111; by Nicole S. Young; published by Pearson Education, Inc, publishing as Peachpit Press, Copyright ©
2012 by Pearson Education, Inc.
All rights reserved. No part of this book may by reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic or mechanical,
including photocopying, recording or by any information storage retrieval system, without permission from Pearson Education,
Inc.
Polish language edition published by HELION S.A., Copyright © 2012.
All rights reserved. No part of this book may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic or mechanical,
including photocopying, recording or by any information storage retrieval system, without permission from the Publisher.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek
postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku
filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.
Wydawnictwo HELION dołożyło wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie bierze
jednak
żadnej
odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub
autorskich. Wydawnictwo HELION nie ponosi również
żadnej
odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania
informacji zawartych w książce.
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail: helion@helion.pl
WWW: http://helion.pl (księgarnia internetowa, katalog książek)
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://helion.pl/user/opinie/fotzyw
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
Printed in Poland.
Kup książkę
Poleć książkę
Oceń książkę
Księgarnia internetowa
Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treści
WSTĘP
ROZDZIAŁ 1: PODSTAWY FOTOGRAFII
Zrozumieć podstawowe zasady fotogra i cyfrowej
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Typy plików: RAW i JPEG
Balans bieli
Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO
Zadania na koniec rozdziału
7
11
11
12
14
16
19
23
31
ROZDZIAŁ 2: SPRZĘT FOTOGRAFICZNY
Narzędzia pracy
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Aparaty cyfrowe
Obiektywy i ogniskowe
Statywy i akcesoria
Sprzęt oświetleniowy
Zadania na koniec rozdziału
33
33
34
36
38
43
48
50
53
ROZDZIAŁ 3: OŚWIETLENIE
Techniki oświetlania żywności
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Zobacz światło
Charakter światła
Światło tylne jest najlepsze
Rodzaje światła
Akcesoria do modelowania światła
Zadania na koniec rozdziału
55
55
56
58
60
61
66
74
79
86
ROZDZIAŁ 4: STYLIZACJA I REKWIZYTY
Sztuka prezentacji potraw
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Co wziąć pod uwagę podczas stylizacji
89
89
90
92
94
SPIS TREŚCI
5
Kup książkę
Poleć książkę
Zapewnić najlepszą jakość
Podstawy stylizacji potraw
Wskazówki i sztuczki
Stylizacja z użyciem rekwizytów
Zadania na koniec rozdziału
96
99
104
116
123
ROZDZIAŁ 5: KADROWANIE I KOMPOZYCJA
Udoskonalaj zdjęcia poprzez dobrą kompozycję
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Odnajdywanie równowagi
Perspektywa i kadrowanie
Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości
Ostrość
Kształty, linie i kolory
Zadania na koniec rozdziału
125
125
126
128
130
134
142
146
149
155
ROZDZIAŁ 6: OBRÓBKA ZDJĘĆ
W PROGRAMIE ADOBE
®
PHOTOSHOP
®
Uwydatnianie najlepszych fragmentów zdjęcia
Omawiamy Adobe Photoshop
Rozpoczęcie pracy
Praca z plikami RAW
Podstawy Photoshopa
Sztuczki i triki w Photoshopie
Ostatnie poprawki
Zadania na koniec rozdziału
157
157
158
162
164
179
192
203
209
ROZDZIAŁ 7: ZA KULISAMI
Fotogra a żywności od początku do końca
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Małże z makaronem linguine
Czekoladowe fondue
Koszyk z wiśniami
Chleb bananowy
Sajgonki z krewetkami
Tosty francuskie
Pierożki z farszem wieprzowym
Makaron na widelcu
Podsumowanie
211
211
212
214
217
225
233
243
249
257
265
273
281
SKOROWIDZ
282
6
FOTOGRAFIA KULINARNA. OD ZDJĘCIA DO ARCYDZIEŁA
Kup książkę
Poleć książkę
ZOBACZ ŚWIATŁO
Kiedy tworzysz fotogra ę, tak jak podczas gotowania, im lepsze składniki, tym lepsze rezultaty. Jednym
z takich składników jest światło. Jeśli będziesz używał światła wysokiej jakości, masz o wiele większe
szanse otrzymać piękną fotogra ę.
Oświetlanie potraw w fotogra i nie jest czymś nadzwyczaj skomplikowanym. Jeśli stawiasz pierwsze kroki
w fotogra i, ten temat może wydawać Ci się zniechęcający i zagmatwany, jednak uwierz mi — nie jest.
Na początku światło na fotogra i można łatwo przeoczyć. Ponieważ widzimy je każdego dnia, przyjmu-
jemy je takim, jakie jest, i nie zwracamy większej uwagi na cienie, kierunek, intensywność, barwę i tak
dalej. Nasz mózg uzupełnia sobie szczegóły i sprawia, że wszystko wygląda świetnie, w związku z tym
na zdjęciach możemy po prostu przegapić pewne rzeczy, jak na przykład niechciane cienie czy jasne
plamy światła.
Pamiętam, że największy postęp w karierze zrobiłam, kiedy zaczęłam widzieć światło. Widziałam nie tyle
rzeczy, na które padało, czy to, jak jasne było — widziałam, gdzie padało na twarzach ludzi, skąd docho-
dziło, w jaki sposób się ściemniało i jak zmiękczało krawędzie cieni czy odbijało się od fasad budynków.
Poczułam, jakbym dopiero pierwszy raz zaczęła naprawdę używać oczu.
Kiedy już Twoje oczy będą wyćwiczone na tyle, by wszędzie widzieć światło, oświetlenie zdjęcia stanie
się mniej skomplikowane i tajemnicze. Zaczniesz zauważać tę złotą poświatę, jaką dodaje na twarzy
światło słoneczne na 20 minut przed zachodem, czy też tę niesamowitą ilość światła, jaką można znaleźć
po zacienionych stronach budynków. Kiedy będziesz widzieć światło, „skomplikowane” techniki oświetle-
niowe, takie jak łączenie kilku lamp z zachowaniem proporcji mocy światła, wydadzą się mniej onieśmie-
lające. Kiedy światło stanie się zycznie widocznym składnikiem Twoich fotogra i, który potraktujesz jako
zupełnie osobną całość, będziesz w stanie w dużo bardziej efektywny sposób zapanować nad wyglądem
swoich zdjęć.
W fotogra i żywności, tak jak w innych gatunkach fotogra i, istnieją różne style i sposoby oświetlania
zdjęcia. W tym rozdziale zamierzam zapoznać Cię z możliwie największą liczbą narzędzi, które będziesz
mógł wykorzystać zgodnie z własnymi upodobaniami. Mój styl oświetlania potraw pomaga mi uzyskać
jasny, czysty wygląd dania, ale to oczywiście nie oznacza, że powinieneś oświetlać potrawy dokładnie tak
jak ja. Wypracowanie mojego obecnego stylu pochłonęło mi wiele czasu i wymagało eksperymentowania,
jednak staram się go stale rozwijać i ulepszać techniki oświetlania. Gorąco zachęcam Cię do spróbowania
tego samego, byś mógł tworzyć swoje własne niezwykłe fotogra e.
60
FOTOGRAFIA KULINARNA. OD ZDJĘCIA DO ARCYDZIEŁA
Kup książkę
Poleć książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin