Sposoby przygotowania zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego do sprzedaż.pdf

(1824 KB) Pobierz
Sposoby przygotowania zwierząt
i produktów pochodzenia zwierzęcego
do sprzedaży
Spis treści
Zasady obrotu zwierzętami
Wymagania weterynaryjne dla miejsc produkcji produktów
pochodzenia zwierzęcego
Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego
Działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Rolniczy handel detaliczny
Transport zwierząt
2
Zasady obrotu zwierzętami
Zasady obrotu zwierząt określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 25 czerwca 2008 r. w sprawie szczegółowych wymagań́
weterynaryjnych dla prowadzenia działalności w zakresie obrotu
zwierzętami, pośrednictwa w tym obrocie lub skupu zwierząt.
Wyżej wymienione Rozporządzenie określa szereg dostosowań, jakie
muszą być spełnione w opisanym zakresie. Przedmiotem takiej
działalności mogą być wyłącznie zwierzęta:
oznakowane zgodnie z przepisami SIRZ,
zdrowe, o określonym pochodzeniu i przeznaczeniu,
nie objęte zakazem wyprowadzenia z gospodarstwa (związane ze
zwalczaniem chorób zakaźnych),
posiadające świadectwo zdrowia.
W
przypadku
zwierząt
objętych
zakazem
wyprowadzenia
z
gospodarstwa, wydanym w związku ze zwalczaniem chorób zakaźnych
zwierząt, istnieją odstępstwa dotyczące owiec i kóz, jeżeli:
zwierzęta zostaną dostarczone bezpośrednio do rzeźni funkcjonującej
na terenie kraju, wskazanej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii,
tam niezwłocznie ubite,
zwierzęta te nie miały kontaktu z innymi osobnikami w czasie
transportu,
3
powiatowy lekarz weterynarii zgodzi się na taki obrót według
przepisów dotyczących zwalczania chorób zakaźnych.
Musi być spełniony szereg warunków określonych w wyżej wymienionym
Rozporządzeniu odnośnie wyposażenia budynków, w których odbywa się
obrót zwierząt.
W zakresie pośrednictwa w obrocie zwierzętami podmiotem prowadzącym
działalność może być osoba fizyczna, prawna bądź jednostka organizacyjna
nieposiadająca osobowości prawnej.
Wymagania weterynaryjne dla miejsc
produkcji produktów pochodzenia
zwierzęcego
Pomieszczenia, w których produkuje się produkty pochodzenia
zwierzęcego:
powinny być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie
technicznym,
wyposażenie, wystrój, konstrukcja, użyte materiały budowlane,
rozmieszczenie i wielkość pomieszczeń zapewnia przestrzeganie
zasad higieny, skuteczne czyszczenie i/lub dezynfekcję,
4
zapobiegają lub minimalizują przedostawanie się zanieczyszczeń
pochodzących z powietrza oraz zabezpieczają odpowiednią przestrzeń
roboczą pozwalającą na higieniczne przeprowadzanie wszelkich
działań,
ściany, posadzki, sufity, drzwi i okna powinny być w dobrym stanie
technicznym, nienasiąkliwe i nieprzepuszczalne oraz łatwe do
czyszczenia i dezynfekcji,
okna i drzwi powinny być szczelne,
zabezpieczone przed gromadzeniem się brudu, kontaktem z
materiałami toksycznymi,
powinny spełniać wymagania dobrej praktyki higieny w szczególności
w zakresie zabezpieczenia i zwalczania szkodników w szczególności
owadów, ptaków, gryzoni,
zaprojektowane w ten sposób, aby zapewnić warunki przetwarzania i
składowania w odpowiednich warunkach termicznych oraz, aby
temperatura ta mogła być monitorowana w razie potrzeby i
zapisywana,
mieć zapewniony dostęp do ciepłej i zimnej wody bieżącej
przeznaczonej do spożycia przez ludzi w ilości wystarczającej do celów
produkcyjnych i sanitarnych,
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin