Łabędzi puch- ciasto z nietypowym składnikiem Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szkl. mški pszennej tortowej (szklanka o pojemnoci 250 ml) 1/3 szkl. mški ziemniaczanej (szklanka o pojemnoci 250 ml) 1/2 szkl. cukru szczypta soli Krem kokosowy: 2 czerstwe kajzerki 3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 100 g wiórków kokosowych 200 g margaryny Poncz: 1 szkl. przegotowanej i ostudzonej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki ekstraktu z cytryny Posypka: 70 g wiórków kokosowych 2 łyżki margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwany) Wykonanie: Biszkopt: Zanim jednak przystšpimy do pieczenia należy wyjšć jajka jeli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osišgnęły temperaturę pokojowš. Mškę ze szczyptš przesiewamy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywnš pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru cišgle miksujšc. Po dodaniu całego cukru dodajemy po 1 żółtku, nadal ubijajšc. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżkš do połšczenia składników Dno formy o wymiarach 24 x 30 cm (lub podobnych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 oC przez około 35 - 40 minut. Po upływie danego czasu goršce ciasto w formie wycišgamy z piekarnika i z wysokoci około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia. Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy od papieru. Krem kokosowy: Bułki wkładamy do naczynia i zalewamy 1,5 szklanki mleka i odstawiamy na ok. 30 min. Gdy bułki dobrze namięknš rozdrabniamy je widelcem lub miksujemy blenderem. Do drugiego garnka wlewamy pozostałe 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy zacznie się gotować dodajemy masę bułkowš i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 7-8 min., cały czas mieszajšc, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Miękkš margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy bułkowo - kokosowej. Poncz: Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobš. Posypka: Wiórki kokosowe, masło i cukier przekładamy na patelnię i smażymy je mieszajšc od czasu do czasy, aż wiórki nabiorš złotego koloru. Posypkę kokosowš odstawiamy do przestygnięcia. Wykonanie całoci: Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Dolny blat nasšczamy połowš przygotowanego ponczu. Następnie na wierzch biszkoptu rozsmarowujemy kilka łyżek dżemu, a na niego wykładamy 3/4 kremu kokosowego. Na krem kładziemy drugi blat biszkopta, nasšczamy pozostałym ponczem, smarujemy dżemem, pozostałym kremem, a wierzch posypujemy równo posypkš. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całš noc.
Osa3555