Łabędzi puch.txt

(2 KB) Pobierz
Łabędzi puch- ciasto z nietypowym składnikiem

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szkl. mški pszennej tortowej (szklanka o pojemnoci 250 ml)
1/3 szkl. mški ziemniaczanej (szklanka o pojemnoci 250 ml)
1/2 szkl. cukru
szczypta soli

Krem kokosowy:
2 czerstwe kajzerki
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
100 g wiórków kokosowych
200 g margaryny

Poncz:
1 szkl. przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ekstraktu z cytryny

Posypka:
70 g wiórków kokosowych
2 łyżki margaryny
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwany)

Wykonanie:

Biszkopt:
Zanim jednak przystšpimy do pieczenia należy wyjšć jajka jeli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osišgnęły temperaturę pokojowš. Mškę ze szczyptš przesiewamy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywnš pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru cišgle miksujšc. Po dodaniu całego cukru dodajemy po 1 żółtku, nadal ubijajšc. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżkš do połšczenia składników

Dno formy o wymiarach 24 x 30 cm (lub podobnych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 oC przez około 35 - 40 minut. Po upływie danego czasu goršce ciasto w formie wycišgamy z piekarnika i z wysokoci około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia. Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy od papieru.

Krem kokosowy:
Bułki wkładamy do naczynia i zalewamy 1,5 szklanki mleka i odstawiamy na ok. 30 min. Gdy bułki dobrze namięknš rozdrabniamy je widelcem lub miksujemy blenderem. Do drugiego garnka wlewamy pozostałe 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy zacznie się gotować dodajemy masę bułkowš i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 7-8 min., cały czas mieszajšc, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Miękkš margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy bułkowo - kokosowej.

Poncz:
Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobš.

Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier przekładamy na patelnię i smażymy je mieszajšc od czasu do czasy, aż wiórki nabiorš złotego koloru. Posypkę kokosowš odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie całoci:
Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Dolny blat nasšczamy połowš przygotowanego ponczu. Następnie na wierzch biszkoptu rozsmarowujemy kilka łyżek dżemu, a na niego wykładamy 3/4 kremu kokosowego. Na krem kładziemy drugi blat biszkopta, nasšczamy pozostałym ponczem, smarujemy dżemem, pozostałym kremem, a wierzch posypujemy równo posypkš. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całš noc.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin