Fasolka po bretońsku.txt

(0 KB) Pobierz
30 dag fasoli
4 kiełbasy lšskie
20 dag boczku wędzonego
2 cebule
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy, majeranek ,lić ,ziele.
łyżka mški

Fasolę namaczamy 1 h, wodę wylewamy i zalewamy wrzštkiem. Może ta czynnoć się wydawać komu bez znaczenia, ale tak nie jest, otóż skórka na fasoli się nie łuszczy podczas gotowania i wogóle jest ta fasola całkiem inna. Gotujemy do miękkoci uważajšc aby się całkiem nie rozpadła. Kiełbasę, boczek wędzony i cebulę dusimy na odrobinie oleju. Przekładamy do fasoli na 0,5 h przed końcem gotowania i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy vegetš ,maggi pieprzem, majerankiem ( koniecznie), 3 kulkami ziela i liciem laurowym. Dodajemy ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podgotowujemy przez chwilkę. Z połowy szklanki wody i 1 łyżki mški robimy zawiesinę i zagęszczamy fasolkę ( nie za dużo)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin