Etykieta_w_biznesie_Praktyczny_poradnik_savoir_vivre_u_Wydanie_II_rozszerzone_etybi2.pdf

(634 KB) Pobierz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu
niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą
kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym,
magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź
towarowymi ich właścicieli.
Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce
informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za
ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub
autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności
za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Redaktor prowadzący: Barbara Gancarz-Wójcicka
Projekt okładki: Jan Paluch na podstawie koncepcji Recman
Materiały graficzne na okładce zostały wykorzystane za zgodą Shutterstock.
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail:
onepress@onepress.pl
WWW:
http://onepress.pl
(księgarnia internetowa, katalog książek)
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://onepress.pl/user/opinie?etybi2
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
ISBN: 978-83-246-8353-6
Copyright © Helion 2015
Printed in Poland.
Kup książkę
Poleć książkę
Oceń książkę
Księgarnia internetowa
Lubię to! » Nasza społeczność
Spis tre ci
Podzi kowania
Wst p
1. Powitania
Jak si witamy?
Przedstawianie przez osoby trzecie
Tytu owanie
Cz sto zadawane pytania
Kwestie do zastanowienia
6
7
11
12
23
26
27
29
2. Wizytówka
O wizytówce s ów kilka
Jak pos ugujemy si wizytówk
Cz sto pope niane gafy
Troch dyplomacji i starych obyczajów
Bilet przesy owy
Cz sto zadawane pytania
Kwestie do zastanowienia
31
31
36
39
41
43
44
46
Kup książkę
Poleć książkę
4
Etykieta w biznesie
3. Precedencja
G ówne zasady precedencji w biznesie
Pierwsze stwo podczas posi ków i spotka roboczych
Pierwsze stwo podczas wydarze specjalnych
Pierwsze stwo podczas podró owania
Cz sto zadawane pytania
Kwestie do zastanowienia
47
48
49
59
64
66
67
4. Korespondencja tradycyjna
Przed napisaniem firmowego listu
Wa ne elementy listu
Przyk adowy list
Kwestie do zastanowienia
69
69
70
73
75
5. Ubiór
O higienie s ów kilka
Dress code
Typy ubiorów
Wi zanie elementów garderoby
Cz sto zadawane pytania
Kwestie do zastanowienia
77
78
82
83
102
110
113
6. Wydarzenia specjalne — oprawa protokolarna
Rodzaje przyj
Zapraszanie do restauracji
Zaproszenia
Konferencja prasowa
protokolarnej
Przyj cie w domu
Cz sto zadawane pytania
Kwestie do zastanowienia
115
116
127
130
135
145
162
166
Kup książkę
Poleć książkę
Spis tre ci
5
7. Spo ywanie posi ków
Spo ywanie posi ków na stoj co
Spo ywanie posi ków na siedz co
Porcjowanie potraw i nabieranie
Kilka rad dotycz cych spo ywania wina
S ów kilka o toastach
Ró nice kulturowe
Cz sto zadawane pytania
Kwestie do zastanowienia
169
170
174
180
186
188
190
194
200
8. Netykieta
E-mail
WEB 2.0
Kwestie do zastanowienia
201
202
213
220
9. Komunikacja telefoniczna
Telefon stacjonarny
Telefon komórkowy
Kwestie do zastanowienia
221
222
234
239
10. Podró s u bowa
Przygotowanie do wyjazdu s u bowego
Podró
Kwestie do zastanowienia
241
242
245
256
S ownik
Literatura b d ca inspiracj i cennym zbiorem do wiadcze
257
262
Kup książkę
Poleć książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin