Gotowanie dla geekow Wydanie II.pdf
(
5172 KB
)
Pobierz
•
Kup książkę
•
Poleć książkę
•
Oceń książkę
•
Księgarnia internetowa
•
Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treści
Spis przepisów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .v
Spis laboratoriów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . viii
Spis wywiadów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ix
Przedmowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1
1.
Witajcie w kuchni!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5
2.
Smak, zapach i aromat
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
55
3.
Czas i temperatura
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
135
4.
Powietrze i woda
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
235
5.
Zabawa ze sprzętem
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
305
6.
Zabawa z chemią
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
375
Jak być sprytniejszym geekiem? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 441
Przechytrzyć alergie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 445
Skorowidz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 451
iii
Kup książkę
Poleć książkę
Kup książkę
Poleć książkę
3
Czas i temperatura
OD CZASU, GDY JASKINIOWCY UJARZMILI OGIEŃ I ZACZĘLI PRZYGOTOWYWAĆ SWOJE POSIŁKI
NA OGNISKACH, LUDZKOŚĆ ODKRYŁA CAŁĄ GAMĘ KULINARNYCH DOZNAŃ I NOWYCH SMAKÓW.
Gotowanie — choć raczej w tym przypadku należałoby odejść od potocznego znaczenia tego terminu
i mówić raczej o
obróbce termicznej
— jest procesem polegającym na przetworzeniu białek, tłuszczy
i węglowodanów w tkankach zwierzęcych lub komórkach roślin przez poddanie ich działaniu tempe-
ratury. Obróbka termiczna wywołuje szereg chemicznych i fizycznych reakcji, poprawiających smak
oraz zmieniających wygląd pożywienia na tysiące niewiarygodnie niesamowitych i niezwykle satys-
fakcjonujących sposobów.
Temperatury obróbki termicznej podczas gotowania są jedynie symbolem reakcji zachodzących
w żywności. Niezależnie od temperatury panującej w Twoim piekarniku tylko temperatura znajdują-
cego się w nim pożywienia decyduje o tym, czy dojdzie do określonych reakcji, czy nie. Efekt goto-
wania w wodzie i na parze zależy od medium transferu ciepła, którym jest woda. To jej własności
definiują graniczne temperatury gotowania. Dzięki nim żywność w kąpieli wodnej nie nagrzeje się
powyżej temperatury wrzenia wody, przez co nie ulegnie spaleniu. Smażenie i pieczenie
nie są ograniczone temperaturą wrzenia wody, dzięki czemu produkty nagrzewają się do
wyższych temperatur i zachodzą w nich inne reakcje.
Kontrolowanie transportu ciepła w składnikach posiłku i poznanie istotnych punktów
granicznych wartości temperatury, w których zachodzą różne reakcje, to najlepszy oręż,
z którego możesz skorzystać, realizując marzenie o sukcesie w kuchni. Różne metody
obróbki termicznej wpływają na tempo „dochodzenia” składników, a poznanie
efektów zastosowania kluczowych zmiennych czasu i temperatury da nam
odpowiedź na to jakże często powtarzane pytanie:
Czy to już? Czy posiłek
jest gotowy?
135
Kup książkę
Poleć książkę
Plik z chomika:
PDFator
Inne pliki z tego folderu:
Arduino dla poczatkujacych Kolejny krok.pdf
(1625 KB)
Code with me Zostan game developerem.pdf
(2379 KB)
Blockchain Zaawansowane zastosowania lancucha blokow Wydanie II.pdf
(2299 KB)
Certyfikowany tester ISTQB Poziom podstawowy.pdf
(5469 KB)
Czysta architektura Struktura i design oprogramowania Przewodnik dla profesjonalistow.pdf
(913 KB)
Inne foldery tego chomika:
3ds max
Access
Acrobat
After Effects
Agile - Programowanie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin