Wykorzystanie piołunu a przepisy.pdf

(248 KB) Pobierz
Wykorzystanie piołunu a przepisy
Ziele piołunu wykorzystywane jest głównie do produkcji likierów, wódek czy
domowych nalewek – a taką jest nalewka na piołunie. Często można spotkać
go również jako czysty sok z piołunu dodawany np. do herbaty, choć rzadziej
spotyka się taką metodę w Polsce.
Jak już wiesz, piołun wykazuje właściwości lecznicze, o których decydują
zawarte w nim kwasy organiczne oraz olejki eteryczne. Domowe trunki
alkoholowe z zielem piołunu to tradycyjny środek leczniczy, od wieku
stosowany w medycynie ludowej. Nalewka piołunowa posiada działanie
lecznicze, m.in. zwalcza bakterie i pasożyty, ale też wykazuje właściwości
przeciwskurczowe. Gorycz z ziela piołunu stymuluje układ odpornościowy nie
gorzej niż chociażby nalewka z aronii! Dodatkowo uwalnia ona ze śluzówki
układu pokarmowego bardzo ważne przeciwciała wzmacniające organizm.
Nalewka na piołunie
Zastosowanie lecznicze i proste wykonanie
Przepisy na nalewkę piołunową to domowa metoda na zwalczanie różnych
schorzeń, np. związanych z problemami żołądkowymi. Co ważne,
przygotowanie trunku nie jest wymagające i nie trzeba do jego przyrządzenia
wielu składników. W zależności od potrzeby, możesz dodać do niej np. miód
wielokwiatowy lub wybrany
syrop
owocowy by nadać alkoholowi cudownego
aromatu i smaku!
Lista składników
liście piołunu
woda
spirytus
Nalewka piołunowa – sposób przygotowania wersji
tradycyjnej
1. Napełnij świeżymi liśćmi butelkę z korkiem.
2. Zalej do pełna spirytusem (powyżej 90%) i szczelnie zamknij w możliwie
ciepłym pomieszczeniu. Przechowuj ok. 10 dni.
3. Zlej płyn do wyparzonej butelki i dodaj do niej wodę w takiej proporcji,
by nalewka na piołunie nie była zbyt mocna.
Nalewka na piołunie – sposób przygotowania wersji słodkiej
1. Zagotuj wodę i połącz ją z cukrem by zrobić syrop (w proporcji 1,5kg na
1,5l).
2. Zalej gorącym wywarem piołun (ok. 70g młodych pędów), przestudź i
dodaj spirytus (2l, 96%).
3. Zmieszaj całość, przefiltruj i odstaw w chłodne miejsce na ok. pół roku.
Piołunówka na spirytusie i winie – sposób przygotowania
1. Zalej ziele piołunu (50g wysuszonej rośliny) spirytusem (100ml, 70%) i
odstaw na 24 godziny.
2. Dolej wino (1l białego lub czerwonego) i odstaw na tydzień w ciepłe
miejsce.
3. Przecedź, przefiltruj i wlej do butelek – najlepiej z ciemnego szkła.
Przepisy a dawkowanie
Jak widzisz, każdy przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Należy jednak
pamiętać o odpowiednim dawkowaniu nalewek! Jeżeli cierpisz na częste bóle
żołądka i niestrawność, wypijaj codziennie po 2 łyżki stołowe wybranej
nalewki. Z kolei przy biegunce warto stosować ją co kilka godzin, aż do
momentu ustania dolegliwości. W celach profilaktycznych pij 1 łyżkę stołową
nalewki dziennie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin