Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem.pdf

(3960 KB) Pobierz
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem
staregary.blogspot.com/2014/07/gulasz-woowy-z-cebula-i-czosnkiem.html
Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a
dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino.
Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas
kiedy możemy kupić małe, młode cebulki.
Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"
składniki
1 kg wołowiny (u mnie łopatka)
4 łyżki masła lub oliwy
500 g młodej drobnej cebuli
10 ząbków czosnku
3 łyżki białego octu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody)
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki (
kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i obsmażać na średnim ogniu aż soki
odparują. Przełożyć do misy wolnowaru. Do garnka włożyć obrane cebulki i obrane ząbki czosnku, w całości.
Podsmażać przez 4 - 5 minut aż lekko się zbrązowią. Dodać 2 szklanki wina, ocet, cynamon i ziele angielskie.
1/5
Zagotować i przelać do wolnowaru. Przykryć, ustawić program na low i gotować 10 godzin. Po tym czasie mięso
powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego!
Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie
dodajemy przyprawy, ocet i 4 szklanki gorącej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu 3 godziny.
2/5
3/5
4/5
Ugotuj to jako pierwszy i dodaj swoje zdjęcie!
5/5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin