Pół łyżeczki tej pysznej przyprawy chroni zdrowie serca! Kardamon właściwości _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to kardamon. Właściwości lecznicze tej przyprawy są dość szerokie, stąd można go zaliczyć do kategorii ‘zdrowe przyprawy’, a nawet ‘najzdrowsze produkty’, jakie można mieć w kuchni. Ogólnie biorąc przyprawy takie jak kardamon, kurkuma, imbir, cynamon, goździki mają duży wpływ na zdrowie i o pozostałych są już filmy na moim kanale. Można stosować kardamon do kawy. Działanie jednak będzie szersze, gdy zwiększymy jego spożycie do 3 gramów dziennie, czyli około pół łyżeczki (oczywiście musi to być kardamon mielony). W tym celu warto zrobić mleko kardamonowe, przepis podaję w filmie. Niektórzy stosują kardamon na odchudzanie, jednak tutaj od razu pod tym względem niewiele pomoże. W filmie wymienię 9 najlepiej udowodnionych korzyści. Jeśli więc interesuje Cię kardamon i jego działanie, jak używać go w kuchni dla zdrowia: do herbaty i innych napojów, a także potraw, to zapraszam do oglądania. Dowiesz się, jak działa kardamon na zdrowie i w czym Ci pomoże. Dodam jeszcze, że najlepszy jest kardamon zielony cały, inaczej kardamon malabarski. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - TEMAT: Zielony kardamon a zdrowie: mało doceniana przyprawa
1:20 - Na co jest dobry kardamon? 9 korzyści
1:34 - Trójglicerydy podwyższone? Kardamon pomoże!
2:41 - Nadciśnienie: jak bardzo pomoże ta zdrowa przyprawa?
3:49 - Kardamon na serce? Zdecydowanie tak
4:12 - Insulinooporność i cukrzyca typu 2: obniż ryzyko
5:15 - Kardamon a wątroba: niealkoholowe stłuszczenie wątroby
6:55 - Stany zapalne (przewlekły stan zapalny)
8:56 - Jak zapobiegać próchnicy zębów dzięki kardamonowi
9:38 - Jak dbać o żołądek i jelita poprzez zastosowanie kardamonu
10:18 - Aktywność przeciwnowotworowa
11:13 - Przeciwwskazania do stosowania kardamonu i skutki uboczne
11:31 - Kardamon: jak stosować go dla zdrowia? Przepisy

✔️ LITERATURA PRZYWOŁYWANA:
https://pastebin.com/8af7cbq0

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin