Najnowsza kuchnia domowa najnowsza polska książka kuharska zawierająca łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu używanych w życiu polskim zup, warzyw, sosów, potraw mięsnych i rybich, klusek, sal.pdf

(32512 KB) Pobierz
um
W.
w a
Najnowsza
Kuchnia Domowa.
N ajlepsza polska książka kucharska
zawierająca
łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu
------------ używanych w życiu polskim-- ------------
zup, warzyw, sosów, potraw mięs­
nych i rybich, klusek, sałat itd. itd.
Z te g o sa m e g o nakładu do nabycia:
Doświadczone środki we wszelkich zacho-
dzących ludzkich chorobach. Oprawne w
ktyczny lekarz dom owy
dla niew iast i dzieci.
C ena 1 . - mk.
43. Sternberg Dr. med.
Pra­
59.
Toasty i Przem ówie-
f i l ? )
Zbiór
toastów, przemówień, życzeń,
■■■u.
pieśni, monologów, wierszyków do
dekiamacyi i t. d.
C ena 6 0 fen.
60.
PaPier-
Toasty W eselne.
C ena 4 0 fen.
46.
Kuchnia polska.
61- Najnowsze Toasty i
Przem ówienia
toastow, przemówień, życzeń, pieśni, mo­
nologów, wierszyków do dekiamacyi i t. d.
Niezbędny podręcznik dla ku­
charzy i gospodyń wiejskich
i miejskich. Jedyne prakty­
czne przepisy przyrządzania
potraw do smacznych, tanich
i dobrych obiadów, ciast, kre­
mów i t. p.
C ena 4 0 fen,
C ena 3 .— mk.
62* Polsko-Niem iecki
Słownik.
C en a 3 .— mk.
63. Hrabia
Monte Chri­
sto
R°mans 2 francuzkiego.
Broszurowana
8 .— mk.
W pięknej oprawie
10.— mk.
47. 200 pięknych w ier­
szyków na pocztówki i
pow inszowania
imieni-
n tlU /P
oraz zbiór toastów i wierszy
do pamiętników.
64. Zielnik lekarski
g7. Polak uczący się po
C ena 2 .— mk-
niczych z
ich uprawy
C ena 1.25 mk.
wania. Z podaniem kolorowymi ii zastoso­
tablicami
drzewo-
rytami-
C ena 5 . - mk.
n ie m ip rk u
Najnowszy Podręcznik
5
n
d0 nauki i^ > 'ka nie­
mieckiego. Opracował St. Kulaszewski.
77. Złote Abecadło. Eem
', ar"-
ob razk o w y dla małych dzieci.
58* N ie m ie ck o P o ls k i!
(Deutsch-Polnisch 1)
Tłomacz. Opracował St. Kulaszewski.
C ena 1 .50 mk.
C ena 2 . — mk.
78. Naukę Czytania Pol­
skiego.
C ena 7 5 fen.
J Pouczające i zajm ujące
książki
dla pań i panów po
60
fen. 1
202.
dla ludu polskiego; zebrał
i
ułożył Maciej
z pod Racławic.
Cudowne legendy
Opowiadanie historyczne
203.
" w i W ł O W i ry czn azwhisto- W b l U C I SS. z początków XV-go wieku.
Rnlfi^fau/
powieść o jen
i
*
krzyżowych czyli dalszy ciąg życia św. Ge­ Dla młodzieży i ludu polskiego.
nowefy; opracował Włd. Izdebski.
Pochód Wojsk Pol­
skich
i
Bitwa pod Grun-
205.
2°7.
K o sz y k k w ia tó w , 208 Ks. Augustyn Kor­
SzmTdtaanie
historyczne Przez Ks.
Kanonika
decki
obrońca Częstochowy.
Wysyłka za ponrzedr,. nadesłaniem
Najnowsza
Kuchnia
Domowa
Najnowsza polska książka kucharska
V'
zawierająca
i łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu
używanych w życiu polskim
zup, warzyw, sosów, potraw mięsnych i rybich,
I
klusek, sałat etc. etc.
Biblioteka Narodowa
Warszawa
30001001821539
Drukiem
Księgarni i D ru ka rn i Zw iązkow ej w Chrzanowie.
(A)
Wstęp.
Jednym z najw ażniejszych obow iązków gospodyni do­
mu, jest znajom ość sztuki kucharskiej, mającej za zadanie,
pew ne potraw y i napoje potrzebne dla utrzym ania i w y­
żywienia ciała ludzkiego w ten sposób przygotow ać, aby
służyły zdrow iu i swym przyjem nym smakiem mile d ra­
żniły język i podniebienie. Gospodyni, chcąca dobrze g o ­
tować, m usi przedew szystkiem zachować wielką czystości
rozw agę, być staranną i uw ażną.
Pierw szym więc w arunkiem dobrej kucharki jest czy­
stość. Tyczy się to nietylko narzędzi i sprzętów kuchen­
nych, ale i rąk, ubrania, a zwłaszcza w łosów gotującej
Stół kuchenny i o b słu g a pow inny odznaczać się jak naj­
większą schludnością. N aw et najw ykw intniejszy obiad, po­
dany w brudnych naczyniach, staje się w strętnym ; pod­
czas gdy pojedyncza, ale w sposób schludny i przyjem ny
przyrządzona potraw a, w zbudza i zaostrza apetyt.
Przezorna rozw aga w w yborze i zużytkow aniu potraw ,
oszczędza wiele pieniędzy. Spis po traw pow inien być usku­
teczniony, o ile m ożności, na cały tydzień naprzód, gdyż
przez to m ożna się odpow iednio do gotow ania przyspo­
sobić i zakupione w iktuały stosow nie do celu rozdzielić!
Pozostaje wtenczas także dosyć czasu do wyuczenia się naj­
lepszych rodzajów i sposobów przyrządzania potraw i do
wyszukania właściw ej recepty.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin