BABKA AJERKONIAKOWA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 60 min Porcja: 420 kcal SKŁADNIKI NA 12 PORCJI - szklanka cukru pudru - torebka cukru waniliowego - 1/2 szklanki ajerkoniaku - 3/4 szklanki oleju - 5 jajek - 1 i 1/4 szklanki mški pszennej - 1/2 szklanki mški ziemniaczanej - 2 łyzeczki proszku do pieczenia - tłuszcz i bułka tarta do formy - tabliczka deserowej czekolady - 1/4 tabliczki białej czekolady Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierajšc wlewac powoli ajerkoniak, potem olej. Na koniec przesiać obie mški z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułkš tartš. Piec godzinę w temp. 180 st. C. Gdy babka całkowicie wystygnie, wyjšć jš z formy. Obie czekolady połamać na kawałki i (osobno)stopić na parze. Częć czekolady deserowej i białej wylać na zimny talerz i odstawić do zastygnięcia. Pozostałš czekoladš polać babkę. Z zastygniętych czekolad zeskrobac szerokie wiórki i ozdobic nimi babkę. Ja czekolady nie dodaję.
spit5