Babka ajerkoniakowa.txt

(1 KB) Pobierz
BABKA AJERKONIAKOWA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Przygotowanie: 30 min

Pieczenie: 60 min

Porcja: 420 kcal

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

- szklanka cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mški pszennej
- 1/2 szklanki mški ziemniaczanej
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- tabliczka deserowej czekolady
- 1/4 tabliczki białej czekolady

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierajšc wlewac powoli ajerkoniak, potem olej.
Na koniec przesiać obie mški z proszkiem do pieczenia.
Ciasto nałożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułkš tartš. Piec godzinę w temp. 180 st. C.
Gdy babka całkowicie wystygnie, wyjšć jš z formy. Obie czekolady połamać na kawałki i (osobno)stopić na parze. 
Częć czekolady deserowej i białej wylać na zimny talerz i odstawić do zastygnięcia. Pozostałš czekoladš polać
babkę. Z zastygniętych czekolad zeskrobac szerokie wiórki i ozdobic nimi babkę.

Ja czekolady nie dodaję.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin