Kilka przepisów na duszonki.pdf
(
739 KB
)
Pobierz
Duszonki czyli beskidzki kociołek.
Pieczonki (zwane również duszonkami) to pyszna potrawa
biesiadna, przygotowana na ognisku w specjalnym, żeliwnym
kociołku.
trudność:
łatwe
czas:
powyżej 60 min
Duszonki czyli beskidzki kociołek. - SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków,
2 - 3 duże marchewki
pietruszka
seler (nieduży)
1 - 1,5 kg podwędzanej kiełbasy
ok. 1 kg wędzonych, surowych żeberek (mięsnych)
sól, pieprz - do smaku
kilka dużych liści kapusty
Duszonki czyli beskidzki kociołek. - PRZYGOTOWANIE:
Kociołek taki, to coś w rodzaju szybkowara - posiada hermetyczne
zamknięcie i trójnóg, dzięki któremu można wstawić go do ogniska.
Potrawy w nim przyrządzone są niezwykle aromatyczne i soczyste.
Najlepsza jaką znam to grochówka (wkrótce na blogu). Kociołek
wyłóż aluminiową folią i liśćmi kapusty (dokładnie, aby liście
zachodziły na siebie - potrawa nie będzie przywierała do garnka).
Układaj warstwami obrane i pokrojone w plastry warzywa i mięso.
Możesz poszczególne warstwy nieco doprawić pieprzem i słodką
papryką. Uwaga na sól, bo wędliny są słone, lepiej więc doprawić
gotową już potrawę na talerzu. Całość przykryj liśćmi kapusty,
zamknij szczelnie kociołek i postaw na ognisku. Masz teraz co
najmniej 2 - 2,5 godziny na piwko z przyjaciółmi. Po takim mniej
więcej czasie z kociołka zacznie wydobywać się tak smakowita woń,
że na pewno nie przegapisz tego momentu. Teraz już tylko trzeba
nałożyć potrawę na talerze, ewentualnie doprawić... i można wracać
do piwka.
Duszonki, czyli góralski bunclok
Specjalny kociołek do duszonek (tzw. bunclok) lub garnek z grubym
dnem i pokrywką, którą będzie można szczelnie zamknąć. Sposób "po
polsku": zadrutować pokrywkę. Też wychodzi ;)
Na garnek o pojemności ok. 7 litrów:
3 kg ziemniaków,
1 kg marchewki,
0,5 kg cebuli
pół główki czosnku
Opcjonalnie: kalafior, pieczarki, pietruszka - wg upodobań
300 g boczku ze skórą
400 g łopatki
pół główki kapusty + kilka dużych zewnętrznych liści
Kostka smalcu
Pęczek koperku
sól, pieprz, papryka, kminek mielony, kostki rosołowe, trzy łyżki oleju
1/2 szkl wody
Dzień wcześniej odkroić skórę z boczku, boczek i łopatkę
pokroić w niezbyt drobną kostkę, czosnek obrać i zmiażdżyć w
prasce lub zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, przyprawić (sól,
pieprz, papryka), wymieszać z olejem i zostawić w lodówce na
noc.
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, ewentualnie inne warzywa obrać
i pokroić w plastry. Ziemniaki przełożyć do osobnej miski,
pozostałe warzywa można wymieszać. Z główki kapusty
oderwać zewnętrzne liście tak, aby się nie porwały. Pół główki
poszatkować.
Na spód garnka położyć skórkę z boczku (stroną tłustą do dołu),
ścianki garnka wysmarować niezbyt grubo smalcem. Liście
kapusty ułożyć na dnie i ściankach kociołka. Wsypywać na
przemian: 1/3 porcji ziemniaków(przyprawić obficie solą,
pieprzem, pokruszoną kostką rosołową, koperkiem), następnie
połowę porcji mięsa, warzyw, poszatkowaną kapustę, wszystko
ciasno ugnieść i znów 1/3 porcji ziemniaków (przyprawić),
resztę mięsa, warzyw, kapusty, na sam wierzch porcja
ziemniaków (przyprawić, ugnieść). Resztę smalcu pokroić w
plastry i rozłożyć równomiernie na górze. Wlać pół szklanki
wody. Na samą górę położyć jeszcze jeden liść kapusty.
Kociołek lub garnek szczelnie przykryć i postawić na
niewielkim ognisku. Płomienie nie mogą być zbyt duże, w
przeciwnym razie dół potrawy będzie spalony, a góra jeszcze
niegotowa. Po ok. 40 minutach można otworzyć kociołek i
delikatnie przemieszać zawartość. Gdy zacznie obłędnie
pachnieć, trzeba uzbroić się jeszcze ok. 30-40 min w
cierpliwość. Całość będzie gotowa po 1,5 - 2 godz, w zależności
od ogniska.
Podany przepis można modyfikować, dodając ulubione przyprawy
(rozmaryn, tymianek, oregano) i składniki, które powinny być jednak
twarde. Nie polecam jednak piersi z kurczaka, ponieważ mięso
wychodzi za suche, ani dodatku miękkich warzyw, jak pomidory czy
cukinia - za szybko się rozgotowują.
W przypadku braku miejsca na ognisko można postawić garnek na
dużym grillu, wtedy jednak trzeba zdecydowanie częściej mieszać
potrawę.
Obieranie i krojenie warzyw zajmuje dużo czasu, ale staje się dobrą
zabawą, gdy znajomi również pomagają!
Pieczonki, duszonki...
Kto z nas nie zna duszonek czyli pieczonych ziemniaków?
A kto ich nie lubi?
Zapewne niewielu ;)
Ja je lubię bardzo a nawet jeszcze bardziej :)
Najlepsze są takie z ogniska, pieczone w żeliwnym garnku, ale równie
smaczne można przyrządzić w szybkowarze, garnku z pokrywą
szybkowarową (np. Zeptera) lub nawet w piekarniku.
Składniki:
ziemniaki
marchewka
cebula
kiełbasa typu podwawelska/śląska/kurpiowska
boczek wędzony
pieczarki
kapusta
odrobina smalcu (najlepiej domowego) i masła
sól, pieprz, słodka papryka
przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i duszę na odrobinie masła.
Doprawiam do smaku solą.
Obrane ziemniaki kroję w grube plastry.
Cebulę w piórka.
Marchewkę w średniej grubości plasterki.
Boczek i kiełbasę w kosteczkę.
Na dnie garnka roztapiam odrobinę smalcu i wykładam liśćmi
kapusty. Układam wartstwami wszystkie składniki i doprawiam do
smaku solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do ziemniaków.
Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość przykrywam
kapustą.
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin