Qurrito niczym z KFC
Składniki na 2 Qurrito:
1 pojedyńcza pierś z kurczaka
Sos BBQ – użyłam Party Dip firmy Prymat (do rozmieszania z 100 g ketchupu z 2 łyżkami wody)
Ser cheddar starty na tarce (lub inny twardy ser żółty)
2 tortille pszenne
Marynata do mięsa:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
chili i tabasco (wg uznania, jak ktoś lubi ostro)
Panierka:
100 g mąki
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo: olej do smażenia i miseczka z wodą do panierowania.
Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski (na 1 qurrito potrzebujemy 4-5 pasków).
Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej mięso, odstawić najlepiej na 2 godziny do lodówki (można nawet dłużej wówczas mięso nabierze lepszego smaku).
Wszystkie składniki panierki wymieszać. Pokrojone i zamarynowane cząstki mięsa panierować w mące z przyprawami, zamoczyć w wodzie i ponownie w mące mocno ściskając każdy kawałek ręką aby panierka dobrze przylegała. Smażyć na gorącym, najlepiej głębokim tłuszczu w rondelku na złocisty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na połowie placka tortilli (jak na zdjęciu poniżej) ułożyć cząstki kurczaka, polać sosem BBQ, posypać serem, złożyć na pół i zasmażyć na suchej patelni (zwykłej lub grillowej), aż ser się rozpuści (ja zapiekam w opiekaczu z wymiennymi płytkami: do zapiekania, gofrów, tostów, donutów) .
Gotowe :) Smacznego :)
Distribution