MojeGotowanie_2018-06.pdf
(
18142 KB
)
Pobierz
curry w stylu fit
zdrowe i lekkie dania dla aktywnych
PYSZNIE, Z PASJĄ, Z PRZYJEMNOŚCIĄ
obiad z młodych
warzyw
w 20 minut
nasz przepis
na grillowy sos
TERAZ
NAJLEPSZE
BBQ
CZERWIEC 2018 nr 6 (283)
Cena 9,99 zł
(w tym 8% VAT)
ISSN 1233-4847
INDEKS 329746
truskawki
i mięta
jak zrobić z nich
lody, sorbety, ciasta,
koktajle i sosy
06
9
771233
484806
Mistrzowskie inspiracje.
Doskonałe rezultaty
pieczenia.
Nowa linia piekarników Serie |
8
z czujnikami
PerfectBake
automatycznie
ustawia i reguluje czas oraz temperaturę
podczas całego procesu pieczenia.
Odkryj więcej wysmakowanych detali
na
www.bosch-home.pl
Łatwy przepis
na
perfekcyjny efekt
Akademia
Smaku
+
+
STR. 9
STR. 26
STR. 33
MOJE
W CZERWCU
pysznie, z pasją, z przyjemnością
■
■
KRÓLOWA SEZONU
■
■
Jedno z najpiękniej pachnących ziół, które przynosi orzeźwienie w upalne dni. Kiedy gorąco – jedzmy ją garściami! ...
str. 8
Mięta
■
■
SZYBKO, ŁATWO, PYSZNIE
■
■
Delikatne, słodkie i chrupiące. Dekoracyjne i zdrowe.
Skąd je wziąć, jak używać, dlaczego warto je jeść ........
str. 18
Młode kartofle i kapusta oraz świeżutki zielony groszek
i ogórki małosolne to podstawa naszych propozycji dań na
szybki obiad w domu i do pracy ........................................
str. 20
DO SMAKU
Pędy groszku
W 20 MINUT
Gdy goni nas czas
Dwie wersje: mięsna i jarska, pysznych kotletów z bobem
w roli głównej. Można je zamrozić, odgrzać lub zjeść na
zimno , a także podać z różnymi dodatkami .................
str. 28
Słynny amerykański sos w trzech wersjach smakowych.
Niezastąpiony do mięs i warzyw rusztu ..........................
str. 32
NA ZAPAS
Mielone z bobu
PO PROSTU ZRÓB TO!
BBQ, czyli sos do grilla
■
■
NA LUZIE, Z PASJĄ, ZE SMAKIEM
■
■
Stawiamy na smakowitą współpracę między porcją
lekkiego mięsa, a sporą dawką sezonowych warzyw.
Inspiracji dostarczyły nam kuchne innych krajów ........
str. 36
Przypominamy dania kuchni polskiej, którym możemy dać
nowe życie, robiąc je według unowocześnionego przepisu.
Na początek chłodnik i jego poprzednik – chłodziec ...
str. 46
SAM KONKRET
Koalicja dobrego smaku
Znakomita alternatywa dla masła z mleka krowiego:
zdrowe, naturalne i aromatyczne.
Wzbogaci smak nie tylko deserów ....................................
str. 48
Tarty, torty, trifle, placki, crumble i babeczki z truskawkami,
malinami, rabarbarem i czereśniami, w sam raz
na czerwcowy deser lub podwieczorek ..........................
str. 50
ZBLIŻENIE NA
Masło migdałowe
RETROKUCHNIA
Chłodnik litewski
SAMA SŁODYCZ
Owocami lato się zaczyna
moje Gotowanie
3
STR. 68
STR. 71
STR. 82
■
■
W KUCHNI Z MISTRZAMI
■
■
Jurek Sobieniak powie nam wszystko, czego jeszcze nie
wiemy o tym świetnym kawałku mięsa
............................
str. 62
Czyli wszystko, o czym nie pomyślelibyście, że można zrobić
z tymi owocami, począwszy od sałatki z łososiem
......
str. 64
SAMO MIĘSO
Konkretnie o łopatce wieprzowej
Co z nimi zrobić, podpowie Kinga Błaszczyk-Wójcicka
zainspirowana wizytą na ekologicznej koziej farmie
...
str. 70
Jak jeść, by nie stracić radości życia, za to zyskać na zdrowiu
i urodzie nauczy trener personalny Beata Grątkowska
.....str.
76
PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU
Sery od kozy
KUCHNIA AGATY WOJDY
Truskawki na zawsze
W DOBREJ FORMIE
Być fit! To proste
■
■
DO POCZYTANIA PRZY STOLE
■
■
Prezentujemy i polecamy książkę Anki Dziedzic, idealną
dla wszystkich chcących zmienić styl życia
....................
str. 80
Zapraszamy do Osaki, metropolii jak z filmu s-f
i jej najlepszej w Japonii tradycyjnej kuchni
....................
str. 82
BIBLIOTEKA SMAKOSZA
Dieta na luzie
Przedstawiamy niezwykłą rodzinę Muzyków i ich pomysł
na wiśniową manufakturę
....................................................
str. 88
Czego warto szukać, aby domowe gotowanie
było łatwiejsze i smaczniejsze
............................................
str. 92
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW
Wiśniowy sad
ŚWIAT NA TALERZU
Kuchnia narodu
NOWOŚCI
ze sklepu
■
■
ZNAJDŹ, CO LUBISZ, CZEGO POTRZEBUJESZ
■
■
Menu
Redakcyjne propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne czerwcowe okazje ...
str. 98
Indeks
Obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru ...
str. 96
przekaski
salatki
’
zupy
salatki
dania
/
/
dania
ciasta
ciasta
one
przez magazyn
„Moje Gotowanie”.
lody
przekaski znakomite zupy wyt
s
e
ciasta
worne eka
’
lody
lody znakomite zupy pyszne dania wytworne przekaski lekkprzsa atki pys atki pyszne dania wspania
ie
wytworne przekaski lekkie sa ’
ania
i
dania
a
zne ciastawspaniale ciasta kolo
l
atki pyszne
’
wspanie
kolorowe lody wytw
Sprawdz
/
kl
m
ty
P
y
Z
n
/
Patroni medialni:
Zeskanuj kod
i pobierz
darmową
próbkę książki
Zamówienia
burdaksiążki.pl
tel. +48 22 360
ISBN 978-83-8053-05
37 77
8-4
ISBN 978-83-8053-05
obiad z młodych
warzyw
w 20 minut
168 ZŁ
l
infolinia: 22 360 37 77
l
e-mail:
bok@burdamedia.pl
87
ZŁ
ŁATWO ZAMÓWISZ
l
www.burdamedia.pl
zakładka prenumerata
l
przelew: 32 1140 1977 0000 4186 6900 1017,
8-4
ISBN 978-83-8053-101-7
9 788380 53058
4
Cena 59,90 zł
9 788380 53058
4
TERAZ
NAJLEPSZE
BBQ
nasz przepis
na grillowy sos
w tytule pełne dane adresowe
CZERWIEC 2018 nr 6 (283)
Cena 9,99 zł
(w tym 8% VAT)
ISSN 1233-4847
INDEKS 329746
truskawki
i mięta
h
jak zrobić z nic
sta,
lody, sorbety, cia
koktajle i sosy
23/04/18 14:51
Dane osobowe będą przetwarzane przez Burda Publishing Polska Sp. z o.o. Sp. Komandytowa, 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15 w celu
prawidłowego wykonania zamówienia oraz dla celów marketingowych. Dane osobowe będą chronione zgodnie z ustawą o Ochronie Danych
Osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Przysługuje Państwu prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych.
06
9
771233
484806
4
moje Gotowanie
6_hr_p001
1806_okladkaRC-20
1
ZDJĘCIE NA OKŁADCE: ARTUR ROGALSKI
Zaczynamy od zup
– kremy, musy, chłod
niki,
warzywne i owoc
owe, bardziej tradyc
yjne
(jak barszczyk ze
szczawiem czy botwi
nka po
polsku) i odważniejs
ze (jak zielone gazpa
cho
czy cytrynowa z
kurczakiem i kusku
sem).
Potem zachęcamy
do przyr ządzenia
przekąsek
– tartaletek, rolade
k, placuszków, prost
ych
i szybkich (jak smaż
one figi z cebulą)
i bardziej
pracochłonnych
(jak sformatino
z bakłażana).
Czas na sałatki
– m.in. z wędzonym
pstrągiem,
z młodą marchewką
i brzoskwiniami,
a nawet
z kurczakiem i truska
wkami.
Dalej pojawiają się
dania główne – mięsa
, ryby,
tarty, makarony,
pieczone, smażone,
zapiekane, grillow
ane i gotowane,
od kurczaka
na kilka sposobów
i steku ze szparagam
i,
przez tadżin, spagh
etti z pomidorami
i risotto
z owocami morza
po racuchy z kaszy
jaglanej
i placki z kuskusu.
I wreszcie na końcu
obłędne desery
– sorbety,
torty, rolady, zawija
ne babeczki, rożki
z kruchego ciasta
i domowe jagod
zianki,
orzeźwiające smoo
thies i likiery.
Czerwiec 2018
MIĘTA
■
BÓB
■
TRUSKAWKI
■
120 pomysłowych przep
isów na
curry w stylu fit
rewelacyjne zupy, przek
ąski, sałatki, dania
główne i desery. Świetne
wnych
do przyrządzenia
i lekkie dania dla akty
zdrowe
letnią porą, z wykorzyst
aniem sezonowych
owoców i warzyw. Na niem
al każdą okazję,
łatwiejsze i trudniejsze
, dla zupełnych
debiutantów i osób, które
niaejedno
w swoim życiu upiekły
czy ugotowały,
CIĄ
ale czasami po prostu braku
je im inspiracji.
Z PASJĄ, Z PRZ YJEMNOŚ
PYSZNIE,
ROCZNA
PRENUMERATA
P
y
sZ
n
e
kl
i
m
a
ty
MOJE GOTOWANIE + książka „Pyszne Klimaty”
w prezencie
www.mojegotowanie.pl
Tradycyjneeceptury
r
RZEMIEŚLNICZE
METODY
Plik z chomika:
zoltyl4
Inne pliki z tego folderu:
MojeGotowanie_2021-04.pdf
(19324 KB)
MojeGotowanie_2021-03.pdf
(13859 KB)
MojeGotowanie_2021-02.pdf
(13056 KB)
MojeGotowanie_2020-12.pdf
(19553 KB)
MojeGotowanie_2021-01.pdf
(13148 KB)
Inne foldery tego chomika:
Auto Moto Technika
Auto Motor i Sport
Buduj Energooszczednie
Burda Polska
Dom
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin