zupa krem PS.txt

(2 KB) Pobierz
Piotr Sałek
Drodzy Państwo, nic prostszego. 🙂 Podstawowa receptura to:
- 1 kg pomidorów (ja najbardziej preferuję gruntowe odmiany "Lima", o sporej zawartości suchej masy 🙂)
- 2-3 czerwone papryki słodkie
- 1 średnia cebula żółta bądź biała
- 1 mała główka czosnku
- 3-5 Ĺ‚yĹĽek oleju rzepakowego rafinowanego
- sól, pieprz, cukier, płatki chilli i zioła prowansalskie do smaku.
Pomidory i paprykę umyć. Pomidory przekroić na pół bądź na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cztery lub sześć części. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Całą główkę czosnku przekroić w poprzek. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, czosnek na sam wierzch. Całość polać olejem. Następnie warzywa piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200-230 stopni (w zależności od wybranej funkcji). Czosnek najczęściej jest gotowy wcześniej. Należy uważać, aby się nie przypalił. 🙂 Po upieczeniu warzywa przełożyć do garnka wraz z powstałym sosem. Czosnek wycisnąć z łupinek. Warzywa zmiksować i przetrzeć przez gęste sito (to ważny krok, którego nie należy pomijać 🙂). Przetartą zupę zagotować i doprawić solą, pieprzem, cukrem, płatkami chilii i suszonymi ziołami prowansalskimi. Podawać z serem Mozzarella. Super smakuje z odrobiną bazyliowego pesto na wierzchu. 🙂
Najlepiej smakuje na drugi dzieĹ„. đź Zupa przedstawiona na zdjÄ™ciu zostaĹ‚a przygotowana z 5 kg pomidorĂłw i 10 papryk. đź OczywiĹ›cie ilość poszczegĂłlnych skĹ‚adnikĂłw zaleĹĽy od naszych preferencji. 🙂
Pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego! 🙂

🟢 ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 𝕫𝕚𝕖𝕝𝕠𝕟𝕪 jest tym najbardziej niedojrzałym ziarenkiem pieprzu wśród wszystkich innych. Po zerwaniu jest mrożony, a następnie suszony w bardzo niskiej temperaturze. W smaku jest nieco delikatniejszy niż pieprz czarny. Może stanowić również element dekoracyjny dań;
⚫ ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 𝕔𝕫𝕒𝕣𝕟𝕪 zrywany jest szybko, następnie jest gotowany i suszony, dlatego też szybko się marszczy i czernieje. Jest najbardziej popularną przyprawą w kuchni;
🔴 ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 𝕔𝕫𝕖𝕣𝕨𝕠𝕟𝕪 swoje zabarwienie zawdzięcza moczeniu w occie lub solance tuż po zerwaniu. W smaku jest zbliżony do pieprzu czarnego ale charakteryzuje się głębszym, żywicznym aromatem. Swoim pięknym kolorem wzbogaca wiele dań;
⚪ ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 𝕓𝕚𝕒ł𝕪 zrywa się najpóźniej, a zaraz po moczony jest w wodzie, a następnie suszy do uzyskania białego koloru;
W przyprawie Pieprz kolorowy Prymat znajdziecie mieszankę wszystkich rodzajów, dzięki którym Wasze dania nabiorą niepowtarzalnej ostrości.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin