Zioła przyprawowe 2017rok.pdf

(1669 KB) Pobierz
PRZYPRAWY
ZIOŁOWE
Warszawa, 15 III 2017
Dr hab. Renata Kazimierczak
Podział przypraw
Przyprawy, które stosuje się w sztuce kulinarnej można podzielić na 4 grupy:
Przyprawy egzotyczne
– części roślin uprawianych w krajach ciepłych i tropikalnych,
charakteryzują się mocnym, ostrym smakiem i silnym aromatem. Zbyt duża ilość może
obniżyć walory smakowe i zapachowe potrawy
Zioła przyprawowe
– są to różne części roślin klimatu umiarkowanego, mają mniejszą
zawartość substancji czynnych, co skutkuje łagodniejszym smakiem i aromatem oraz
znacznie słabiej oddziałują na organizm
Przyprawy uzyskane w wyniku procesów biologicznych, chemicznych
i technologicznych
– na ogół posiadają bardzo ukierunkowany i specyficzny smak i
aromat, najczęściej posiadają wyłącznie wartość smakową; np. glutaminian sodu,
ekstrakty drożdżowe, hydrolizaty białkowe, kwasy spożywcze, esencje aromatyzujące,
cukier wanilinowy
Mieszanki przyprawowe
– kompozycje surowców roślinnych, wzbogaconych
dodatkowo substancjami przyprawowymi pozyskanymi w wyniku procesów
biologicznych, chemicznych i technologicznych. Na rynku występują w postaci proszku,
płynów, kremów, past, kostek.
Zioła – Przyprawy ziołowe
Przyprawy ziołowe
dominują wśród dostępnych
przypraw sypkich, stanowiąc ok. 75% tej kategorii
produktów na rynku
• Obejmują: zioła przyprawowe, przyprawy egzotyczne
i mieszanki przyprawowe –
blends
(np. zioła
prowansalskie, oryginalna staroindyjska mieszanka curry)
Przyprawy ziołowe
Przyprawy ziołowe
• to części roślin zielarskich lub części roślin pochodzenia
egzotycznego,
• wykorzystywane jako dodatki do żywności
charakteryzujące się specyficznym aromatem lub
smakiem,
• używane
w postaci świeżej,
bądź przetworzonej jako
przyprawy
suszone, mrożone lub liofilizowane.
Przyprawy ziołowe - podział
Przyprawy ze względu na nadawany przez nie smak dzieli się na
trzy podstawowe grupy:
Korzenne
(pieprz, imbir, cynamon, wanilia, ziele angielskie,
goździki, gałka muszkatołowa);
Ziołowe
(tymianek, bazylia, majeranek, cząber, rozmaryn);
Warzywa przyprawowe
(czosnek, cebula, papryka).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin