Nagroda.pdf

(3767 KB) Pobierz
EKO koktajle
Cytrusowa truskawka z mieta
Składniki:
około
400 ml
wody gazowanej
Rodowita
sok
z �½
cytryny lub
całej
limonki
kilka
listków świeżej mięty
klika
truskawek
plasterki
cytryny, limonki
można
dodać też plaster pomarańczy
miód lub cukier
jeśli
chcemy posłodzić
kostki
lodu
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, a następnie pokroi w plastry. Dodaj listki mięty
i delikatnie pougniataj widelcem - aby wydobyć z nich aromat. Tak przygotowane truskawki
z miętą przełóż do szklanek, dodaj plasterki cytrusów. Do wody dodać sok z �½ cytryny –
wymieszaj - możesz posłodzić cukrem trzcinowym lub miodem. Następnie zalej owoce
wyłożone do szklanek. Dodaj na koniec listki mięty oraz kilka kostek lodu. Napój gotowy
do podania.
2
Mojito
Składniki:
30 ml
rumu (lub bez jeżeli preferujesz wersję bez alkoholu)
około
10 listków
mięty
5 łyżek
soku z cytryny
5 łyżek
cukru
pół szklanki
wody gazowanej
Rodowita
limonka
kostki
lodu
Sposób przygotowania:
Shaker nieco schłodź. Następnie włóż do niego lód, rum, miętę, sok
z cytryny i cukier. Dokładnie i energicznie wstrząsaj koktajl w shakerze.
Zawartość shakera przelej do wysokiej szklanki. Dolej wodę gazowaną
Rodowita i udekoruj Mojito dodatkowo listkami mięty. Tak przygotowany
drink świetnie smakuje do dań z grilla podczas letnich upałów. Zamiast
cytryny możesz użyć również soku z limonki.
3
Ogórek i róza – biała sangria
Składniki:
ogórek
2 duże garści
płatków róż (mogą być suszone - wówczas 2 łyżeczki)
5 łyżeczek
cukru
sok z
5 limonek
woda gazowana (lub niegazowana)
Rodowita
kostki
lodu
Sposób przygotowania:
Jeśli używasz suszonej róży to miej na uwadze, że płatek potrzebuje czas, aby namięknąć
w wodzie. Dlatego jeśli użyjesz suszonej róży, polecam zrobić ten napój parę godzin przed
wypiciem - wiele bardziej polecamy różę świeżą (dziką czy ozdobną - ekologiczną). Połącz
cukier z sokiem z limonki w rondelku i zagotuj, aby rozpuścić cukier w soku. Odstaw do
przestudzenia. Różę i pokrojony w cienkie plastry ogórek umieść na dnie dzbanka. Dodaj
syrop limonkowy. Dzbanek zasyp kostkami lodu i do pełna zalej wodą. Przed wydaniem
wymieszaj składniki w dzbanku.
4
Lemoniada rózana
Składniki:
20-25g
płatków róży (około szklanki)
1l
wody mineralnej
Rodowita
(lub więcej)
sok i skórka z
cytryny
cukier trzcinowy lub miód
do smakuw
kostki
lodu
Sposób przygotowania:
Płatki róży obierz z białych końcówek (z nimi lemoniada miałaby
gorzkawy smak), umyj na sitku i zalej wodą. Przy użyciu 1l wody smak
lemoniady jest bardzo intensywny, jeśli wolisz bardziej delikatny,
możesz zalać płatki, używając nawet 2x więcej wody. Dodaj startą
skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny oraz sok z tej cytryny (użyj
ekologicznych cytryn i płatków róży). Gotuj na wolnym ogniu, aż płatki
stracą kolor i staną się zupełnie blade. Lemoniadę dosłodź do smaku.
Najlepiej smakuje schłodzona z kostkami lodu.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin