12-swiatecznych-slodkosci-ola-tatka-ebook_1591353555_1.pdf

(5554 KB) Pobierz
qatrysia@gmail.com 16 marca 2020
OL A TATK A
OL A TATK A
od autorki
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciałabym
Wam życzyć dużo zdrowia i miłości, bo jeśli
będziemy mieć te dwie rzeczy, cała reszta naszych
planów również się uda!
Mam nadzieję, że dzięki tej książce, Wasz
świąteczny czas będzie pyszny i aromatyczny,
a przy okazji zaoszczędzicie trochę czasu w kuchni,
aby się nim w pełni rozkoszować.
Pamiętajcie bowiem, że to nie choinka i prezenty
są najważniejsze, a chwile spędzone wspólnie
z najbliższymi.
Kochajcie się!
a
Ola T tka
2
qatrysia@gmail.com 16 marca 2020
3
PRZEPISY
spis treści
6
9
10
13
14
17
18
21
22
25
26
29
babeczki z białą czekoladą, żurawiną i płatkami migdałów
kruche ciasteczka śmietatkowe
strucla jabłkowa na cieście francuskim
odrywane bułeczki makowe z polewą czekoladową
świąteczny deser a’la tiramisu
krem chałwowy z galaretką mandarynkową
pierniczki last minute
ekspresowe ciasto sypane w świątecznej odsłonie
świąteczne słoiczki dla dorosłych
tarty korzenne z kremem orzech. i mandarynkami bez pieczenia
czekoladowe ciasto z niewinną gruszką
tort orzechowy z kremem z białej czekolady
4
qatrysia@gmail.com 16 marca 2020
DESERY
babeczki z białą czekoladą,
żurawiną i płatkami migdałów
SKŁADNIKI:
(~ 12 szt.)
PRZYGOTOWANIE:
(~ 60 min.)
ٱ
2 jajka,
ٱ 1 �½ szklanki mąki,
ٱ
�½ szklanki oleju,
ٱ 2 łyżeczki proszku
do pieczenia,
ٱ �½ szklanki cukru,
ٱ 1 opakowanie cukru
wanilinowego,
ٱ
1 szklanka mleka,
ٱ
�½ szklanki suszonej
żurawiny,
ٱ 1 tabliczka białej
czekolady,
ٱ 1/3 szklanki płatków
migdałów.
W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre czyli
jajka, olej i mleko, a następnie mieszamy je dokładnie rózgą.
Do drugiej miseczki wrzucamy produkty suche: mąkę,
proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i również
mieszamy.
Następnie zawartość obu miseczek łączymy i mieszamy
na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy żurawinę
i połowę tabliczki wcześniej posiekanej czekolady.
Gotową masę wykładamy do papilotek na 2/3 wysokości,
a wierzch posypujemy resztą białej czekolady i płatkami
migdałowymi.
Następnie wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni
w trybie „góra/dół” na ok. 35 minut. Gotowe!
6
qatrysia@gmail.com 16 marca 2020
7
DESERY
kruche ciasteczka śmietatkowe
SKŁADNIKI:
(~ 40 szt.)
PRZYGOTOWANIE:
(~ 60 min.)
ٱ 200 g masła,
ٱ 100 ml śmietanki 30%,
ٱ 2 szklanki mąki,
ٱ �½ szklanki cukru pudru,
ٱ 1 opakowanie cukru
wanilinowego,
ٱ
1 jajko,
ٱ szczypta soli.
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę przy użyciu
robota lub ręcznie przy pomocy noża. Jeżeli bardzo się klei,
podsypujemy je mąką. Z powstałego ciasta formujemy
kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na
ok. 30 minut.
Po pół godziny dzielimy ciasto na dwie części. Jedna z nich
może z powrotem trafić do lodówki, a druga na obsypaną
mąką stolnice. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm, po
czym wykrawamy z niego ciastka i układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka, wstawiamy do nagrzanego na
180 stopni piekarnika w trybie „góra/dół” i pieczemy ok. 15 -
20 minut aż się ładnie zarumienią.
Następnie wyciągamy drugą część ciasta z lodówki
i powtarzamy powyższe czynności.
8
qatrysia@gmail.com 16 marca 2020
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin