r03-2018-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny.pdf

(1832 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2018
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.03-01-18.06
Czas trwania egzaminu:
180 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2018
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 4 strony i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
1.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
Locha karmiąca 10 prosiąt, w piątym dniu laktacji powinna otrzymywać 6,0 kilogramów mieszanki
pełnoporcjowej o zawartości 13 MJ energii metabolicznej w 1 kg paszy. Rolnik sporządza w gospodarstwie
mieszanki pełnoporcjowe z pasz własnych i koncentratu białkowego.
1.
2.
Oblicz wymaganą zawartość białka ogólnego (g) i lizyny (g) w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej, która
zawiera 13 MJ energii metabolicznej.
W yniki obliczeń wpisz w Tabeli 1.
Oblicz zawartość energii metabolicznej (MJ), białka ogólnego (g) i lizyny (g) w 1 kg mieszanki
pełnoporcjowej sporządzonej według podanej receptury. Porównaj ich zawartość z wymaganiami
żywienia loch.
W yniki wpisz w Tabeli 2.
Oblicz ilość pasz potrzebną do sporządzenia 6 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej.
W yniki wpisz
w Tabeli 3.
Sporządź 6,0 kg mieszanki pełnoporcjowej.
W ażenie i mieszanie składników mieszanki wykonaj
w obecności egzaminatora. Gotowość do wykonania tych czynności zgłoś przez podniesienie ręki
Przewodniczącemu Zespołu Egzaminacyjnego.
3.
4.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
obliczona wymagana zawartość białka ogólnego i lizyny w mieszance pełnoporcjowej zawierającej
13 MJ EM w 1 kilogramie,
obliczona zawartość składników pokarmowych w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzanej według
podanej receptury,
obliczona ilość składników (pasz) potrzebna do sporządzenia 6,0 kg mieszanki pełnoporcjowej według
podanej receptury
oraz
przebieg ważenia i mieszania składników mieszanki.
Receptura 1 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzonej w gospodarstwie.
Składniki mieszanki (pasze)
Koncentrat LK 20%
Pszenżyto
Jęczmień
Otręby pszenne
RAZEM
Ilość składnika w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej
(kg)
0,20
0,25
0,50
0,05
1,0
Strona 2 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Tabela 1. Wymagana zawartość białka ogólnego (g) i lizyny (g) w 1 kilogramie mieszanki
Lp.
Składnik pokarmowy mieszanki według wymagań norm
żywienia loch
Wymagana zawartość
białka ogólnego
w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej wynosi:
1.
13 g białka ogólnego na 1 MJ
energii metabolicznej zawartej
w mieszance
Wymagana zawartość
lizyny
w 1kg mieszanki pełnoporcjowej wynosi:
2.
0,65 g lizyny na 1 MJ
energii metabolicznej zawartej
w mieszance
Obliczona zawartość składnika pokarmowego
w 1 kg mieszanki
Tabela 2. Zawartość składników pokarmowych w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzanej
w gospodarstwie według podanej receptury
(wyniki należy zaokrąglić do trzech miejsc po przecinku)
Zawartość składników pokarmowych
w 1 kg paszy
Energia
Białko
Lizyna
metaboliczna
ogólne
(g/kg)
(MJ/kg)
(g/kg)
Ilość paszy
według
receptury
(kg)
Zawartość składników pokarmowych
w 1 kg sporządzonej mieszanki
Energia
Białko
Lizyna
metaboliczna
ogólne
(g/kg)
(MJ/kg)
(g/kg)
Pasza
Koncentrat
LK 20%
Pszenżyto
Jęczmień
Otręby
pszenne
13,81
13,5
12,6
9,4
350
120
111
143
27,8
4,07
3,88
5,74
0,20
0,25
0,50
0,05
RAZEM
Wymagana zawartość składników w 1 kg mieszanki
(z obliczeń w Tabeli 1)
1,0
Ocena zgodności z wymaganiami zawartości składników pokarmowych
w sporządzanej w gospodarstwie mieszance. (wpisać
Tak
lub
Nie)
UWAGA: Dopuszczalna różnica między obliczoną zawartością składników
pokarmowych, a normą wynosi +/- 10%
Strona 3 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Tabela 3. Skład 6 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej sporządzonej według receptury mieszanki
pełnoporcjowej sporządzonej w gospodarstwie
Pasza
Koncentrat LK 20%
Pszenżyto
Jęczmień
Otręby pszenne
RAZEM
Ilość paszy w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej
(kg)
0,20
0,25
0,50
0,05
1,0
Ilość paszy w 6 kg mieszanki
(kg)
Strona 4 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin