Piotr SaĹ‚ek Drodzy PaĹ„stwo, nic prostszego. 🙂 Podstawowa receptura to: - 1 kg pomidorĂłw (ja najbardziej preferujÄ™ gruntowe odmiany "Lima", o sporej zawartoĹ›ci suchej masy 🙂) - 2-3 czerwone papryki sĹ‚odkie - 1 Ĺ›rednia cebula żółta bÄ…dĹş biaĹ‚a - 1 maĹ‚a gĹ‚Ăłwka czosnku - 3-5 Ĺ‚yĹĽek oleju rzepakowego rafinowanego - sĂłl, pieprz, cukier, pĹ‚atki chilli i zioĹ‚a prowansalskie do smaku. Pomidory i paprykÄ™ umyć. Pomidory przekroić na pół bÄ…dĹş na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cztery lub sześć części. CebulÄ™ obrać i pokroić na ćwiartki. CaĹ‚Ä… gĹ‚ĂłwkÄ™ czosnku przekroić w poprzek. Warzywa uĹ‚oĹĽyć na blasze do pieczenia, czosnek na sam wierzch. CaĹ‚ość polać olejem. NastÄ™pnie warzywa piec okoĹ‚o 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200-230 stopni (w zaleĹĽnoĹ›ci od wybranej funkcji). Czosnek najczęściej jest gotowy wczeĹ›niej. NaleĹĽy uwaĹĽać, aby siÄ™ nie przypaliĹ‚. 🙂 Po upieczeniu warzywa przeĹ‚oĹĽyć do garnka wraz z powstaĹ‚ym sosem. Czosnek wycisnąć z Ĺ‚upinek. Warzywa zmiksować i przetrzeć przez gÄ™ste sito (to waĹĽny krok, ktĂłrego nie naleĹĽy pomijać 🙂). PrzetartÄ… zupÄ™ zagotować i doprawić solÄ…, pieprzem, cukrem, pĹ‚atkami chilii i suszonymi zioĹ‚ami prowansalskimi. Podawać z serem Mozzarella. Super smakuje z odrobinÄ… bazyliowego pesto na wierzchu. 🙂 Najlepiej smakuje na drugi dzieĹ„. đź Zupa przedstawiona na zdjÄ™ciu zostaĹ‚a przygotowana z 5 kg pomidorĂłw i 10 papryk. đź OczywiĹ›cie ilość poszczegĂłlnych skĹ‚adnikĂłw zaleĹĽy od naszych preferencji. 🙂 Pozdrawiam serdecznie, ĹĽyczÄ…c smacznego! 🙂 🟢 ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 đť•«đť•šđť•–đť•ťđť• đť•źđť•Ş jest tym najbardziej niedojrzaĹ‚ym ziarenkiem pieprzu wĹ›rĂłd wszystkich innych. Po zerwaniu jest mroĹĽony, a nastÄ™pnie suszony w bardzo niskiej temperaturze. W smaku jest nieco delikatniejszy niĹĽ pieprz czarny. MoĹĽe stanowić rĂłwnieĹĽ element dekoracyjny daĹ„; âš« ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 𝕔𝕫𝕒𝕣𝕟𝕪 zrywany jest szybko, nastÄ™pnie jest gotowany i suszony, dlatego teĹĽ szybko siÄ™ marszczy i czernieje. Jest najbardziej popularnÄ… przyprawÄ… w kuchni; đź”´ ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 𝕔𝕫𝕖𝕣𝕨𝕠𝕟𝕪 swoje zabarwienie zawdziÄ™cza moczeniu w occie lub solance tuĹĽ po zerwaniu. W smaku jest zbliĹĽony do pieprzu czarnego ale charakteryzuje siÄ™ gĹ‚Ä™bszym, ĹĽywicznym aromatem. Swoim piÄ™knym kolorem wzbogaca wiele daĹ„; ⚪ ℙ𝕚𝕖𝕡𝕣𝕫 đť•“đť•šđť•’Ĺ‚đť•Ş zrywa siÄ™ najpóźniej, a zaraz po moczony jest w wodzie, a nastÄ™pnie suszy do uzyskania biaĹ‚ego koloru; W przyprawie Pieprz kolorowy Prymat znajdziecie mieszankÄ™ wszystkich rodzajĂłw, dziÄ™ki ktĂłrym Wasze dania nabiorÄ… niepowtarzalnej ostroĹ›ci.
Fiulinho