Etykietkę ‘najzdrowsze produkty’ można przypiąć nasionom roślin strączkowych, np. fasoli, i przetworom pomidorowym, wśród nich np. koncentrat pomidorowy. Są one bogatym źródłem składników takich jak likopen, potas i magnez, a także błonnik, żelazo i foliany. A ponieważ fasola i koncentrat to główne składniki dania, jakim jest fasolka po bretońsku, więc danie to należy uznać za jedno z najzdrowszych w kuchni polskiej. Bardzo zdrowy składnik diety to likopen. Gdzie najwięcej się go znajduje? Właśnie w koncentracie. Likopen w pomidorach surowych jest słabo przyswajalny, a z koncentratu – dobrze się przyswaja. Jeśli więc interesują Cię zdrowa dieta i zdrowe dania obiadowe jednogarnkowe, to ten film jest dla Ciebie, zapraszam do oglądania. Z filmu dowiesz się, że najzdrowsze jedzenie czy najzdrowsze produkty wcale nie muszą być wyszukane i drogie. Zdrowe posiłki na obiad zdecydowanie mogą być proste i smaczne. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - TEMAT: Zdrowe danie na obiad bogate w likopen, magnez i potas 0:38 - Jakie cenne składniki dostarcza 1 porcja fasolki po bretońsku? 1:20 - Błonnik w diecie: dlaczego fasolka jest jego dobrym źródłem 1:46 - Błonnik na oczyszczenie jelit? 2:35 - Potas: jak uzupełnić dzięki spożyciu fasolki po bretońsku 3:11 - Czy sól jest zdrowa w potrawach, czy szkodzi? 4:07 - Wapń w diecie wegańskiej i nie tylko: fasolka jako dobre źródło 4:49 - Fasolka po bretońsku jako stosunkowo dobre źródło żelaza 5:10 - Jak poprawić wchłanianie żelaza? 5:47 - Magnez: aż 150 mg z porcji fasolki! Dobra na niedobór magnezu 6:31 - Kwas foliowy (witamina B9): skutkiem braku jest anemia 7:36 - Likopen w koncentracie pomidorowym 9:02 - Na co pomoże jedzenie tej potrawy? 13:17 - Fasolka po bretońsku: przepis, aby wyszła zdrowa ✔️ LITERATURA PRZYWOŁYWANA: https://pastebin.com/xH0aeKJD ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal