Qurrito Przepis.rtf

(2 KB) Pobierz

Qurrito niczym z KFC

Składniki na 2 Qurrito:

1 pojedyńcza pierś z kurczaka

Sos BBQ – użyłam Party Dip firmy Prymat (do rozmieszania z 100 g ketchupu z 2 łyżkami wody)

Ser cheddar starty na tarce (lub inny twardy ser żółty)

2 tortille pszenne

Marynata do mięsa:

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

chili i tabasco (wg uznania, jak ktoś lubi ostro)

Panierka:

100 g mąki

1/3 łyżeczki pieprzu

1/3 łyżeczki chili

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/3 łyżeczki oregano

1/3 łyżeczki bazylii

1/4 łyżeczki suszonego imbiru

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo: olej do smażenia i miseczka z wodą do panierowania.

Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski (na 1 qurrito potrzebujemy 4-5 pasków).

Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej mięso, odstawić najlepiej na 2 godziny do lodówki (można nawet dłużej wówczas mięso nabierze lepszego smaku).

Wszystkie składniki panierki wymieszać. Pokrojone i zamarynowane cząstki mięsa panierować w mące z przyprawami, zamoczyć w wodzie i ponownie w mące mocno ściskając każdy kawałek ręką aby panierka dobrze przylegała. Smażyć na gorącym, najlepiej głębokim tłuszczu w rondelku na złocisty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na połowie placka tortilli (jak na zdjęciu poniżej) ułożyć cząstki kurczaka, polać sosem BBQ, posypać serem, złożyć na pół i zasmażyć na suchej patelni (zwykłej lub grillowej), aż ser się rozpuści (ja zapiekam w opiekaczu z wymiennymi płytkami: do zapiekania, gofrów, tostów, donutów) .

Gotowe :) Smacznego :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin