Zakręcona drożdżówka z serem.pdf

(251 KB) Pobierz
Zakręcona drożdżówka z serem
Autor:
KulinarnaChwila
Przepisów:
940
Ocena:
11272
> 6 os.
60 min
łatwe
tanie
Składniki:
1 �½ kg mąki pszennej
1 kostka drożdży świeżych
1 kostka margaryny
9 jajek
1 �½ szk. cukru
2 �½ szk. mleka
Dodatkowo:
1kg twarogu sernikowego
2 łyżki cukru pudru
Żółtko
Sposób przygotowania:
1
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki,
jedną łyżeczkę cukru, wlać �½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 �½ szk. cukru, rozpuszczoną margarynę,
dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i
dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2
3. Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz z żółtkiem najlepiej chwilę zmiksować mikserem.
4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę twarogową następnie zrolować,
pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę pokrojoną częścią do góry.
3
5. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin