Popapraniec.txt

(2 KB) Pobierz
Potrzebujemy:

ciasto:

    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 czubatš szklankę mški
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    1 łyżeczkę octu
    1/3 szklanki oleju

    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki maku
    2 łyżki kakao

krem:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki mški pszennej
    2 łyżki mški ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczkę esencji waniliowej
    250 g masła

dodatkowo:

    100 g płatów migdałowych
    2 płaskie łyżki masła
    4 łyżeczki cukru

    400 g dżemu z czarnej porzeczki

    1/2 tabliczki czekolady deserowej

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywnš pianę. Do żółtek dodajemy 
proszek do pieczenia i ocet, roztrzepujemy. Do piany z białek dodajemy masę z żółtek, 
delikatnie mieszamy. Dodajemy po łyżce przesianej mški, mieszamy dokładnie łyżkš. Następnie 
dodajemy powoli olej, również dokładnie mieszajšc.

Ciasto dzielimy na 3 częci. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, do trzeciej 
kakao. Gotowe ciasta nakładamy na zmianę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (28 cm) 
Na koniec możemy lekko przemieszać ciasto widelcem by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy 
ok. 30 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto zostawiamy w formie na ok. 10 minut po czym 
wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem budyniowy. Mškę i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnego mleka. 
Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozrobiony płyn, energicznie mieszamy aż budyń 
zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystš masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, 
miksujemy na gładkš masę.

Na patelni roztapiamy masło dodajemy migdały i cukier. Smażymy cały czas mieszajšc aż lekko 
się zrumieniš.

Ciasto przekrawamy na 2 częci. W wersji dla dorosłych możemy je dodatkowo nasšczyć alkoholem. 
Na placek wykładamy 1/2 masy budyniowej a na niej rozsmarowujemy dżem. Kładziemy drugi placek, 
czynnoć powtarzamy. Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi migdałami i oblewamy roztopionš czekoladš.

Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin