Kapuśniaczki.txt

(1 KB) Pobierz
Kapuniaczki

Składniki:
500g mški
250ml ciepłego mleka
15g wieżych drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50g stopionego masła
500g kapusty kiszonej
kilka suszonych grzybków (ja użyłem prawdziwków)
2 rednie cebule
3 łyżki oleju
szczypta cukru
4 licie laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki kminku mielonego
1/2 łyżki tymianku
sól i pieprz do smaku
1 jajko do smarowania

Wykonanie:
Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całš noc. Kapustę przepłukujemy. Namoczone grzyby drobno kroimy. Kapustę zalewamy wodš, dodajemy grzyby oraz listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny.

W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mški. Odstawiamy na chwilę. Do mški dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewajšc rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ciereczkš i odstawiamy do podronięcia na około godzinę.

Ugotowanš kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków. Cebulę kroimy w drobnš kostkš i rumienimy jš na dużej patelni. Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy cukrem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem oraz solš i pieprzem. Całoć przesmażamy często mieszajšć przez jakie 4 minuty.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokšt o gruboci 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynnoć powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry sš ładnie zrumienione to sš gotowe. Podajemy z barszczykiem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin