Potrzebujemy: ciasto: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubatš szklankę mški 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę octu 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki maku 2 łyżki kakao krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mški pszennej 2 łyżki mški ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczkę esencji waniliowej 250 g masła dodatkowo: 100 g płatów migdałowych 2 płaskie łyżki masła 4 łyżeczki cukru 400 g dżemu z czarnej porzeczki 1/2 tabliczki czekolady deserowej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywnš pianę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, roztrzepujemy. Do piany z białek dodajemy masę z żółtek, delikatnie mieszamy. Dodajemy po łyżce przesianej mški, mieszamy dokładnie łyżkš. Następnie dodajemy powoli olej, również dokładnie mieszajšc. Ciasto dzielimy na 3 częci. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, do trzeciej kakao. Gotowe ciasta nakładamy na zmianę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (28 cm) Na koniec możemy lekko przemieszać ciasto widelcem by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto zostawiamy w formie na ok. 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem budyniowy. Mškę i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozrobiony płyn, energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystš masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, miksujemy na gładkš masę. Na patelni roztapiamy masło dodajemy migdały i cukier. Smażymy cały czas mieszajšc aż lekko się zrumieniš. Ciasto przekrawamy na 2 częci. W wersji dla dorosłych możemy je dodatkowo nasšczyć alkoholem. Na placek wykładamy 1/2 masy budyniowej a na niej rozsmarowujemy dżem. Kładziemy drugi placek, czynnoć powtarzamy. Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi migdałami i oblewamy roztopionš czekoladš. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Osa3555