Nawożenie roślin.pdf

(620 KB) Pobierz
Nawożenie roślin
Spis treści
Nawozy naturalne a żyzność gleby
Nawożenie roślin
Podział i charakterystyka nawozów mineralnych
Rola nawożenia organicznego w utrzymaniu żyzności gleby
2
Nawozy naturalne a żyzność gleby
Żyzność gleb oznacza ich naturalną zdolność do zaspokajania potrzeb
pokarmowych roślin. Składa się na nią zespół właściwości fizycznych,
chemicznych i biologicznych gleb – zapewniających roślinom odpowiednie
warunki do wzrostu (czyli odpowiednie składniki pokarmowe, wodę i
powietrze glebowe). Żyzność gleby zależy od jej składu, m.in. zawartości
związków mineralnych, próchnicy i drobnoustrojów.
O zasobności gleby w potrzebne do rozwoju roślin składniki świadczy
występowanie w niej takich pierwiastków, jak:
azot,
fosfor,
potas,
wapń,
magnez.
Dla rozwoju roślin istotna jest zawartość wymienionych pierwiastków w
postaci łatwo przyswajalnej, czyli takiej, która może być z gleby pobierana, a
następnie poddawana przemianom w ich komórkach.
Istotnym czynnikiem jest także odczyn gleby, który wpływa na
występowanie przyswajalnych postaci składników pokarmowych oraz na
aktywność drobnoustrojów glebowych.
3
Poza wymienionymi składnikami ważne są również takie pierwiastki, jak:
węgiel, tlen i wodór, siarka oraz bor, miedź, mangan, molibden i inne. Brak
któregoś składnika w glebie może być przyczyną chorób roślin lub obniżenia
plonów, np. niedobór łatwo przyswajalnej miedzi w glebach uniemożliwia
wykształcenie się ziarna roślin uprawnych.
Żyzność gleby można zwiększyć przez jej uprawę, czyli odpowiednie zabiegi,
m.in.
orkę i inne działania agrotechniczne, nawożenie, nawadnianie,
stosowanie
płodozmianu.
Wszystko
to
decyduje
o
rolniczej
produktywności gleby, czyli o jej urodzajności. Podstawową miarą
urodzajności jest plon – na glebach urodzajnych przy sprzyjających
warunkach atmosferycznych można osiągać wysokie plony.
Stosowanie nawozów jest głównym sposobem na uzyskanie szybkiej
poprawy jakości gleby. Wszystkie nawozy – naturalne i mineralne,
odpowiednio użyte, poprawiają urodzajność gleby poprzez dostarczanie
roślinom składników niezbędnych do ich wzrostu.
Nawozy naturalne organiczne
Nawozy naturalne organiczne dostarczają glebie brakujących składników
mineralnych, a także wzbogacają ją w próchnicę. Nawozy organiczne są
wytwarzane z substancji organicznej bądź z mieszaniny różnych substancji
organicznych.
4
Wśród nich wyróżnić można:
nawozy pochodzenia zwierzęcego:
obornik, gnojówkę, gnojowicę,
nawóz kurzy (pomiot), guano (odchody ptaków morskich),
nawozy pochodzenia roślinnego:
torf, słomę,
kompost
(nawóz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego).
Obornik
jest mieszaniną płynnych i stałych przefermentowanych odchodów
zwierzęcych pochodzących z hodowli razem ze ściółką. Zawiera składniki
niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin, jest cennym źródłem próchnicy,
poprawia właściwości fizyczne i chemiczne nawożonej gleby oraz oddziałuje
na zachodzące w niej przemiany mikrobiologiczne.
Gnojowica i gnojówka
to przefermentowane odchody zwierzęce. Gromadzi
się je w szczelnie zamkniętych zbiornikach i rozcieńcza przed nawożeniem
nimi pól. W składzie gnojówki przeważają produkty fermentacji moczu.
Odpowiednie stosowanie nawozów naturalnych wymaga znajomości
informacji o zawartości w nich pierwiastków, których niedobór znacząco
wpływa na plony. Przyjęto, że zawartość głównych składników w nawozie
podaje się albo w przeliczeniu na udział procentowy pierwiastka – dla azotu
i potasu, albo odpowiednego tlenku – dla fosforu i magnezu.
W przypadku nawozów naturalnych zawartość ta zależy nie tylko od rodzaju
nawozu, ale od warunków jego powstawania. Dlatego zazwyczaj podaje się
dane o typowym (uśrednionym składzie) tych nawozów.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin