swiat florystyki Sztuka ukladania i fotografowania kwiatow.pdf

(2996 KB) Pobierz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości
lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione.
Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie
książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie
praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi
bądź towarowymi ich właścicieli.
Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte
w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej
odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne
naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION
nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe
z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Redaktor prowadzący: Ewelina Burska
Projekt okładki: Jan Paluch
Układ typograficzny, skład: Adrian Partyka
Materiały graficzne na okładce zostały wykorzystane za zgodą Shutterstock.
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail:
septem@septem.pl
WWW:
http://septem.pl
(księgarnia internetowa, katalog książek)
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://septem.pl/user/opinie?sztukw
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
ISBN: 978-83-246-4150-5
Copyright © Helion 2013
Printed in Poland.
Kup książkę
Poleć książkę
Oceń książkę
Księgarnia internetowa
Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treści
Wstęp
Florystyka — nie tylko bukiety
/ 5
Dlaczego florysta powinien
również stanąć za obiektywem?
/ 7
Dla kogo jest ta książka?
/ 7
5
1
2
Materiały i narzędzia florystyczne
Materiały roślinne
/ 10
Narzędzia florystyczne
/ 21
Materiały techniczne i ozdobne
/ 23
Naczynia we florystyce
/ 37
Podstawy teoretyczne
Teoria barw: jak dobierać kolory?
/ 44
Forma i kształt
/ 56
Zabawa teksturą
/ 61
Dominanty w kompozycji
/ 64
Porządek w kompozycji: symetria i asymetria
/ 65
Zasady komponowania: szeregi,
grupowanie i stopniowanie
/ 68
Proporcje we florystyce
/ 71
Rodzaje i klasyfikacje prac florystycznych
/ 75
Podstawowe techniki
w pracy z kwiatami
Czyszczenie kwiatów
i przedłużanie ich świeżości
/ 89
Praca z gąbką florystyczną
do kwiatów żywych
/ 91
Skrętoległe ułożenie bukietu
/ 95
Techniki klejenia
/ 97
Technika wicia
/ 99
Drutowanie elementów ozdobnych
/ 101
Technika szpilkowania
/ 104
Kreszowanie ozdobnego drutu
/ 105
Dekoracje kwiatowe przez cały rok
Wiosna i Wielkanoc
/ 108
Jesień
/ 122
Boże Narodzenie
/ 132
Dekoracje na stół i do domu —
pomysły na cały rok
/ 147
9
43
3
87
4
spis treści
107
3
Poleć książkę
Kup książkę
5
6
7
Warzywa i owoce we florystyce
Florystyczne techniki pracy
z owocami i warzywami
/ 163
Dekoracje krok po kroku
/ 170
Florystyczne pakowanie prezentów
i przyozdabianie naczyń
Florystyczne pakowanie prezentów
/ 178
Fotografia florystyczna
Dlaczego florysta powinien
stanąć za obiektywem?
/ 190
Zagadnienia podstawowe: ekspozycja, przesłona,
czułość, balans bieli
/ 192
Zasady kompozycji w fotografii
/ 206
Problem niefotogeniczności
prac florystycznych
/ 224
Jakie są najczęstsze błędy przy fotografowaniu
prac florystycznych i jak ich uniknąć
/ 227
Fotografujemy różne rodzaje prac florystycznych:
wskazówki praktyczne
/ 228
Fotografujemy naszą kwiaciarnię
/ 243
Aparat fotograficzny dla florysty
/ 247
Filtry w fotografii florystycznej
/ 249
W czym może nam pomóc komputerowy
program do cyfrowej obróbki zdjęć?
/ 253
Źródła inspiracji
/ 259
Dalsze źródła inspiracji
Florystyczna edukacja w Polsce
/ 262
Czasopisma i portale branżowe
/ 264
Imprezy florystyczne w Polsce
/ 265
161
177
189
8
261
Zakończenie i podziękowania
Przypisy końcowe
267
269
4
Kup książkę
ś w i at f l o r y s t y k i
Poleć książkę
W
arzywa i owoce
we florystyce
W niektórych krajach, m.in. w Holandii, owoce i warzywa już od lat
uznawane są za pełnowartościowy materiał florystyczny. Jeśli się
chwilę nad tym zastanowić, nie powinno nas to dziwić — w końcu są
to żywe materiały pochodzenia roślinnego, występujące w szerokiej
gamie fascynujących kształtów, kolorów i tekstur (zdjęcie 5.1). Deli‑
katne różyczki kalafiora, głęboki fiolet bakłażana, fantazyjne kształty
miniaturowych tykw ozdobnych, porcelanowa tekstura czereśni —
zadaniem florysty jest właśnie dostrzec te estetycznie atrakcyjne
cechy warzyw i owoców i zainspirować się nimi.
5
161
Poleć książkę
r oZ DZ i a Ł 5 . wa r Z y wa i o w o c e w e f l o r y s t yc e
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin