Dziś wymienię zdrowe produkty, które warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, czyli co jeść, aby uchronić się przed rakiem, m. in. jakie zdrowe zioła i przyprawy będą tu pomocne. Rak czy nowotwór to choroba, za którą w około 30% odpowiedzialna jest dieta. Dlatego jeśli włączymy do diety najzdrowsze warzywa i owoce pod tym względem, a także zdrowe przyprawy, czy orzechy, możemy obniżyć ryzyko zachorowania. Naturalne produkty antynowotworowe to przede wszystkim takie, które zawierają dużo związków takich jak polifenole (np. beta-karoten), witamin i składników mineralnych. W filmie wymienię najzdrowsze produkty pod tym względem, czyli dobrze przebadane. Obniżą ryzyko takich chorób jak rak jelita grubego, rak trzustki czy rak piersi. Jeśli więc interesują Cię produkty antynowotworowe, czyli jakie zdrowe owoce i warzywa warto włączyć do swojej diety, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - Co jeść, aby uchronić się przed rakiem: 17 zdrowych produktów 1:20 - Czosnek: właściwości czosnku pod względem nowotworów 2:31 - Kurkuma i szot kurkumy z imbirem 3:53 - Oregano 4:26 - Rozmaryn 5:20 - Pokrzywa 6:05 - Różeniec górski 7:09 - Żeń-szeń 8:00 - Jarmuż: właściwości zdrowotne 8:51 - Kiełki brokuła: jak jeść 9:22 - Marchew i sok z marchwi 11:13 - Pomidory i przetwory pomidorowe jako źródło likopenu 12:18 - Owoce jagodowe: jagody, borówki, truskawki, aronia, czarny bez 12:58 - Pomarańcza i inne owoce cytrusowe 13:51 - Jabłka 14:22 - Siemię lniane 15:00 - Orzechy i migdały 15:40 - Zielona herbata: właściwości zdrowotne ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal