r03-2020-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1383 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2019
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2020
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie arkusza:
R.03-01-20.06-SG
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wersja arkusza:
SG
PODSTAWA PROGRAMOWA
2012
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Egzaminatorze!
Oceniaj prace zdających rzetelnie i z zaangażowaniem. Dokumentuj wyniki oceny.
Stosuj przyjęte zasady oceniania w sposób obiektywny.
Jeżeli zdający, wykonując zadanie egzaminacyjne, uzyskuje inne rezultaty albo pożądane rezultaty uzyskuje w inny sposób niż uwzględniony
w zasadach oceniania lub przedstawia nietypowe rozwiązanie, ale zgodnie ze sztuką w zawodzie, to nadal oceniaj zgodnie z kryteriami
zawartymi w zasadach oceniania. Informacje o tym, że zasady oceniania nie przewidują zaistniałej sytuacji, przekaż niezwłocznie w formie
pisemnej notatki do Przewodniczącego Zespołu Egzaminacyjnego z prośbą o przekazanie jej do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Notatka
może być sporządzona odręcznie w trybie roboczym.
Informuj przewodniczącego zespołu nadzorującego o wszystkich nieprawidłowościach zaistniałych w trakcie egzaminu, w tym w szczególności
o naruszeniach przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy i o podejrzeniach niesamodzielności w wykonaniu zadania przez zdającego.
Strona 2 z 6
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1. Rozpoznane rasy bydła i wybrana rasa spełniająca założenia produkcyjne gospodarstwa.
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 1- Limousine
2 2- Czerwono-biała
3 3- Holsztyńsko-fryzyjska
4 4- Highland
5 5- Jersey
6 Wybrana rasa do gospodarstwa ekologicznego: wpisane TAK przy poz. 2
Strona 3 z 6
Rezultat 2. Obliczona powierzchnia podłogi dla stada.
1 Wpisana liczba zwierząt w stadzie (szt.): krowy - 24
2 Wpisana liczba zwierząt w stadzie (szt.): buhaj - 1
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Wpisana liczba zwierząt w stadzie (szt.): cielęta - 18
4 Wpisana norma powierzchni podłogi dla dla 1 szt. danej grupy zwierząt (m
2
): krowy - 6
5 Wpisana norma powierzchni podłogi dla dla 1 szt. danej grupy zwierząt (m
2
): buhaje - 10
6 Wpisana norma powierzchni podłogi dla dla 1 szt. danej grupy zwierząt (m
2
): cielęta - 1,5
7 Wpisana powierzchnia podłogi dla 24 krów - 144
8 Wpisana powierzchnia podłogi dla buhaja - 10
9 Wpisana powierzchnia podłogi dla 18 cieląt - 27
10 Wpisana powierzchnia podłogi dla stada - 181
Strona 4 z 6
Numer
stanowiska
Rezultat 3. Obliczona powierzchnia wybiegu dla stada
1 Wpisana norma powierzchni wybiegu dla dla 1 szt. danej grupy zwierząt (m
2
): krowy – 4,5
2 Wpisana norma powierzchni wybiegu dla dla 1 szt. danej grupy zwierząt (m
2
): buhaje – 30
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Wpisana norma powierzchni wybiegu dla dla 1 szt. danej grupy zwierząt (m
2
): cielęta – 1,1
4 Wpisana powierzchnia wybiegu dla 24 krów – 108
5 Wpisana powierzchnia wybiegu dla buhaja – 30
6 Wpisana powierzchnia wybiegu dla 18 cieląt – 19,8
7 Wpisana całkowita powierzchnia wybiegu dla stada – liczba z zakresu 157-158
Rezultat 4. Obliczona ilość składników do przygotowania roztworu dezynfekcyjnego
1 Wpisana użyta ilość wody – 7,5
2 Wpisana potrzebna ilość wapna – 1,5
Strona 5 z 6
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin