Zapiekanie dziczyzny w coca-pomidorach.pdf

(304 KB) Pobierz
W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza
Zapiekanie dziczyzny
w coca-pomidorach
Ta technika zapiekania mięsa jest prosta i niezawodna. Z czystym sumieniem wpisuję ją
na listę 10 najłatwiejszych sposobów przyrządzania dziczyzny. Można tak przygotować
mięso z jelenia, daniela, łosia, dzika, sarny czy muflona. Będzie soczyste i niezwyczajnie
miękkie. Aż galaretowate.
Wojciech Charewicz
tel. 602 275 012
e-mail: wcharewicz@gmail.com
Na potrzeby przepisu sięgnąłem po schab z cielaka jelenia (zapa-
kowany próżniowo przeleżał prawie rok w zamrażarce, zachowu-
jąc idealną świeżość), ale równie dobrze nadaje się pokrojona
w plastry karkówka, łopatka, szynka, gicz lub golonka z dzika.
Podróżując po ziemi ełckiej (Mazury Garbate) w poszukiwaniu
kulinarnych ciekawostek, w kilku miejscach trafiłem na dosko-
nałe w smaku i konsystencji mięso w sosie z dodatkiem coli. Np.
w Bartoszach, w ośrodku wczasowym nad jeziorem Sunowo,
podano mi żeberka wieprzowe, a w gospodarstwie agrotury-
stycznym pani Marty Elsner w Szarejkach – karkówkę. Mięsa po
obsmażeniu zapiekano z cebulą w sosie z coli i keczupu.
Wiadomo, że każdy kucharz stosuje przyprawy według włas-
nego uznania i nadaje potrawie inny odcień smakowy. Mnie jed-
nak zainteresowała fizyczna strona tak przygotowywanego mię-
sa. Zaintrygowany jego miękkością zacząłem szukać przyczyny.
Kulinarne śledztwo zawiodło mnie do kuchni amerykańskiej,
w której coca-coli zaczęto używać do zmiękczania mięs już w la-
tach 30. ubiegłego wieku. Tak naprawdę wszystko jest zasługą
kwasu fosforowego wchodzącego w skład coli. To on wspomaga-
2
amerykańska nowinka
3
składniki
❚❚
1 kg mięsa z jelenia, daniela lub dzika
(schabu, karkówki, łopatki, szynki)
❚❚
2 duże cebule, obrane i pokrojone w plastry
o grubości 0,5 cm
❚❚
2 suszone podgrzybki lub borowiki
❚❚
1 płaska łyżeczka soli
❚❚
2 łyżki mąki pszennej
❚❚
olej roślinny do smażenia
na sos
❚❚
1 szklanka coca-coli
❚❚
1 szklanka łagodnego keczupu
1
52
Brać Łowiecka 10/2015
Fot. Wojciech Charewicz (4)
4
ny przez cukry przyspiesza kruszenie mięsa w czasie obróbki
termicznej.
Po powrocie do domu zacząłem eksperymentować z dziczy-
zną. Sposób okazał się skuteczny, i to w przypadku różnych mięs.
❚❚
Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.
❚❚
Rozgrzać patelnię. Kiedy będzie gorąca, wlać 2–3 łyżki oleju.
Plastry mięsa panierować w mące i smażyć na złotobrązowo
z dwóch stron (fot. 1).
❚❚
Obsmażone mięso ułożyć dachówkowato w naczyniu do za-
piekania. Na każdym kawałku umieścić plaster cebuli (fot. 2).
❚❚
Mięso oraz cebulę posolić. Posypać pokruszonymi suszonymi
grzybami, po czym zalać colą wymieszaną z keczupem (fot. 3).
❚❚
Zapiekać 90–100 minut w temperaturze 170–175�½ (fot. 4).
Podawać na gorąco z ryżem lub makaronem jako danie głów-
ne lub na zimno jako przystawkę.
l
przygotowanie
wyjątek
Z zasady nie sięgam po wysokosłodzone napoje gazowane. Bo
mi szkodzą. Wywołują huśtawkę insulinową i napady wilczego
apetytu. Jednak uznałem, że dodanie szklanki coli do sosu,
w którym zapiekam kilogram mięsa, wybaczy mi nawet diete-
tyk dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, o zasadach zdrowego
żywienia wiedząca wszystko.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin