Najnowsza kuchnia domowa najnowsza polska książka kuharska zawierająca łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu używanych w życiu polskim zup, warzyw, sosów, potraw mięsnych i rybich, klusek, sal.pdf
(
32512 KB
)
Pobierz
um
W.
w a
Najnowsza
Kuchnia Domowa.
N ajlepsza polska książka kucharska
zawierająca
łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu
------------ używanych w życiu polskim-- ------------
zup, warzyw, sosów, potraw mięs
nych i rybich, klusek, sałat itd. itd.
Z te g o sa m e g o nakładu do nabycia:
Doświadczone środki we wszelkich zacho-
dzących ludzkich chorobach. Oprawne w
ktyczny lekarz dom owy
dla niew iast i dzieci.
C ena 1 . - mk.
43. Sternberg Dr. med.
Pra
59.
Toasty i Przem ówie-
f i l ? )
Zbiór
toastów, przemówień, życzeń,
■■■u.
pieśni, monologów, wierszyków do
dekiamacyi i t. d.
C ena 6 0 fen.
60.
PaPier-
Toasty W eselne.
C ena 4 0 fen.
46.
Kuchnia polska.
61- Najnowsze Toasty i
Przem ówienia
toastow, przemówień, życzeń, pieśni, mo
nologów, wierszyków do dekiamacyi i t. d.
Niezbędny podręcznik dla ku
charzy i gospodyń wiejskich
i miejskich. Jedyne prakty
czne przepisy przyrządzania
potraw do smacznych, tanich
i dobrych obiadów, ciast, kre
mów i t. p.
C ena 4 0 fen,
C ena 3 .— mk.
62* Polsko-Niem iecki
Słownik.
C en a 3 .— mk.
63. Hrabia
Monte Chri
sto
R°mans 2 francuzkiego.
Broszurowana
8 .— mk.
W pięknej oprawie
10.— mk.
47. 200 pięknych w ier
szyków na pocztówki i
pow inszowania
imieni-
n tlU /P
“
oraz zbiór toastów i wierszy
do pamiętników.
64. Zielnik lekarski
g7. Polak uczący się po
C ena 2 .— mk-
niczych z
ich uprawy
C ena 1.25 mk.
wania. Z podaniem kolorowymi ii zastoso
tablicami
drzewo-
rytami-
C ena 5 . - mk.
n ie m ip rk u
Najnowszy Podręcznik
5
n
d0 nauki i^ > 'ka nie
mieckiego. Opracował St. Kulaszewski.
77. Złote Abecadło. Eem
', ar"-
ob razk o w y dla małych dzieci.
58* N ie m ie ck o P o ls k i!
(Deutsch-Polnisch 1)
Tłomacz. Opracował St. Kulaszewski.
C ena 1 .50 mk.
C ena 2 . — mk.
78. Naukę Czytania Pol
skiego.
C ena 7 5 fen.
J Pouczające i zajm ujące
książki
dla pań i panów po
60
fen. 1
202.
dla ludu polskiego; zebrał
i
ułożył Maciej
z pod Racławic.
Cudowne legendy
Opowiadanie historyczne
203.
" w i W ł O W i ry czn azwhisto- W b l U C I SS. z początków XV-go wieku.
Rnlfi^fau/
powieść o jen
i
*
krzyżowych czyli dalszy ciąg życia św. Ge Dla młodzieży i ludu polskiego.
nowefy; opracował Włd. Izdebski.
Pochód Wojsk Pol
skich
i
Bitwa pod Grun-
205.
2°7.
K o sz y k k w ia tó w , 208 Ks. Augustyn Kor
SzmTdtaanie
historyczne Przez Ks.
Kanonika
decki
obrońca Częstochowy.
Wysyłka za ponrzedr,. nadesłaniem
Najnowsza
Kuchnia
Domowa
Najnowsza polska książka kucharska
V'
zawierająca
i łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu
używanych w życiu polskim
zup, warzyw, sosów, potraw mięsnych i rybich,
I
klusek, sałat etc. etc.
Biblioteka Narodowa
Warszawa
30001001821539
Drukiem
Księgarni i D ru ka rn i Zw iązkow ej w Chrzanowie.
(A)
Wstęp.
Jednym z najw ażniejszych obow iązków gospodyni do
mu, jest znajom ość sztuki kucharskiej, mającej za zadanie,
pew ne potraw y i napoje potrzebne dla utrzym ania i w y
żywienia ciała ludzkiego w ten sposób przygotow ać, aby
służyły zdrow iu i swym przyjem nym smakiem mile d ra
żniły język i podniebienie. Gospodyni, chcąca dobrze g o
tować, m usi przedew szystkiem zachować wielką czystości
rozw agę, być staranną i uw ażną.
Pierw szym więc w arunkiem dobrej kucharki jest czy
stość. Tyczy się to nietylko narzędzi i sprzętów kuchen
nych, ale i rąk, ubrania, a zwłaszcza w łosów gotującej
Stół kuchenny i o b słu g a pow inny odznaczać się jak naj
większą schludnością. N aw et najw ykw intniejszy obiad, po
dany w brudnych naczyniach, staje się w strętnym ; pod
czas gdy pojedyncza, ale w sposób schludny i przyjem ny
przyrządzona potraw a, w zbudza i zaostrza apetyt.
Przezorna rozw aga w w yborze i zużytkow aniu potraw ,
oszczędza wiele pieniędzy. Spis po traw pow inien być usku
teczniony, o ile m ożności, na cały tydzień naprzód, gdyż
przez to m ożna się odpow iednio do gotow ania przyspo
sobić i zakupione w iktuały stosow nie do celu rozdzielić!
Pozostaje wtenczas także dosyć czasu do wyuczenia się naj
lepszych rodzajów i sposobów przyrządzania potraw i do
wyszukania właściw ej recepty.
Plik z chomika:
waldi47
Inne pliki z tego folderu:
Dieta Hunzów.pdf
(18618 KB)
Katalog-Smaki-Dolnego-Śląska-2019.pdf
(7084 KB)
Przewodnik Kulinarny po woj. Dolnośląskim.pdf
(8202 KB)
Kalendarz imprez kulinarnych DolnyŚląsk cz.108-142.pdf
(4287 KB)
Kalendarz imprez kulinarnych DolnyŚląsk cz.36-71.pdf
(4575 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! ● Windows 11 PL
- Bajki rosyjskie - po polsku
- Przepisy z książek i gazetek
Pliki dostępne do 19.01.2025
! Co Robiłem Zeszłej Nocy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin