Kapuniaczki Składniki: 500g mški 250ml ciepłego mleka 15g wieżych drożdży 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50g stopionego masła 500g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybków (ja użyłem prawdziwków) 2 rednie cebule 3 łyżki oleju szczypta cukru 4 licie laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki kminku mielonego 1/2 łyżki tymianku sól i pieprz do smaku 1 jajko do smarowania Wykonanie: Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całš noc. Kapustę przepłukujemy. Namoczone grzyby drobno kroimy. Kapustę zalewamy wodš, dodajemy grzyby oraz listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny. W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mški. Odstawiamy na chwilę. Do mški dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewajšc rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ciereczkš i odstawiamy do podronięcia na około godzinę. Ugotowanš kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków. Cebulę kroimy w drobnš kostkš i rumienimy jš na dużej patelni. Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy cukrem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem oraz solš i pieprzem. Całoć przesmażamy często mieszajšć przez jakie 4 minuty. Ciasto rozwałkowujemy na prostokšt o gruboci 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynnoć powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry sš ładnie zrumienione to sš gotowe. Podajemy z barszczykiem
Osa3555