Czy owoce są zdrowe, to chyba każdy wie. Zdrowa dieta powinna zawierać owoce dobrane indywidualnie, choć dominować powinny warzywa. W tym filmie wymienię najzdrowsze owoce dostępne w Polsce i mające najlepiej udowodnione korzyści zdrowotne w badaniach naukowych. Jeśli zatem interesują Cię najzdrowsze produkty, chcesz wiedzieć, jakie owoce jeść na diecie wspomagającej zdrowie w różnych aspektach, to zapraszam do oglądania. Dodam jeszcze wiedzieć, że owoce na diecie odchudzającej warto, aby były o niższej zawartości cukru, ale o tym opowiem innym razem. Temat tego, co jeść na diecie, aby odchudzanie było skuteczne, częściowo poruszałem już na moim kanale, zachęcam do przejrzenia filmów. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - TEMAT: Zdrowe owoce, które pomogą na różne schorzenia 0:44 - Awokado: właściwości zdrowotne 2:26 - Wiśnie a dna moczanowa, melatonina na sen 4:07 - Granat a zdrowie: owoc bogaty w polifenole 5:46 - Truskawki: przeciwutleniacze na straży zdrowia 7:55 - Borówki: antocyjany, witamina K1 - na sztywność tętnic i krążenie 9:55 - Pomarańcze: doskonałe źródło kwasu foliowego (anemia i inne) 12:27 - Kiwi: na poprawę jakości snu, zdrowe jelita (zaparcia) i więcej 14:19 - Jabłka: źródło błonnika, potasu, przeciwutleniaczy (kwercetyna) 15:36 - Aronia: właściwości zdrowotne (bioflawonoidy, antocyjany i więcej) ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal