Składniki 1 miarka (30g) białka w proszku (polecam ten) 1 jajko 50ml wody lub mleka W blenderze, shakerze lub ręcznie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki tak, żeby pozbyć się grudek. Rozgrzej patelnię. Jeśli używasz dobrej, teflonowej patelni, nie musisz natłuszczać jej olejem. Przelej mieszankę na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z każdej strony po 2 minuty na średnim ogniu, aż zrobią się lekko brązowe. ================================== 2 jajka 200g twarogu (u mnie chudy 0,5%tł) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mielonych migdałów 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 3 łyżki mleka 30g odżywki białkowej, u mnie o smaku lodów waniliowych Wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą przy pomocy miksera, ostawić na 5-10 minut, by otręby mogły napęcznieć. Ja ”smażyłam” je na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jeśli jednak nie macie dobrej patelni, to konieczne jest użycie chociaż łyżki tłuszczu. Porcje ciastka kłaść na rozgrzaną patelnię, piec na średnim ogniu (u mnie w kuchence jest skala 3-stopniowa, a piekłam na 1,5) pod pokrywką przez około 4 minuty, następnie odwrócić placki na drugą stronę i smażyć parę minut już bez pokrywki, podawać ciepłe ze swoim ulubionym dżemem.
Audiobooki.pl