Klafuti-deser.doc

(21 KB) Pobierz
A jeśli ktoś ma ochotę pokręcić się w kuchni jeszcze przed sobotą, to zapraszam na bardzo fajny klasyczny francuski deser

A jeśli ktoś ma ochotę pokręcić się w kuchni jeszcze przed sobotą, to zapraszam na bardzo fajny klasyczny francuski deser.
Prawie w samym centrum Francji leży region Limousine. Właśnie tam ktoś zaczął piec klafuti, które polega na tym, że w blaszce do pieczenia układa się na spodzie owoce, zalewa się rzadkim ciastem i piecze. Klafuti podaje się najczęściej na ciepło, często polewa się jakimś fajnym sosem, albo po prostu gęstą śmietanką.

Najbardziej klasyczne klafuti robi się z wiśniami. Smakosze nie drylują wiśni, twierdząc, że z pestkami smakuje lepiej, a sok z owoców nie miesza się z ciastem. Tyle że potem trzeba uważać na zęby ;-)).
Jest coraz cieplej i niedługo do wyboru będzie mnóstwo świeżych owoców: morele, jabłka, gruszki. A teraz spokojnie można skorzystać z owoców w puszce.

Aha, klafuti tak jak tarta może być przygotowane również na słono (do ciasta nie dodaje się wtedy cukru) na przykład z serem, bekonem, albo małymi pomidorkami, szparagami itd.
Zamknijcie oczy, uwolnijcie wyobraźnię i zacznijcie eksperymenty z klafuti. ;-))

To jest podstawowe ciasto do klafuti na słodko:

Składniki:
6 łyżek mąki
7 łyżek cukru
½ pół torebki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka
50 g masła

owoce, jakie lubisz

Jak to zrobić:
1. Roztop masło w garnuszku.
2. Zmieszaj w misce mąkę, cukier, proszek.
3. Zrób wgłębienie w mące i wbij jajka, wlej mleko i topione masło. Zamieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą, rzadką masę.
4. Wlej ciasto do natłuszczonego rondla z owocami, rozprowadź je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie. Wygładź powierzchnię.
5. Piecz w 160 stopniach C przez 25 min. (Dla pewności sprawdź, czy się upiekło, wbijając w środek drewniany patyczek. Nic nie powinno się do niego przylepić.)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin