Kalendarz imprez kulinarnych DolnyŚląsk cz.108-142.pdf

(4287 KB) Pobierz
Dolnośląskie Święto
Miodu i Wina
termin:
26-27 września (sobota-niedziela)
miejsce:
Park Miejski w Przemkowie
We wrześniu wszystkie drogi prowadzą do Przemkowa - „krainy mio-
dem płynącej”. Zapraszamy na XXI Dolnośląskie Święto Miodu i Wina,
imprezę organizowaną w Przemkowie od 1999 r. w każdy ostatni weekend
września. Święto to przede wszystkim promocja lokalnych i regionalnych
wytwórców miodów oraz integracja dolnośląskich pszczelarzy. Podczas
imprezy dostępne są wszystkie polskie gatunki miodów, również nagro-
dzone w odbywającym się w czasie święta konkursie, miód pitny, sprzęt
pszczelarski oraz wina i sadzonki winorośli. Miłośnicy sportu mają szansę
zdobyć czarkę pełną miodu biorąc udział w Ogólnopolskim Biegu po Miód
lub rajdzie rowerowym po Wrzosowej Krainie. Dla wszystkich przygoto-
wany jest bogaty program artystyczny i rozrywkowy.
organizator:
Gmina Przemków, Plac Wolności 25, 59-170 Przemków,
www.przemkow.pl
kontakt:
Marta Mendrzycka-Nicewicz, tel. 76 8 320 488,
e-mail: marta@przemkow.pl
108 /
Kalendarz imprez kulinarnych Dolnego Śląska
Osiedlowe Święto Ziemniaka
termin:
27 września (niedziela)
miejsce:
Prochowickie Osiedle XXX-lecia
Koła Gospodyń Wiejskich i mieszkanki osiedla przygotują przeróżne
potrawy z ziemniaków.
Odbędzie się degustacja potraw, pieczenie ziemniaków oraz konkursy
i zabawy dla dorosłych i dla dzieci.
organizator:
Prochowicki Ośrodek Kultury i Sportu, Radni Osiedlowi,
59-230 Prochowice, ul. K. Miarki 5, www.pokis.com.pl
kontakt:
Joanna Palińska, Jadwiga Leszczyńska, tel. 76 85 85 309,
e-mai: pokis_kultura@wp.pl
wrzesień
Kalendarz imprez kulinarnych Dolnego Śląska
/ 109
Święto Kapusty, warzywnictwa
i Nasiennictwa
termin:
27 września (niedziela)
miejsce:
Snowidza, boisko sportowe, 59-407 Snowidza, gm. Mściwojów,
Powiat jaworski
Święto Kapusty w Snowidzy jest cyklicznie organizowaną wrześniową
imprezą, na której można spróbować tradycyjnych oraz tych mniej trady-
cyjnych potraw z kapusty świeżej i kiszonej. Każdego roku do Snowidzy
przyjeżdżają bigosowe i łazankowe łasuchy, aby wybrać najsmaczniejsze
potrawy w organizowanych konkursach. Poza walorami smakowymi, na
wszystkich gości będą czekać wspaniałe atrakcje.
organizator:
rada sołecka wsi Snowidza
kontakt:
Wioletta Redlica, tel. 508 903 344, e-mail: v.redlica@gmail.com
110 /
Kalendarz imprez kulinarnych Dolnego Śląska
Dolnośląski Dzień Pszczelarza
termin:
wrzesień (informacja u organizatora)
miejsce:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu,
ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław
Organizowane wydarzenie ma na celu promocję dolnośląskiego pszcze-
larstwa i rozpowszechnianie wiedzy o prozdrowotnym działaniu miodów
i produktów pszczelich wykorzystywanych w leczeniu i profilaktyce.
Podczas imprezy będzie możliwość degustacji najlepszych dolnośląskich
miodów, w tym miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich zarejestro-
wanego w 2008 roku w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie
Geograficzne. W trakcie imprezy nie zabraknie ciekawych prelekcji doty-
czących właściwości odżywczych miodu, konkursów i zabaw. Przewidziano
również pokaz wirowania miodu, zbijania ramek czy wystawę starych uli.
organizator:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu,
www.dodr.pl
kontakt:
Małgorzata Kaczmarek, tel. 71 339 80 21 wew. 143,
e-mail: malgorzata.kaczmarek@dodr.pl
wrzesień
Kalendarz imprez kulinarnych Dolnego Śląska
/ 111
Żmigrodzki Festiwal
Karpia i Lasu
termin:
4 października (niedziela)
miejsce:
Ruda Żmigrodzka, teren przy świetlicy wiejskiej
Wspaniałe dania, lokalni producenci, atrakcje, animacje, konkursy,
występy, malownicza Dolina Baryczy, bogata oferta nadleśnictw oraz…
karp żmigrodzki w roli głównej! Jest to oferta Festiwalu Karpia i Lasu „Karp
w Lesie” 4 października 2020 w Rudzie Żmigrodzkiej. Podczas festiwalu
odbędzie się konkurs kulinarny dla wszystkich, których pasją jest goto-
wanie. Karpia jemy za rzadko, zazwyczaj raz do roku. To wielka szkoda,
bo dzięki wartościom odżywczym, karp korzystnie wpływa na zdrowie.
Jedzony regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa
za zwiększenie odporności organizmu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu
i zawału serca. Z tego też względu powinniśmy jak najczęściej chwytać
karpia i delektować się jego smakiem… Zapraszamy do kolejnej edycji kon-
kursu „ CARPIE IEM”, którego tytuł jest parafrazą znanej myśli filozoficznej
„Chwytaj chwilę (łap życie)”. Konkurs ma na celu promocję potraw z karpia
i zachęcenie do jego spożywania nie tylko od święta.
Zapraszamy serdecznie!
organizator:
Gmina Żmigród, www.zmigrod.com.pl,
Zespół Placówek Kultury w Żmigrodzie, www.zpk-zmigrod.eu,
Lasy Państwowe Nadleśnictwo Żmigród, www.zmigrod.wroclaw.lasy.gov.pl
kontakt:
Marta Lewandowska – kierownik Gminnego Centrum
Informacji, tel. 71 385 27 58, email: gci-zmigrod@o2.pl
112 /
Kalendarz imprez kulinarnych Dolnego Śląska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin