r03-2020-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1443 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2019
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2020
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie arkusza:
R.03-01-20.01-SG
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wersja arkusza:
SG
PODSTAWA PROGRAMOWA
2012
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Egzaminatorze!
Oceniaj prace zdających rzetelnie i z zaangażowaniem. Dokumentuj wyniki oceny.
Stosuj przyjęte zasady oceniania w sposób obiektywny.
Jeżeli zdający, wykonując zadanie egzaminacyjne, uzyskuje inne rezultaty albo pożądane rezultaty uzyskuje w inny sposób niż uwzględniony
w zasadach oceniania lub przedstawia nietypowe rozwiązanie, ale zgodnie ze sztuką w zawodzie, to nadal oceniaj zgodnie z kryteriami
zawartymi w zasadach oceniania. Informacje o tym, że zasady oceniania nie przewidują zaistniałej sytuacji, przekaż niezwłocznie w formie
pisemnej notatki do Przewodniczącego Zespołu Egzaminacyjnego z prośbą o przekazanie jej do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Notatka
może być sporządzona odręcznie w trybie roboczym.
Informuj przewodniczącego zespołu nadzorującego o wszystkich nieprawidłowościach zaistniałych w trakcie egzaminu, w tym w szczególności
o naruszeniach przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy i o podejrzeniach niesamodzielności w wykonaniu zadania przez zdającego.
Strona 2 z 5
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1: Zapotrzebowanie na koncentrat dla 1 szt. i 200 szt. gęsi w wieku 0 – 4 tygodni
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 Ilość koncentratu paszowego dla 1 szt. gęsi – 1,4
2 Ilość koncentratu paszowego dla 200 sztuk gęsi – 280
Rezultat 2: Powierzchnia pastwiska dla 1 szt. i 200 szt. gęsi
1 Powierzchnia pastwiska dla 1 szt. gęsi – 0,01
2 Powierzchnia pastwiska dla 200 sztuk gęsi – 2,00 (1,60–2,00)
Strona 3 z 5
Rezultat 3: Zawartość energii metabolicznej (MJ), białka ogólnego (g) i włókna (%) w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzonej według podanej
receptury oraz porównanie ich zawartości z normą żywienia gęsi
1 Zawartość energii metabolicznej w 0,35 kg koncentratu paszowego – 3,8 (3,7-3,9)
2 Zawartość energii metabolicznej w 0,40 kg śruty z pszenicy – 5,1 (5,0– 5,2)
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Zawartość białka ogólnego w 0,20 kg śruty z kukurydzy – 18,8 (18,0– 18,9)
4 Zawartość białka ogólnego w 0,05 kg otrąb pszennych – 7,2 (7,0–7,3)
5 Zawartość energii metabolicznej w 1 kg sporządzonej mieszanki – 12,0 (11,9–21,1)
6 Zawartość białka ogólnego w 1 kg sporządzonej mieszanki – 203,1 (202,0 – 204,0)
7 Zawartość włókna surowego w 1 kg sporządzonej mieszanki – 3,7 (3,6–3,8)
8 Zgodność zawartości energii metabolicznej w 1 kg sporządzonej mieszanki – wpisany +
9 Zgodność zawartości białka ogólnego w 1 kg sporządzonej mieszanki – wpisany +
10 Zgodność zawartości włókna surowego w 1 kg sporządzonej mieszanki – wpisany +
Strona 4 z 5
Numer
stanowiska
Rezultat 4: Zapotrzebowanie na pasze potrzebne do sporządzenia 4 kg mieszanki według podanej receptury
1 Ilość koncentratu paszowego w 4 kg mieszanki pełnoporcjowej – 1,4
2 Ilość śruty z pszenicy w 4 kg mieszanki pełnoporcjowej – 1,6
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Ilość śruty z kukurydzy w 4 kg mieszanki pełnoporcjowej – 0,8
4 Ilość otrębów pszennych w 4 kg mieszanki pełnoporcjowej – 0,2
Przebieg 1: Ważenie i mieszanie składników mieszanki
Zdający: odważa i miesza składniki mieszanki w obecności egzaminatora
1 Odważył koncentrat – 1,4 kg
2 Odważył śrutę z pszenicy – 1,6 kg
3 Odważył śrutę z kukurydzy – 0,8 kg
4 Odważył otręby pszenne – 0,2 kg
5 Wymieszane składniki mieszanki tworzą jednorodną całość
6 Używał narzędzi i sprzętu zgodnie z przeznaczeniem
7 Posprzątał stanowisko, sprzęt i narzędzia odłożył w wyznaczonym miejscu
Egzaminator …………………………………………………………………………….
imię i nazwisko
..........................................................................
data i czytelny podpis
Strona 5 z 5
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin