Wskazówki prawidłowego i taniego żywienia rodziny 1937rok.pdf

(10677 KB) Pobierz
BIBLIOTECZKA OSZCZĘDNOŚCIOWA
Nr 1
KOMUNALNEJ KASY OSZCZĘDNOŚCI
M I A S T A ST. W A R S Z A W Y
WSKAZÓWKI
P R AW I D L O W E G O
I TANIEGO
Ż YWI ENI A R O D Z I N Y
OPRACOW AN E PRZEZ
INSTYTUT GOSPODARSTW A
D O M OW EGO W WARSZAWIE
i
W Y D A N I E TRZECIE
PRZYSZŁOŚĆ
SWĘ I RODZIM Y B U D U J M Y NIE NA ZŁUDNYCH
UŚM IECHACH FORTUNY, LECZ NA PR ZEDSIĘBIO R­
CZOŚCI, W YTRW AŁEJ
P R ACY I O S Z C Z Ę D N O Ś C I.
N A J P E WNIE JS Zfl
TO
REGULARNA
W PŁATA
WYGRANA
NA
OSZCZĘDNOŚCI
KSiąŹECZKĘ
K. K. O.
B IE L A Ń S K A 8.
i
|j
S K ŁA D A JĄ C
DO TEJ
m i a s t a
s t
.
WARSZAWY
TRAUGUTTA 5.
T A R G O W A 65.
B A G A T E L A 14.
KASY NA OPROCENTOW ANIE
5
%
W ST.
R.
M I E S I Ę C Z N I E :
zgrom adzim y — niespo-
strzeżenie dla samych
siebie — poważny f u n ­
d u s z , a m ianowicie:
5 ZŁ
10 ZŁ
15 ZŁ
20 ZŁ
w
c ią g u
5 la t -
10
>>
341 Zi
778
"
1.336
2.052
•i
•>
682 z ł
1.555
2.673
1.023 zt
2.323
4 .0 0 9
6 .1 5 5
1.364 z l
3 .1 1 0
8 20 6
5 .3 4 5 „
u
15
20
M
•t
4.1 03 >
»
K siążeczka oszczędnościow a K. K. O.
m iasta st. W arszawy je s t za tym środ­
k ie m zd ob ycia niezależności m a te ria l­
nej i p o d s t a w ą
dob ro bytu .
B ib lio te k a Narodowa
W arszawa
30001001095506
h^r:
CZY MOŻNA ZAOSZCZĘDZIĆ NA WYŻYWIENIU
RODZINY?
Jeżeli zastanowimy się trochę nad tym p yta­
niem, dojdziemy niezawodnie do przekonania, że
oszczędność na wyżywieniu je st możliwa; musi ona
jednak być przeprowadzona z pełną znajomością rze­
czy, aby nie przyniosła szkody dla zdrowia. Oszczęd­
ność nie może także przekroczyć pewnej granicy, po­
niżej której pożywienie stanie się niedostateczne po­
ciągając za sobą groźne następstwa.
Jakie oszczędności na wyżywieniu są wskazane ?
Wiadomo, że pożywienie luksusowe, uwzględniające
różne frykasy je st kosztowne i wcale nie bardziej
wartościowe niż pożywienie oszczędne i umiejętnie
dobrane. Wynika z tego, że dobre żywienie rodziny
zależy nie od ilości wydanych na nie pieniędzy, lecz
1) od umiejętnego rozplanowania pożywienia, do
czego należy także ułożenie prawidłowego jadłospisu,
2) od umiejętnego zakupienia produktów,
3) od umiejętnego przerobienia ich na potrawy.
Wszystkie te trzy punkty są konieczne dla za­
chowania prawidłowości naszego pożywienia. Jeśli
tylko zbłądzimy w jednym z nich przestaje ono być
racjonalne. Omówimy je tu taj kolejno.
NAJWAŻNIEJSZE PRZYKAZANIA
RACJONALNEGO ŻYWIENIA W PRAKTYCE
DOMOWEJ.
1.
Urozmaicać pożywienie przez odpowiedni dobór
produktów, przypraw i sposobu przyrządzania.
Najważniejszym błędem popełnianym w żywie­
niu je st brak urozmaicenia w podawanych posiłkach.
Nie ma produktów, które mogłyby same wystarczyć
1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin