W krainie Lubelskich produktów tradycyjnych(1).pdf

(42516 KB) Pobierz
W krainie lubelskich
produktów tradycyjnych
Opracowanie:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie
ul. A. Grottgera 4, 20-029 Lublin
Departament Rolnictwa i Środowiska
ul. M. Curie-Skłodowskiej 3, 20-029 Lublin
tel. 81 44 16 727
faks 81 44 16 729
Tekst:
Wojciech Klusek, Agnieszka Orzechowska-Grudzień,
Stanisław Turski, Elżbieta Wójcik
Zdjęcia:
Marcin Kuś, Tomasz Makowski, Rafał Serej,
Robert Powroźnik, Krzysztof Wasilczyk
Nakład: 2000 sztuk
Skład, druk i oprawa:
MULTIGRAF DRUKARNIA sp. z o.o.
Bydgoszcz
tel. 661 152 708
ISBN: 978-83-931068-4-4
Egzemplarz bezpłatny.
Publikacja sfinansowana z Budżetu Województwa.
LUBLIN 2018
Pierogi
ze smażonych ziemniaków
Składniki
Ciasto:
Drogi Czytelniku,
• 2 pełne
że sięgnąłeś po tę książkę i zapraszam
cieszę się,
szkl. mąki
do
• 3/4 szkl.
wędrówki szlakami lubelskich raryta-
smakowitej
wody
Jeśli jeszcze nie poznałeś naszego bogactwa
sów!
1 jajko
kulinarnego i zastanawiasz się, jak właściwie smaku-
Farsz:
je Lubelskie, zapewniam Cię, że wyśmienicie! I za-
• 8 surowych dużych ziemniaków
pewne dla każdego nieco inaczej.
• 1 cebula
• 10 dag słoniny
region to kolebka wielu przenikających się przez lata kultur. Dla jednych
Nasz przygraniczny
ma
• sól,
cebulowy, chociażby od słynnej zupy cebulowej czy cebularza lubelskiego. Dla dru-
smak
pieprz do smaku
gich będzie to smak np. rybny, bo lubelskie to potęga hodowlana karpia, z którego od lat robi
się
Sposób przygotowania
tu pyszną zupę, wędzone dzwonka czy nawet szyneczkę! A dla innych – smak wszech-
obecnej kaszy i potraw powstałych na jej bazie, kaszaków
pod ściereczkę, aby odpoczęło.
Zagnieść z podanych składników ciasto, odłożyć
i gryczaków. Dla amatorów słodko-
ści
W tym czasie obrać
się może z tradycyjnym makowcem, piernikiem czy robiącymi ostat-
nasz region kojarzyć
ziemniaki i zalać zimną wodą. Następnie zetrzeć je na tarce
grubymi otworami, podobnie jak cebulkę. Słoninę pokroić
co lubią potrawy mączne
nio
z
furorę na targach spożywczych pralinami z Lublina, a dla tych,
na drobną kosteczkę,
– z
smażyć na
nadziewanymi różnymi farszami, których mamy prawdziwy wysyp
uprzednio
pierogami
patelni. Do podsmażonej słoniny włożyć masę ziemniaczaną
na Liście Pro-
odciśniętą od soku. Całość podsmażać aż do uzyskania ciemnoszarego koloru tak,
duktów Tradycyjnych.
aby uzyskać lepką, jednolitą masę. Wystudzić, doprawiając solą i pieprzem. W tym
czasie rozwałkować
wielu innych frykasach przeczytasz na kolejnych kartach najnowszej
O wszystkich tych i
ciasto i wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz. Zlepiać
pierożki tak, aby na brzegach powstały delikatne falbanki i gotować
konkretne
wo-
edycji katalogu, poszerzonego o nowe, smakowite pozycje. Znajdziesz tu i
w osolonej
przepisy
dzie. Do wydania możemy zaserwować zsiadłe mleko, stopioną słoninę, ale równie
(w pierwszej części publikacji), i szczegółową charakterystykę wszystkich lubelskich specjałów
dobrze smakują bez omasty.
zarejestrowanych na ministerialnej Liście, w tym ciekawe historie ich powstania i wytwarzania,
opis miejsc, z których pochodzą, a niejednokrotnie również informacje, gdzie konkretnie można
ich skosztować (w drugiej części). Nowością tego wydania jest – oprócz uzupełnienia części
katalogowej produktów o nowe smakołyki – rozdział „Lubelscy kucharze polecają”. To wyjątko-
wa okazja do poznania tajemnych dotąd przepisów szefów kuchni!
Mam nadzieję, że lektura tej książki sprawi Ci, Drogi Czytelniku, prawdziwą radość i za-
ostrzy Twój apetyt na to, co najlepsze – na dania mające wspólny mianownik: LUBELSKIE!
Jarosław Stawiarski
Marszałek Województwa Lubelskiego
15
3
W krainie lubelskich produktów tradycyjnych
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin