r03-2019-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny.pdf

(1644 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2018
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.03-01-19.01
Czas trwania egzaminu:
180 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2019
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 4 strony i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
1.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
Przygotuj do wysiewu składniki mieszanki zbożowej na gleby kompleksu żytniego dobrego.
1) Rozpoznaj składniki mieszanki oraz dokonaj ich oceny organoleptycznej. Nazwy rozpoznanych gatunków
zbóż oraz wyniki oceny wpisz do Tabeli 1. Karta oceny materiału siewnego.
2) Oznacz czystość 100 g nasion zboża z worka oznaczonego numerem 3. Materiał siewny po oznaczeniu
czystości pozostaw na stanowisku. Wyniki wpisz do Tabeli 2. Oznaczona czystość nasion.
3) Oblicz ilość poszczególnych zbóż w mieszance potrzebnych do siewu na powierzchni
10 arów według podanej normy wysiewu (1 hektar = 100 arów). Wyniki wpisz do Tabeli 3. Zestawienie
ilości poszczególnych zbóż w mieszance na powierzchnię 1 ha i 10 arów.
4) Odważ komponenty mieszanki w oddzielnych pojemnikach (nie
mieszaj!).
Odważone składniki pozostaw
na stanowisku.
Zadanie wykonaj na wyznaczonym stanowisku wyposażonym w sprzęt i narzędzia.
Podczas pracy przestrzegaj zasad organizacji pracy, przepisów bhp, ppoż.
Posprzątaj stanowisko. Używane narzędzia i sprzęt odłóż na wyznaczone miejsce.
Norma wysiewu zbóż w mieszance (kg/ha)
Gatunek
Jęczmień
Owies
Pszenżyto
Kompleks żytni dobry
55
60
85
Kompleks żytni słaby
50
65
85
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
karta oceny materiału siewnego – Tabela 1.,
oznaczona czystość nasion – Tabela 2.,
zestawienie ilości składników mieszanki zbożowej na powierzchnię 1 ha i 10 arów - Tabela 3.
oraz
przebieg ważenia składników mieszanki zbożowej na powierzchnię 10 arów.
Strona 2 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Tabela 1. Karta oceny materiału siewnego
Numer worka
Gatunek zboża
Ocena organoleptyczna ziarna*
Barwa
.....................................................................................
1
Zapach
....................................................................................
Barwa
.....................................................................................
2
Zapach
....................................................................................
Barwa
.....................................................................................
3
Zapach
....................................................................................
*Określenia pomocnicze do oceny ziarna:
Barwa – naturalna, jaśniejsza od naturalnej, ciemniejsza od naturalnej, plamista.
Zapach – typowy dla ziarna zdrowego, stęchły, nieprzyjemny, spleśniały, mysi, kwaśny, miodowy
Tabela 2. Oznaczona czystość nasion
Masa pobranej próbki (g)
Masa zanieczyszczeń (g)
Czystość zboża (%)
Tabela 3. Zestawienie ilości składników mieszanki zbożowej na powierzchnię 1 ha i 10 arów
Gatunek
Ilość wysiewanych zbóż w mieszance
na powierzchni 1 ha
(kg)
Ilość wysiewanych zbóż w mieszance
na powierzchni 10 arów
(kg)
Jęczmień
Owies
Pszenżyto
Strona 3 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Miejsce na notatki i obliczenia (nie podlegają ocenie)
Strona 4 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin