Jogurtowa prawie kremówka Co potrzebujemy: 2 płaty ciasta francuskiego 400 ml mietany min 30% 400 g jogurtu greckiego 5-6 łyżeczek cukru pudru 250 g jagód ok 5 g żelatyny Wykonanie: Płaty ciasta pieczemy przez ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy się zarumieniš, wycišgamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę. Ubijamy mietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a gdy będzie już ubita na sztywno wlewamy rozpuszczonš w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumowš łopatkš. Dodajemy jagody (u mnie były mrożone, więc najpierw je odmroziłam i dopiero póniej dodawałam). Na jeden płat ciasta wykładamy masę i przykrywamy jš drugim płatem. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.
Osa3555