Katania Syrakuzy i Taormina Michelin Wydanie 1.pdf

(1805 KB) Pobierz
KATANIA, SYRAKUZY I TAORMINA
Tytuł:
Katania, Syrakuzy i Taormina. Michelin
Teksty:
Catane, Taormine & Syracuse. Week-end
Tłumaczenie:
AD LITTERAM Justyna Nowakowska
Redaktor prowadzący:
Agnieszka Krawczyk
Redakcja:
Anna Palonek
Korekta:
Małgorzata Kotarba
Projekt graficzny:
Dawid Kwoka
Skład i fotoedycja:
Sabina Binek
Projekt okładki:
Jan Paluch
Zdjęcie na okładce:
Andreas Zerndl / Shutterstock.com
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej
publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotogra-
ficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje narusze-
nie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich
właścicieli.
Autor oraz wydawnictwo Helion dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były
kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za
związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz wydawnictwo
Helion nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania
informacji zawartych w książce.
Wydawnictwo Helion
ul. Kościuszki c, - Gliwice
tel.:    
e-mail: redakcja@bezdroza.pl
Księgarnia internetowa: http://bezdroza.pl
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres:
http://bezdroza.pl/user/opinie/?beetm1
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
Wydanie I
ISBN: 978-83-283-4334-4
Copyright © Le Guide Vert Michelin – Michelin & cie
MICHELIN TRAVELPARTNER, 27 cours de l’île Seguin - 92100 Boulogne-Billancourt
Copyright © for the Polish Edition by Helion, 2018
• Kup książkę
• Poleć książkę
• Oceń książkę
• Księgarnia internetowa
• Lubię to!
Nasza społeczność
KATANIA,
SYRAKUZY
I TAORMINA
Kup książkę
Poleć książkę
© majonit / Fotolia.com
KATANIA I TAORMINA W TRZY DNI
DZIEŃ PIERWSZY
Pierwszy dzień warto rozpocząć od zanurzenia się w atmosferze miasta, czyli
wyprawy na
targ rybny«
(s.
83)
na piazza Alonzo di Benedetto. Po space-
rze można wyruszyć na starówkę, której wizytówką jest dostojny
piazza del
Duomo««
(s.
80)
słynący z barokowych budowli,
Fontana dell’Elefante«
(s.
80)
i katedra«« (s.
81).
RANO
Piazza del Duomo w Katanii
Obiad z rybą w roli głównej w Osteria
Antica Marina
(s.
36),
w pobliżu targu.
Dalsze zwiedzanie starówki,
kościoła San Benedetto««
(s.
86)
i Monastero
dei Benedet-
tini««
(s.
87).
Powrót na piazza del Duomo i spacer do
Badia di Sant’Agata«
(s.
84)
i Palazzo
Biscari««
(s.
84),
który można zwiedzać po wcześniejszej rezerwacji. Podzi-
wianie wystaw sklepów ciągnących się wzdłuż
via Etnea«
(s.
90).
Dzień warto zakończyć w Wine
bar Razmataz
(s.
36),
znajdującym się na niewielkim,
urokliwym placu.
W POŁUDNIE
PO POŁUDNIU
WIECZOREM
DZIEŃ DRUGI
Grzechem byłoby przyjechać do Katanii i nie wybrać się na jedno ze zboczy
Etny«««
(s.
93),
wulkan jest bowiem nieodłączną częścią dziedzictwa tych tere-
nów. Warto założyć wygodne buty i kurtkę chroniącą przed wiatrem, ponieważ
śmiałków czeka wspinaczka na wysokość 2700 m n.p.m.! Szlak, który bierze początek
przy schronisku
Rifugio Sapienza
(s.
95),
gdzie można dotrzeć, jadąc kolejką linową lub
samochodem terenowym, wije się pośród kraterów i zastygłej lawy. Przejście trasy
zajmuje 2 godz. Niezapomniane wrażenia!
RANO
Kup książkę
10
Poleć książkę
© diegograndi / Fotolia.com
Oprócz krajobrazów Etna ma do zaofe-
rowania... wina, które są świadectwem
jej osobliwego piękna. Obiad warto
zjeść w Rifugio
Sapienza
(s.
37),
gdzie
serwowane są lokalne potrawy.
Idealnym przystankiem w podróży
będzie
Acireale«
(s.
94),
miejscowość
położona nad brzegiem morza, której
serce bije na
piazza del Duomo««.
Warto wybrać się do Villa Belvedere, na
krańcu Corso Umberto I, skąd roztacza
się wspaniały widok.
Gelato
lub
aperitivo
w kawiarni
Cipriani
(s.
42),
a potem powrót do Katanii lub
przejazd do Taorminy.
W POŁUDNIE
PO POŁUDNIU
WIECZOREM
© David Brown / Fotolia.com
Piazza del Duomo w Acireale
DZIEŃ TRZECI
Zwiedzanie
Taorminy«««
(s.
97),
w tym
Teatro Greco«««
(s.
99),
skąd można
podziwiać wyjątkowy widok na Etnę i morze. Spacer wykutymi w skale stopniami
widowni jest najlepszym sposobem na obejrzenie teatru. Zwiedzanie miasta i prze-
chadzka
corso Umberto I«
(s.
98),
wypełnioną sklepami i kawiarniami.
Chwila przerwy w popularnym
Mocambo Bar
(s.
43)
na urokliwym
piazza IX Aprile««
(s.
101).
Przejazd do
Castelmoli«
(s.
103),
niedaleko Taorminy. Z piazza Sant’Antonio można
podziwiać
panoramę«
okolicy, rozciągającą się od Etny aż po plaże u stóp Taorminy.
Spacer stromymi uliczkami i odpoczynek w Antico
Caffè San Giorgio
(s.
43),
gdzie
można skosztować miejscowego specjału – wina migdałowego
blandanino.
RANO
POŁUDNIE
PO POŁUDNIU
© Denisa V / Fotolia.com
Kościół San Giuseppe w Taorminie
Kup książkę
11
Poleć książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin