Etap praktyczny egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Przykład zadania praktycznego zawód technik rolnik.pdf

(1049 KB) Pobierz
Etap praktyczny egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Przykład zadania praktycznego – zawód technik rolnik
Jesteś właścicielem gospodarstwa rolnego, w którym na powierzchni 6 ha uprawiana jest
pszenica ozima w typie młynarsko-piekarskim odmiany Pegassos. Na polu wykonano
ścieżki
technologiczne co 18 m. Szczegółowy opis gospodarstwa znajdziesz w załączniku 1.
Zaprojektuj nawożenie NPK pszenicy ozimej na tym polu.
Rozwiązanie zadania ułatwią Tobie następujące załączniki:
Załącznik 1 - Opis gospodarstwa
Załącznik 2 - Sposoby przedstawiania zasobności gleb w składniki pokarmowe
Załącznik 3 - Kompleksy i kategorie agronomiczne gleb
Załącznik 4 - Zalecenia nawozowe - dawki nawozów mineralnych na gruntach ornych w
kg/ha czystego składnika
Załącznik 5 - Wymagania pokarmowe zbóż w kg na produkcję 1 tony ziarna ze słomą
Załącznik 6 - Zawartość składników pokarmowych NPK w plonie
ubocznym niektórych roślin uprawnych
Załącznik 7 - Zasoby azotu w glebie i jego wykorzystanie
Załącznik 8 - Nawozy stosowane w analizowanym gospodarstwie
Załącznik 9 - Wydajność rzeczywista niektórych maszyn stosowanych w gospodarstwie
Załącznik 10 - Cennik nawożenia i nawozów
Projekt realizacji powinien zawierać:
1. Analizę opisu gospodarstwa rolnego pod względem czynników przyrodniczych, dla
potrzeb nawożenia pszenicy ozimej tj.
klimatycznych:
średnia
roczna ilość opadów, długość okresu wegetacji,
przeciętna roczna temperatura (załącznik 1),
glebowych: kategoria agronomiczna gleby i jej przydatności do uprawy
pszenicy ozimej, pH gleb (załączniki 1, 3),
stanowiska pod pszenicę ozimą na wskazanym polu,
Analizę opisu gospodarstwa rolnego pod względem czynników ekonomicznych, dla
potrzeb nawożenia pszenicy ozimej tj. zagospodarowanie plonu, lokalizacja
gospodarstwa, zasoby siły roboczej, park maszynowy, sposób zaopatrywania w
środki
produkcji, odległość pól od siedziby gospodarstwa (załącznik 1) ,
1 . 1 . Dobór metod i technik stosowania nawożenia mineralnego pszenicy ozimej tj.
nawożenie doglebowe, dolistne, nawożenie przedsiewne i pogłówne,
dobór prawidłowego terminu stosowania nawozów do fazy rozwojowej
pszenicy ozimej
określenie znaczenia
ścieżek
technologicznych w nawożeniu pszenicy ozimej.
1 . 2 . Dobór maszyn do nawożenia mineralnego na podstawie wykazu maszyn
znajdujących się w opisie gospodarstwa (załączniki 1, 9).
2. Określenie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych pszenicy ozimej (załącznik 5)
na podstawowe składniki pokarmowe
2.1.
ustalenie potrzeb nawożenia azotem na podstawie plonu, wymagań
pokarmowych, wykorzystania azotu z próchnicy glebowej i resztek
pożniwnych (załączniki 5, 6, 7),
wyszczególnienie czynników, które należy uwzględnić przy określaniu potrzeb
nawozowych P i K
określenie potrzeb nawożenia pszenicy ozimej P i K (korzystając z map
zasobności gleb i zaleceń nawozowych - załącznik 2)
ustalenie odczynu gleby (korzystając z map zasobności gleb – załącznik 2)
Ustalenie na podstawie zgromadzonych informacji i przeprowadzonych obliczeń
wysokości dawek nawozów dla pszenicy ozimej uprawianej na powierzchni 1ha i
na powierzchni 6 ha
dobranie nawozów mineralnych do zaplanowanych metod i technik stosowania
nawożenia mineralnego (załącznik 8),
przeliczenia zawartości czystego składnika na masę towarową nawozu i
odwrotnie (załącznik 8)
wyliczenie dawek nawozów wynikających ze stężenia (załączniki 8, 9)
ustalenie zapotrzebowania na nawozy mineralne w formie stałej i do oprysku
stosowane na powierzchni 1ha i powierzchni 6 ha ,
3. Określenie wymogów bhp, p-poż i ochrony
środowiska
podczas nawożenia mineralnego
pszenicy ozimej
4. Opracowanie technologii nawożenia pszenicy ozimej na wskazanym polu i zapisanie w
karcie technologicznej (załącznik 9),
5. Opracowanie kosztorysu nawożenia mineralnego pszenicy ozimej uprawianej na
wskazanym polu o powierzchni 1 ha i powierzchni 6 ha (załącznik 10),
Czas na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Załącznik 1 - Opis gospodarstwa
1. Nazwa: ZSRCKU Gospodarstwo Pomocnicze
2. Warunki przyrodnicze
A.
Klimatyczne
Wartości czynników
klimatycznych w rejonie
gospodarstwa
Czynniki klimatyczne
Jednostka
Rok
2003
2004
Średnia
ilość opadów
mm
410
584
Średnia
temperatura roczna
ºC
9,3
9,1
Długość okresu wegetacji
dni
265
251
Pierwsze jesienne przymrozki
data
14.X (-1,5ºC) 11.X (-1ºC)
Ostatnie wiosenne przymrozki
data
17.IV (-1,0ºC) 14.V (-3ºC)
Średnia
dla
Wielkopolski
519
8
ok. 210 – 220
przeciętnie 10. X
przeciętnie 30. IV
Obszar rolniczo – klimatyczny na którym położone jest gospodarstwo należy do obszarów
suchych, umiarkowanie ciepłych i umiarkowanie słonecznych. W okresie, który ma
szczególne znaczenie dla wegetacji zbóż tj. od maja do czerwca jest umiarkowanie wilgotno,
chłodno i umiarkowanie słonecznie.
B.
Glebowe
Gospodarstwo posiada około 333 ha użytkowane m. in. jako grunty orne, użytki zielone i
plantacje trwałe.
Klasy bonitacyjne gleb:
15 ha klasy II, 75 ha klasy IIIa, 67 ha klasy IIIb, 106 ha klasy IVa, 62 ha
klasy IVb, 8 ha klasy V, 0,4 ha klasy VI,
3. Warunki ekonomiczne
Powierzchnia użytkowania i struktura użytkowania gruntów
Powierzchnia w ha Struktura użytkowania w%
299,58
1,24
22,59
6,15
2,20
1,28
0,95
333,96
89,70
0,37
6,76
1,84
0,65
0,40
0,28
100,00
Rodzaj użytków
Grunty orne
Plantacje trwałe
Trwałe użytki zielone
Grunty rolne pod zabudowaniami
Grunty pod stawami
Lasy
Rowy
Razem
Lokalizacja gospodarstwa
Gospodarstwo przyszkolne położone jest w odległości 5 km od siedziby
gminy. Odległość do najbliższych miast, w których znajdują się punkty
skupu i zaopatrzenia w
środki
produkcji wynoszą około: 12 km, 20km i 30
km. Do gminy i najbliższych miast prowadzą drogi asfaltowe. Najbliższa
stacja kolejowa znajduje się w odległości 12 km a przystanek autobusowy w
odległości 200 m.
Odległość pól od siedziby gospodarstwa
Odległość siedziby gospodarstwa od pól uprawnych wynosi od kilkuset
metrów do 2-3 km. Analizowane pole, na którym uprawiana jest pszenica
ozima znajduje się w odległości 300 m od siedziby gospodarstwa
Zaopatrzenie w
środki
produkcji
Środki
do produkcji pochodzą z zakupu i produkcji własnej gospodarstwa.
Środki
produkcji pochodzące z zakupu dostarczane są przez producenta lub
dystrybutora oraz zakupywane przez gospodarstwo wg potrzeb. Nawozy
mineralne dostarczane są do gospodarstwa w opakowaniach typu „Big bag”.
Nawozy, które stosowane są w niewielkich ilościach są zakupywane przez
gospodarstwo wg potrzeb.
Zagospodarowanie płodów rolnych
Płody rolne są wykorzystywane na potrzeby własne gospodarstwa np. do
produkcji pasz, siewu oraz sprzedawane na wolnym rynku np. pszenica lub
w ramach umów kontraktacyjnych np. rzepak, burak cukrowy.
Zasoby siły roboczej
W gospodarstwie zatrudnionych jest 11 pracowników etatowych, w tym 8
pracowników fizycznych zatrudnionych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
W gospodarstwie nie są zatrudniani pracownicy sezonowi.
Wyposażenie w pojazdy, maszyny i narzędzia rolnicze
Gospodarstwo posiada ciągniki o różnej mocy, agregaty uprawowe i agregat
uprawowo-siewny Rototiler, rozsiewacze i rozrzutniki nawozów, pługi
wieloskibowe, w tym 4-ro skibowy pług odwracalny, brony, kultywatory,
agregat podorywkowy, siewniki do siewu rzędowego i punktowego, różne
typy przyczep, kombajn zbożowy i do zbioru zielonek,
ładowacz,
opryskiwacze oraz maszyny i narzędzia do produkcji zwierzęcej.
Załącznik 2 – Sposoby przedstawiania zasobności gleb w składniki
pokarmowe
Rolnika – praktyka mniej interesuje zawartość fosforu czy potasu w miligramach, więcej
natomiast, czy potrzeby jego pól są duże ,
średnie
lub małe. W tym celu opracowano tzw.
liczby graniczne dla badanych składników gleby a pozwalające na zaliczenie otrzymanych
wyników do jednej z pięciu klas zasobności.
Wyceniane wyniki analiz liczbami granicznymi oznaczamy przyjętymi kolorami. Poniżej, w
tabeli podajemy zestawienie przyjętych kolorów oraz nazwy klas zasobności.
Klasy zasobności gleb oraz oznakowania na mapie zasobności gleb
(zawartości w przyswajalne składniki pokarmowe)
Nazwa klasy
zasobności
V
IV
III
II
I
Zawartość składników pokarmowych
w glebie
Zawartość bardzo niska oraz
wapnowanie konieczne
Zawartość niska oraz wapnowanie
potrzebne
Zawartość
średnia
oraz wapnowanie
wskazane
Zawartość wysoka oraz wapnowanie
ograniczone
Zawartość bardzo wysoka oraz
wapnowanie zbędne
Przyjęty kolor oznaczeń
Brązowy
Czerwony
Żółty
Niebieski
Zielony
Wycenione kolorami wyniki analiz przekazywane są w formie graficznej na mapie zasobności
gleb. Przyjęto następujące umowne znaki:
Fosfor – kółko
Potas – trójkąt
Potrzeby wapnowania – prostokąt
Magnez – gwiazdka
Numer
próby
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
Rodzaj
użytku
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Grunty orne
Wyniki badań gleb na zawartość niektórych makroelementów
Kategoria Kwasowość Potrzeby
gleby
pH w KCl wapnowania
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
5,9
5,6
5,1
5,9
5,7
6,2
6,1
6,7
6,8
6,0
III
III
IV
III
III
II
II
I
I
III
Wycena zawartości w
mg/100 g gleby
Fosfor
Potas Magnez
I
IV
III
II
IV
II
II
IV
III
I
III
III
I
III
IV
II
III
IV
II
III
IV
I
III
V
I
IV
V
I
IV
III
Zgłoś jeśli naruszono regulamin