Jogurtowa prawie kremówka.txt

(0 KB) Pobierz
Jogurtowa prawie kremówka

Co potrzebujemy:
2 płaty ciasta francuskiego
400 ml mietany min 30%
400 g jogurtu greckiego
5-6 łyżeczek cukru pudru
250 g jagód
ok 5 g żelatyny

Wykonanie:
Płaty ciasta pieczemy przez ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Gdy się zarumieniš, wycišgamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy masę. Ubijamy mietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a gdy będzie 
już ubita na sztywno wlewamy rozpuszczonš w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy 
łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumowš łopatkš. Dodajemy jagody (u mnie były mrożone, 
więc najpierw je odmroziłam i dopiero póniej dodawałam).

Na jeden płat ciasta wykładamy masę i przykrywamy jš drugim płatem. 
Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin