Na wsi.pdf

(9892 KB) Pobierz
Wstęp
ferta, jaką dysponuje turystyka wiejska i agroturystyka w Polsce to, oprócz 8 tys. gospodarstw
O
agroturystycznych i pięknego krajobrazu, także bogactwo kulturowe i kulinarne regionów, mnogość
produktów tradycyjnych i lokalnych, a przede wszystkim PRAWDZIWA
POLSKA GOŚCINNOŚĆ.
obyt w gospodarstwie agroturystycznym, w sielskim otoczeniu, na łonie natury, pośród łąk i lasów
P
to najlepszy sposób na spędzenie weekendu, urlopu czy wakacji. To także oryginalny pomysł na wypad
integracyjny, seminarium, szkolenie czy warsztaty.
groturystyka w Polsce dysponuje bogatą i zróżnicowaną ofertą dostosowaną do potrzeb i oczekiwań
A
turystów na bardzo dobrym poziomie. Jakość świadczonych usług w gospodarstwach agroturystycznych
potwierdzana jest przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” odpowiednią
kategorią obiektu w ramach Systemu Kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej. Rekomendowane oferty
dostępne są w największym serwisie agroturystycznym: www.agroturystyka.pl. Konkurencyjność oferty
agroturystycznej dotyczy nie tylko ciekawej oferty, ale także ceny.
odczas wypoczynku w czynnym gospodarstwie rolnym można wygodnie mieszkać - gdzieniegdzie
P
zafundować sobie spanie na sianie, obserwować jak na co dzień wygląda praca rolnika, a nawet w niej
uczestniczyć. Można zasmakować w zdrowej, świeżej żywności i lokalnych produktach, zdobyć nieco-
dzienne umiejętności, jak np. pieczenie chleba, robienie serów, konfitur, nalewek, zbierania ziół i grzybów.
Dla chcących aktywnie spędzić czas są przygotowane rowery, sprzęt pływający i do nordic woking.
d lat Polska postrzegana jest jako jeden z ostatnich przykładów zachowania tradycyjnego, kultywowa-
O
nego od pokoleń krajobrazu kulturowego, w który wkomponowane są elementy cennego, niejednokrotnie
wręcz dziewiczego środowiska przyrodniczego. Doznania, emocje i przeżycia związane z odczuwaniem
dziedzictwa polskiej wsi daje turystyka wiejska.
Oddajemy w Państwa ręce folder z serii „Odpoczywaj na wsi, naturalnie…”, którego celem
jest prezentacja wyspecjalizowanej oferty agroturystycznej, charakteryzującej się wysoką jako-
ścią usług.
1
Szanowni Turyści, Nasi Goście,
„…Autostrada, trasa szybkiego ruchu, GPS kieruje do zjazdu, wąska droga asfaltowa, na poboczu drew-
niany drogowskaz „Wypoczynek u rolnika….” polna droga, las, pola, łąki, co za widoki i ta cisza…,
w oddali zabudowania, drewniane ogrodzenie, otwarta brama, duże, zielone podwórze, merdający ogo-
nem pies i uśmiechnięci gospodarze. Wokół dużo zieleni, po jednej stronie drzewa i krzewy owocowe,
grządki warzywne, po drugiej olbrzymia przestrzeń, zielony naturalny trawnik, romantyczna altana…
Zabudowania gospodarstwa, koń, koza, kura, wszędzie ład i porządek. Cudnie…”.
W Polsce wypoczynek na wsi to tradycje dawnych letnisk, czy też wczasów pod gruszą najpierw w kultu-
rze ziemiańskiej, następnie mieszczańskiej. „Wypoczynek u rolnika” jest nowoczesną ofertą wypoczynku
dla mieszkańców miast, którzy poszukują bliskiego kontaktu z naturą, ze zwierzętami, preferują proeko-
logiczny styl życia, zdrowe odżywianie, a jednocześnie chcą poznać życie, obyczaje i tradycje wiejskie.
„Wypoczynek u rolnika” to wypoczynek w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, który stanowi jedną ze
specjalizacji oferty wypoczynku w systemie kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej. Podstawową usługą
gospodarstwa są noclegi w pokojach noclegowych z łazienkami, wyposażone w funkcjonalne, najczęściej
drewniane meble. Niezaprzeczalnym atutem jest możliwość skorzystania ze wspaniałych domowych po-
siłków, sporządzanych z wykorzystaniem zdrowych, tradycyjnych, często ekologicznych produktów z go-
spodarstwa. Znamy naszą polską gościnność, a w gospodarstwach wiejskich jest to szczególny element
tradycji, związanej ze specyficzną domową atmosferą, rozmowami przy wspólnym stole.
Oferta „Wypoczynek u rolnika” związana jest z funkcjonowaniem gospodarstwa wiejskiego, głównie ze
zwierzętami i uprawami rolnymi. Jako Gość możesz uczestniczyć w zajęciach gospodarskich, w pracach
polowych np. sianokosach, pieleniu warzyw, zbieraniu ziół. Będziesz miał okazję poznać produkcję natu-
ralnej i ekologicznej żywności oraz jej tradycyjne przetwórstwo, np. tradycyjny wyrób masła czy sera,
pieczenie chleba, czy też smażenie konfitur. Tylko tutaj poświecisz dużo czasu dla swojej rodziny podczas
wspólnych zajęć, specyficznej domowej atmosfery, będziesz miał mnóstwo kontaktu z przyrodą i zwie-
rzętami.
Jeśli chcesz poznać wieś i ży-
cie wiejskie, poczuć atmosferę,
albo przypomnieć dawne smaki
i zapachy zapraszamy na polską
wieś – na wypoczynek u rolnika.
Wszystkie zamieszczone w fol-
derze obiekty posiadają aktu-
alną kategoryzację Polskiej Fe-
deracji Turystyki. Dobrowolny
system kategoryzacji Wiejskiej
Bazy Noclegowej to przejrzy-
ste określenie ogólnokrajowych
standardów, dostosowanych
do standardów europejskich to
2
wiarygodna informacja dla klienta, ułatwiająca podjęcie decyzji o wyborze miejsca wypoczynku. Świadec-
twem sprawdzonej jakości kwater wiejskich są słoneczka, oznaczające odpowiednio: kategorię pierwszą
-
jedno słoneczko, kategorię drugą -
dwa słoneczka i kategorię najwyższą -
trzy słoneczka. O kategorii decyduje przede wszystkim odpowiednie urządzenie obiektu, zapewniający wy-
godny i bezpieczny pobyt. Na kategorię ma wpływ standard pokoi noclegowych czy innych pomieszczeń
udostępnianych turystom, przygotowanie miejsc wypoczynku na terenie ogrodu. Im więcej możliwości
rekreacji, nietuzinkowej aktywności, tym wyższy standard. W kategorii niebagatelny wpływ ma odpo-
wiednie urządzenie kuchni i jadalni oraz pokoju wypoczynkowego dla gości. Tradycyjna wiejska kuchnia,
wspólny stół, wspólne rozmowy gości z domownikami gwarantują niepowtarzalną atmosferę pobytu na
wsi. Wyższa kategoria obiektu to możliwość poznawania różnych form wypoczynku w obiekcie, poprzez
uczestnictwo w pracach gospodarskich, imprezach, warsztatach edukacyjnych.
Obiekty zamieszczone w atlasie oprócz wymagań kategoryzacyjnych dotyczących wyposażenia spełniają
następujące kryteria:
1. iedlisko zagospodarowane tradycyjnie - dom, budynki gospodarskie, podwórze, ogród przydomowy.
S
2. taczające kwaterę tereny wiejskie - otoczenie kwatery to zabudowania gospodarskie, pola, łąki, lasy.
O
3. aksymalna ilość miejsc w kwaterze – 30 osób.
M
4. rowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka.
P
5. inimum trzy gatunki zwierzą stanowiących atrakcję turystyczną gospodarstwa .
M
6. gród warzywny
O
.
7. osiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich - możliwość degustacji regionalnych potraw
P
serwowanych w kwaterze dla gości.
8. lementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych
E
tradycji, kultury, etnografii.
9. ozwiązania ekologiczne w gospodarstwie - np. segregacja śmieci, kompostownie, własna oczyszczal-
R
nia ścieków, odnawialne źródła energii.
3
Wykaz kwater:
Szczegółowe mapy zamieszczono na stronach 23 - 26
Legenda piktogramów:
4
Eko Bajka domki w górach
Barbara Jochymek
Bukówka 71, 58-420 Lubawka
tel. 75 741 13 95, kom. 603 543 961
eko@bukowka.com
www.ekobajka.pl
Pięćdziesięciohektarowe gospodarstwo ekologiczne, położone w iście bajkowej scenerii w Sudetach,
w pobliżu przejścia Lubawka-Kralove. Przez łańcuchową wieś Bukówka przebiega Główny Szlak Sudecki
im. dr M. Orłowicza, prowadzący (1,5km) na Grzbiet Zadziernej, najlepszego punktu widokowego na
Karkonosze ze Śnieżką. W pobliżu (1km) jezioro Bukówka, jedno z najwyżej położonych jezior zaporowych
w Polsce. Łagodne wzniesienia aż po horyzont, doliny z pastwiskami pasących się krów, łąki zasłane
połaciami niebieskich łubinów stwarzają niepowtarzalny nastrój.
Oferta specjalistyczna całoroczna:
Typowy, kamienno-drewniany dom góralski, ukryty w świerkach,
z wnętrzami belkowanymi, wyłożonymi drewnem. Naczynia i zastawa zdobione motywami regionalnymi,
w pokojach dekoracje i bibeloty nawiązujące do historii regionu. Gospodarstwo prowadzi hodowlę koni
rekreacyjnych, owiec, królików i kur. Można tu przyjeżdżać na własnych koniach, ze względu na prowa-
dzący przez wieś jeden ze szlaków konnych. W sadzie rosną krzewy aronii i porzeczek oraz śliwy, jabłonie
i orzechy. Właściciele zapraszają do udziału w pracach gospodarskich: sianokosach, karmieniu zwierząt,
sprzątaniu w stajni. Na wyżywienie składają się potrawy z produktów pochodzących z własnego gospo-
darstwa, także potrawy wegetariańskie.
Relaks:
Zapewniają: unikalne górskie powietrze, cisza i spokój, przejażdżki końmi, wiata z kominkiem na
„wieczorne posiady” i gawędy góralskie, miejsce na ognisko, grill ogrodowy, plac zabaw, sala rekreacyjna
ze stołem do tenisa, pokój gościnny z zestawem map i literatury pozwalającej przygotować trasy wycie-
czek górskich, spacery w pobliskim lesie, wędkowanie w jeziorze Bukówka.
Wyżywienie: Posiłki przygotowywane w gospodarstwie (również wegetariańskie) w dużej mierze przy-
gotowywane są z produktów prosto z przydomowego ogrodu (warzywa, truskawki, krzewy jagodowe
i drzewa owocowe).
Noclegi: Każde z miejsc zakwaterowania przygotowane jest tak, aby rodzina mogła w nim wypoczywać
bezpiecznie i przyjemnie.
5
dolnośląskie
Zgłoś jeśli naruszono regulamin