Nie jedz surowych jajek, zanim nie obejrzysz tego! Surowe jajka i kogel-mogel _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dziś omówię kogel-mogel i surowe jajka, a ściślej: czy surowe jajko jest zdrowe? Gdy omawiałem ostatnio jajka na miękko i ich wpływ na zdrowie, pojawiło się sporo pytań właśnie o to, czy surowe jaja są zdrowe i czy mają większą wartość w stosunku do gotowanych. Wiele osób lubi jedzenie jajek na surowo właśnie w postaci kogla-mogla. Ja w dzieciństwie dość często jadłem kogel mogel z kakao i z truskawkami. Dawniej częściej się go jadło niż obecnie, gdyż kiedyś słodycze nie były tak powszechne, były także stosunkowo drogie. I aby zrobić deser dla dzieci, wystarczyło wziąć surowe jajka i je zbić na kogel-mogel. Na co pomaga taki deser? Czy jajka na surowo są bezpieczne? Jakie ryzyko i dla kogo stwarza jedzenie jajek na surowo? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tym filmie. Oglądaj i dowiedz się, dlaczego jedzenie jajek codziennie na surowo niesie ryzyko niedoboru biotyny i poznaj inne ciekawe informacje. Jeśli interesuje Cię zdrowa dieta i jak prowadzić zdrowy styl życia, to zapraszam. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Temat: Jedzenie jajka na surowo, czyli czy surowe jajko szkodzi?
0:49 - Kogel-mogel z jajek: deser dzieciństwa
1:31 - Jajko surowe a gotowane na miękko: które lepsze?
3:01 - Różnica w strawności białka z jaj
4:31 - Awidyna w jajku a biotyna (witamina H)
6:20 - Surowe jajka a salmonella: czy ryzyko jest istotne?
10:34 - Porady, jak zmniejszyć ryzyko zakażenia Salmonellą
12:36 - Majonez domowy z jaja na surowo: moje wskazĂłwki
13:55 - Kto nie powinien spożywać surowych jaj

✔️ LITERATURA PRZYWOĹYWANA:
https://pastebin.com/YEBwzRMH

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin