(DP-05c) Dieta dla pacjentki z cukrzyca ciÄ_żowÄ_ z przykÅ_adowym jadÅ_ospisem dla diety 1800 kcal.pdf

(916 KB) Pobierz
DIETA DLA PACJENTKI
Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ
Prawidłowe odżywianie jest jednym z elementów koniecznych do utrzymania
dobrego stanu zdrowia pacjentów chorujących na cukrzycę. Terapię żywieniową
należy stosować zarówno u pacjentów z zaburzoną gospodarką węglowodanową
(stanem przedcukrzycowym) jak i u pacjentów ze zdiagnozowana cukrzycą,
wymagających podawania leków doustnych lub insuliny. Dieta powinna być
indywidualnie dobrana do pacjenta.
PODSTAWOWE ZASADY DIETY:
1.
Żywienie osób z cukrzycą opiera się na zasadach prozdrowotnego żywienia osób zdrowych
2.
Dieta ma charakter indywidualny, zależny od rodzaju cukrzycy, współistnienia innych
chorób i celów leczenia
RODZAJE CUKRZYCY:
1.
Cukrzyca typu 1
– całkowity niedobór insuliny
1
2.
Cukrzyca typ 2
– niedobór insuliny i/lub insulinooporność
2
3.
Specyficzne typy cukrzycy
(np. powikłania polekowe, enokrynopatie)
3
4.
Cukrzyca ciężarnych
4
CELE LECZENIA DIETETYCZNEGO:
1.
Dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz składników pokarmowych potrzebnych
do prawidłowego funkcjonowania organizmu
2.
Osiągnięcie należnej masy ciała i utrzymanie jej na prawidłowym poziomie
3.
Normalizacja wskaźników metabolicznych (glikemia, HbA1c, lipidy, inne)
4.
Zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom cukrzycowym
ZALECENIA ŻYWIENOWE:
Prawidłowe odżywianie kobiet w ciąży ma ogromne znaczenie dla rozwoju dziecka.
Przyszła mama ma odżywiać się zdrowo, musi dostarczyć odpowiednią ilość składników
pokarmowych i odżywczych, jeżeli wykryto cukrzycę ciążową to dieta jest pierwszym
elementem leczenia.
Głównym celem leczenia dietetycznego jest przede wszystkim przyrost masy ciała matki
i dziecka i uzyskanie noromoglikemii.
DIETA DLA PACJENTKI
Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ
Kobieta w ciąży nie powinna być głodna, ale nie oznacza, że może jeść wszystko, co chce
w sposób dowolny, dietę musi traktować jak lekarstwo i wszystkie zalecane produkty powinna
spożywać w określonych ilościach.
Ilość kalorii zależna jest od masy ciała, wzrostu, wieku i aktywności fizycznej.
Zapotrzebowanie kaloryczne powinien ustalić lekarz diabetolog lub dietetyk,
Kaloryczność powinna wynosić od 1500-2400 kcal
y
40-50% węglowodanów
y
20% białka (1,3g/kg masy ciała)
y
20-30% tłuszczów
y
Zaleca się 6 do 8 posiłków, 3 główne posiłki i 3, 4, 5 przekąsek, taki rozkład posiłków sprzyja
utrzymaniu w normie glikemii.
y
I śniadanie powinno być spożyte nie później niż 8.30.
y
Przerwy między posiłkami nie dłuższe jak 2- 2,5 -3 godzin, dopuszczalne przesunięcie czasowe
w spożyciu posiłków do około �½ godziny.
y
Głównym składnikiem diety są węglowodany – mają największy udział procentowy w diecie,
są głównym źródłem energii, ale mają największy wpływ na wartość glikemii.
y
W trakcie leczenia dietetycznego należy obowiązkowo badać obecność acetonu w moczu przy
pomocy pasków testowych. Aceton świadczy o stanie głodu organizmu matki i jest szkodliwy dla
płodu. Rozwiązaniem jest spożywanie dodatkowej kolacji, poleca się białe pieczywo i mleko.
y
Ważenie produktów ma też duże znaczenie, szczególnie pieczywo, produkty zbożowe i owoce.
y
Węglowodany proste takie jak cukier, słodycze, przetwory owocowe, dżem, miód z diety
należy wyeliminować.
y
Słodziki i słodycze dla kobiet w ciąży są zabronione.
PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE
WYBIERAJ
Pieczywo wieloziarniste, żytnie, razowe, graham, kasze grubo ziarniste, płatki zbożowe, otręby,
ryż brązowy, makaron z mąki razowej.
JEDZ RZADZIEJ
Pieczywo z mąki pszennej, pieczywo chrupkie pszenne i razowe, kukurydziane, kasze
kukurydzianą, mannę, płatki pszenne, ryżowe, ryż biały, makaron z mąki pszennej, mace.
DIETA DLA PACJENTKI
Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ
UNIKAJ
Pieczywa zawierającego miód, słód jęczmienny, karmel, ciast kruchych, francuskich,
ucieranych, chipsów, rozgotowanego makaronu, ryżu, kaszy.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający szybkość wzrastania
cukru we krwi po spożyciu danego produktu węglowodanowego.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
MLEKO
Pamiętaj!
Mleko i produkty mleczne szczególnie w godzinach porannych gwałtownie
podnoszą cukier we krwi
nie spożywaj ich na I śniadanie.
Mleko słodkie (niezależnie od zawartości tłuszczu) podnosi poziom cukru we krwi, ponieważ
zawiera laktozę, dlatego wybieraj produkty sfermentowane: jogurt naturalny, kefir, maślankę
naturalną.
WARZYWA I OWOCE
Ziemniaki puree, pieczone, smażone, marchew gotowana rozdrobniona, buraczki zasmażane,
kukurydza, groszek konserwowy, zawierają dużą ilość węglowodanów i mają wysoki indeks
glikemiczny przez co powodują znaczny i długotrwały wzrost glikemii.
Do jarzynki gotowanej i do potraw mącznych, spożywaj surówkę w ten sposób obniżysz
wchłanianie cukru do krwi.
Warzywa niżej węglowodanowe możesz jeść w dowolnych ilościach; poleca się dołożyć
do posiłku: brokuły, kalafior, boćwina, kapusta pekińska, kiszona, ogórek kiszony,
ogórek świeży, papryka zielona, żółta, pomidor, por, rzodkiewka, sałata zielona, cebula,
szpinak, cukinia, cykoria.
Ogranicz spożywanie ziół ponieważ powodują skurcze macicy.
Owoce zawierają cukier
– fruktozę, dlatego spożywaj je w ograniczonych ilościach. Najwięcej
cukru zawierają winogrona, banany, śliwki i bardzo dojrzałe owoce.
Uważaj na soki bez cukru też mają wpływ na wyższy poziom glikemii.
DIETA DLA PACJENTKI
Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ
DODATKI DO PIECZYWA
WYBIERAJ
Wędliny chude, drobiowe, szynka wieprzowa, wołowa, polędwica, mięso pieczone w rękawie,
pasty z mięsa, jajka 3 szt. tygodniowo, sery twarogowe, pasty serowe z dodatkiem warzyw,
szynki, ryb, ziół.
Zaleca się na I śniadanie i na I kolację od 30-50 g.
JEDZ RZADZIEJ
Sery żółte, topione, tłuste twarogowe, pasztety, konserwy rybne, pasztety galarety mięsne, kabanosy.
UNIKAJ
Tłustych wędlin, salcesonu, mielonek, boczku, konserw mięsnych, kaszanki, miodu, dżemu, konfitur.
MIĘSO, RYBY, DRÓB
WYBIERAJ CHUDE MIĘSA
Filet z kurczaka, z indyka, nóżki bez skóry, cielęcinę wołowinę, polędwicę, ryby morskie i słodko-
wodne. Zaleca się gotowane, duszone, grillowane, pieczone, unikaj smażonych w panierce.
Zaleca się 100-150g na obiad
Uwaga! Łosoś zmoże zawierać listerie, a tuńczyk rtęć więc należy je ograniczyć.
JEDZ RZADZIEJ
Mięso wieprzowe (schab, od szynki)
UNIKAJ
Tłustej wieprzowiny, gęsi, kaczki, gotowych mięs mielonych, podrobów.
TŁUSZCZE
Do smarowania pieczywa używaj masła, margaryn miękkich, oleje do sałatek i do potraw,
a do smażenia oliwę z oliwek i olej rzepakowy.
ZUPY
Gotuj na wywarach warzywnych i na chudych bulionach, nie dodawaj zasmażki,
do kwaśnej zupy możesz dodać jogurt naturalny.
Dodatki do zup:
makaron, ryż gotuj osobno.
Do zupy można dać na 1 porcje obiadową:
15g czyli 1,5 łyżki przed ugotowaniem,
a po ugotowaniu 45-50g (3 łyżki) ryżu, makaronu, kaszy.
DIETA DLA PACJENTKI
Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ
NAPOJE
Napoje:
nie pij mocnych naparów i nie używaj cukru.
Pij herbatę czarną może być z dodatkiem cytryny, owocową (uważaj na owoce suszone),
herbatę zieloną 1 raz dziennie, wodę mineralną niegazowaną.
Kawa czarna nie jest polecana w ciąży, maksymalnie możesz wypić jedną filiżankę dziennie.
Kawa zbożowa nie jest polecana, ponieważ zawiera słód jęczmienny, podnosi poziom cukru.
PORCJE PIECZYWA I PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH NALEŻY ZAMIENIAĆ MIĘDZY SOBĄ
PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE
Chleb razowy
Chleb graham
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Bułka pszenna
Chleb wieloziarnisty
Bułka grahamka
Chleb chrupki
Chleb tostowy
Maca
Paluszki
Herbatniki petit beurre
Sucharki bez cukrowe
Kasza, makaron, ryż
Płatki owsiane, jęczmienne, otręby
Płatki kukurydziane
Chrupki kukurydziane bez cukru
Groszek ptysiowy
Grzanki
ILOŚĆ
25g
25g
25g
20g
20g
25g
20g
15g
20g
12g
15g
15g
15g
15 g
20g
15g
15g
10g
15g
MIARA KUCHENNA*
ok.1 kromka
ok.1 kromka
ok.1 kromka
1 mała kromka
1/3 sztuki o wadze 60g
1 kromka
1/5 szt. o wadze 100g
11/2 sztuki
1 kromka
1 kromka
ok. 10 szt.
3 sztuki
1 1/2 szt.
11/2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
20 szt.
5 łyżek
4 łyżki
TABELA PRODUKTÓW MLECZNYCH ZALECANYCH NA 1 POSIŁEK
PRODUKT
Mleko 2%
Jogurt naturalny 2%
Kefir 2%
Maślanka 0,5%
Serwatka
OBJĘTOŚĆ
100 ml
85 ml
100 ml
100 ml
100 ml
MIARA KUCHENNA*
�½ szklanki
małe opakowania
�½ szklanki
�½ szklanki
�½ szklanki
Zgłoś jeśli naruszono regulamin