Tych produktów nie jedz lub ogranicz! Rakotwórcze związki, niezdrowe jedzenie _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
DziĹ› opowiem, gdzie kryjÄ… siÄ™ rakotwĂłrcze substancje. Niezdrowe jedzenie, szkodliwe produkty to takie, ktĂłre dostarczajÄ… najwiÄ™kszych iloĹ›ci szkodliwych dla organizmu czĹ‚owieka substancji. Niezdrowe przekÄ…ski takie jak chipsy, krakersy i wiele innych rĂłwnieĹĽ dostarczajÄ… niepoĹĽÄ…danych zwiÄ…zkĂłw. Z drugiej strony pamiÄ™tajmy teĹĽ, ĹĽe np. szkodliwość cukru i wielu innych skĹ‚adnikĂłw diety wynika w duĹĽej mierze z iloĹ›ci, jakie spoĹĽywamy, dlatego czÄ™sto wystarczy tylko ograniczyć jedzenie niezdrowych produktĂłw, nie ma pilnej koniecznoĹ›ci usuwaniach ich z diety caĹ‚kowicie. Z filmu dowiesz siÄ™, jakich produktĂłw nie jeść, aby unikać najbardziej szkodliwych substancji. JeĹ›li wiÄ™c interesuje CiÄ™ temat, jakim jest szkodliwe jedzenie i jak go unikać, to zapraszam do oglÄ…dania. Dowiesz siÄ™ na przykĹ‚ad, dlaczego popcorn w mikrofalĂłwce nie jest dobrym wyborem, ale nie ze wzglÄ™du na mikrofalĂłwkÄ™ czy sam popcorn, tylko… opakowania. Dowiesz siÄ™ teĹĽ o zwiÄ…zku â€smaĹĽenie a zdrowie’ oraz ĹĽe nieprawidĹ‚owa obrĂłbka termiczna miÄ™sa czy ryb to czÄ™sta przyczyna powstawania szkodliwych zwiÄ…zkĂłw. WaĹĽny jest teĹĽ sposĂłb przechowywania produktĂłw, dlatego dowiesz siÄ™ rĂłwnieĹĽ, jak przechowywać orzechy wĹ‚oskie, mÄ…kÄ™, różne pestki itp. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek KulczyĹ„ski.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - TEMAT: Rakotwórcze substancje - gdzie się kryją i jak ich unikać
1:06 - Czy popcorn jest zdrowy? Nie z torebki! Popcorn a zdrowie
1:44 - Nitrozoaminy (azotyn sodu w mięsie przetworzonym)
3:22 - HAA
4:21 - WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne)
5:53 - Mykotoksyny: jak przechowywać żywność, by ich unikać
9:30 - Akrylamid: jak ograniczyć w obróbce termicznej?
10:38 - Tłuszcze częściowo utwardzone / uwodornione
12:04 - Etanol
14:00 - Duże ilości soli, które zaburzają jej stosunek do potasu
14:20 - Duże ilości cukru w diecie z produktów przetworzonych
14:43 - Aspartam: czy należy się go obawiać?

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin