Rośliny w medycynie, farmacji i przemyśle 2016rok.pdf

(2674 KB) Pobierz
Rośliny
w medycynie,
farmacji i przemyśle
Rośliny
w medycynie,
farmacji i przemyśle
Redakcja:
Monika Maciąg
Marcin Szklarczyk
Lublin 2016
Recenzenci:
dr hab. Teresa Gardocka, prof. SWPS
dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. nadzw. SGGW
dr Marcin Grąz
dr inż. Wioletta Krawczyńska
dr Renata Matraszek
dr Marta Olech
dr Aleksandra Seta-Koselska
dr inż. Katarzyna Sobecka
Wszystkie opublikowane rozdziały otrzymały pozytywne recenzje.
Skład i łamanie:
Ilona Żuchowska
Projekt okładki:
Marcin Szklarczyk
© Copyright by Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o. o.
ISBN 978-83-65598-38-7
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o. o.
ul. Głowackiego 35/341, 20-060 Lublin
http://www.wydawnictwo-tygiel.pl
Spis treści
Joanna Ryczek
Tradycyjny produkt leczniczy roślinny w polskiej przestrzeni prawnej ........................... 7
Katarzyna Olesińska, Danuta Sugier, Katarzyna Luchowska
Znaczenie gospodarcze roślin leczniczych ....................................................................... 17
Monika Janeczko
Emodyna – naturalny antrachinon o aktywności przeciwnowotworowej
i przeciwzapalnej ............................................................................................................... 33
Joanna Harasym, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska
β-glukan z owsa – właściwości immunostymulujące, przeciwzapalne, prebiotyczne
i przeciwnowotworowe oraz charakterystyka metod jego wyodrębniania i ich wpływu
na właściwości fizykochemiczne i charakterystykę aktywności ...................................... 49
Ludmiła Bogacz-Radomska, Joanna Harasym
Karotenoidy roślinne – aktywność, rodzaje i metody pozyskiwania............................... 67
Remigiusz Olędzki, Joanna Harasym
Antocyjany w medycynie, farmacji i przemyśle ............................................................... 85
Natalia Stefanik, Hanna Hüpsch-Marzec, Rafał Wiench
Zastosowanie preparatów pochodzenia roślinnego w chorobach przyzębia i błony
śluzowej jamy ustnej........................................................................................................100
Aleksandra Sentkowska, Paulina Dróżdż, Krystyna Pyrzyńska
Napary ziołowe jako źródło związków polifenolowych.................................................111
Agnieszka Synowiec-Wojtarowicz, Magdalena Kimsa-Dudek, Marcin Szczesio,
Magdalena Piętak, Aleksandra Sklarek, Barbara Woźniak, Maria Zawadzka
Wpływ substancji słodzących na właściwości antyoksydacyjne wybranych napojów.134
Agata Jaśkowiec, Marta Krajewska, Agnieszka Starek
Trwałość olejów tłoczonych na zimno ............................................................................148
Indeks autorów.................................................................................................................161
Zgłoś jeśli naruszono regulamin