Tymianek z pietruszką poprawią pamięć.odt

(25 KB) Pobierz

Tymianek z pietruszką poprawią pamięć i wzmocnią połączenia nerwowe

by Redakcja · 30 listopada 2018

Tymianek z pietruszką roztarty w oliwie z oliwek czasem z innymi ziołami stosowali starożytni rzymianie jako przyprawę nie tylko dla smaku ale by poprawić pracę mózgu. Kiedy zaczynała zawodzić pamięć lub trzeba było podjąć ważne decyzje raczyli się przyprawą, która illumina la mente czyli rozświetla, rozjaśnia umysł, myślenie.

Okazuje się, że mieli sporo racji tymianek z pietruszką rzeczywiście wpływają na poprawę pamięci. Naukowcy znaleźli w obydwu przyprawach należącą do grupy flawonoidów apigeninę, która w znacznym stopniu poprawia pracę mózgu. W badaniu wystawiono ludzkie komórki macierzyste na działanie apigeniny. Po 25 dniach zaobserwowano , że przekształciły się one w neurony i zaczęły tworzyć między sobą silne połączenia. Bez udziału apigeniny ten proces nie zachodzi.

Apigenina wzmacnia połączenia nerwowe

Apigenina poza pietruszką i tymiankiem występuje w rumianku i czerwonej papryce wzmacnia połączenia między neuronami, same neurony i zwiększa liczbę komórek macierzystych, które przekształcają się w dorosłe neurony. Wpływa to znacząco na funkcje zapamiętywania, uczenia się, koncentracji, przetwarzania informacji i logicznego myślenia.  Apigenina chemiczną strukturą jest podobna do estrogenu. W toku dalszych badań zaobserwowano, że substancja ta ma zdolność wiązania się  z receptorami estrogenowymi, które odpowiadają za rozwój układu nerwowego, jego funkcje i plastyczność.

Naukowcy twierdzą, że zioła zawierające apigeninę mogą być pomocne przy leczeniu chorób neurologicznych w tym Alzheimera, Parkinsona oraz depresji i schizofrenii. Źródło: Science News

Przepisy na poprawę funkcji mózgu pamięci

Mieszanka na poprawę pamięci i koncentracji
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki natki pietruszki
Szczypta sproszkowanej ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwy
Zioła posiekać, utrzeć z oliwą, dodać paprykę. Dodawać do potraw lub pieczywa.

Mieszanka dla osób chorych lub zagrożonych chorobą Alzheimera
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżeczki rozmarynu
Oliwa z oliwy lub olej kokosowy
Zioła posiekać i utrzeć z oliwą lub olejem kokosowym. Dodawać do potraw lub pieczywa. Także rozmaryn poprawia pamięć i koncentrację, potwierdzono, że daje dobre efekty w leczeniu choroby Alzheimera. Podobnie olej kokosowy, ale wyłącznie jeśli mamy do dyspozycji naprawdę dobrej jakości. Jeśli nie lepiej użyć oliwę z oliwek.

Mieszanka na chorych na demencję połączonych z miażdżycą naczyń
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki natki pietruszki
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Drobno posiekane zioła utrzeć z oliwą, dodawać do potraw.

Na bazie tych przepisów można tworzyć mieszanki z dodatkiem innych ziół – np melisa , mięta na wyciszenie, uspokojenie i problemy przewodu pokarmowego.

 

 

https://sekrety-zdrowia.org/apigenina-tymianek-pietruszka/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin