Inulina-z kłącza perzu zbawienne działanie jelita.pdf

(209 KB) Pobierz
Inulina – naturalny prebiotyk nie tylko
dla zdrowia jelit
Rośliny naturalnie produkują inulinę i wykorzystują ją
jako źródło energii. Ze względu na korzyści
zdrowotne inuliny, dodaje się ją coraz częściej do
produktów spożywczych. Inulina jako błonnik
pokarmowy dba m.in. o zdrowie jelit, przywracając
równowagę mikroflory.
Wszystko o inulinie
Ten wielocukier należący do grupy
fruktanów (polimerów złożonych z
molekuł fruktozy z jedną cząsteczką
glukozy) nietrawiony w jelicie cienkim,
jest
prebiotykiem.
Inulina jest
stosunkowo niskokaloryczna – na 1
gram przypada 1,5 kcal. Ten rodzaj
błonnika pokarmowego można
dostarczyć sobie, jedząc warzywa i
owoce, jak np. cykorię, czosnek,
karczochy, szparagi, banany,
topinambur lub przyjmując suplementy
diety. Inulina charakteryzuje się
specyficznymi właściwościami ze
względu na swoją budowę. Substancja
nie jest trawiona ani przez ślinę, ani
przez enzymy trawienne znajdujące się
w dalszym odcinku układu
pokarmowego. Dopiero w jelicie
grubym
inulina
ulega fermentacji,
stając się surowcem do produkcji
kwasu mlekowego. W ten sposób
substancja tworzy przyjazne
środowisko do rozwoju dobrych bakterii.
Zdrowe jelita i układ trawienny
W jelitach bytuje od 15 do 36 tys.
różnych gatunków bakterii tworzących
mikrobiotę. Znajdują się w niej i dobre, i
złe bakterie potencjalnie szkodliwe dla
organizmu. Niezaburzona równowaga
bakteryjna utrzymuje w zdrowiu jelita i
chroni tym samym przed
chorobami.
Inulina jako naturalny
prebiotyk
nietrawiony w jelicie cienkim
wędruje do jelita grubego, gdzie staje
się pożywką dla korzystnych dla
organizmu bakterii. Bakterie jelitowe
zamieniają inulinę oraz inne prebiotyki
w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe,
które odżywiają komórki jelita grubego i
przyczyniają się do utrzymania w dobrej
kondycji układ
trawienny.
Inulina
zwiększa również
masę kałową i poprawia perystaltykę
jelit. Choć inulina zwiększa czynność
ruchową jelit, spowalnia proces
trawienia. To z kolei pozwala na
wydajniejsze przyswajanie składników
odżywczych z pożywienia. Według
badań
inulina poprawia też
przyswajanie wapnia
przez organizm.
Ustabilizowany poziom cukru we krwi
Inulina spowalnia trawienie, w tym
trawienie węglowodanów. Powoduje to
wolniejsze uwalnianie cukrów do
krwiobiegu i zapobiega skokom insuliny
(kiedy do krwi trafia zbyt dużo cukru,
organizm wydziela zwiększone ilości
insuliny, żeby ustabilizować poziom
glukozy bezpieczny dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu). Zgodnie z
badaniami przeprowadzonymi w 2015 r.
inulina korzystnie wpływa na pacjentów
ze stanem przedcukrzycowym.
Wprowadzona do diety i spożywana
regularnie inulina stabilizuje poziom
cukru. Szczególnie korzystne działanie
wykazuje
inulina HP
(High
Performance), która zmniejsza ilość
tłuszczu w wątrobie osób cierpiących
na stan przedcukrzycowy. Zmniejszenie
ilości tłuszczu powoduje z kolei
mniejszą oporność na insulinę i sprzyja
potencjalnemu wyleczeniu cukrzycy
typu II.
Kontrolowanie wagi
Błonnik pokarmowy jakim jest inulina
pomaga również w utrzymaniu
prawidłowej wagi i zrzuceniu zbędnych
kilogramów. Przy codziennym
spożywaniu ok. 20 g inuliny obniża się
poziom hormonów odpowiedzialnych za
odczuwanie głodu i zwiększa się
poziom hormonu sytości. W
porównaniu z innymi rodzajami błonnika
(np. z celulozą), inulina skuteczniej
wpływa na obniżenie masy ciała.
Substancja efektywnie działa w
przypadku dorosłych cierpiących na
otyłość, jednak nie w przypadku otyłych
dzieci oraz dzieci z nadwagą.
Inne pozytywne korzyści zdrowotne
inuliny
Suplementy z inuliną
wykazują też
inne korzystne właściwości dla zdrowia,
jednak potrzebne są dalsze badania
potwierdzające skuteczność substancji.
Inulina może wpływać na poprawę
zdrowia serca. Badania na myszach
pokazały, że substancja obniża poziom
trójglicerydów i cholesterolu we krwi
Zgłoś jeśli naruszono regulamin